مرکز خبرنگاران افغانستان میگوید که مسئولان محلی حکومت طالبان در خوست نشرات یک ایستگاه رادیویی خصوصی به نام "نن" را در این ولایت به دلیل یک موضوع حقوقی متوقف کرده اند.
این مرکز روز سهشنبه در خبرنامهای گفته است، نیروهای امنیتی حکومت طالبان وارد ساختمان این رادیو شده و تجهیزات و کارمندان این رادیو را تخلیه کرده اند.
مرکز خبرنگاران افغانستان به نقل از یک منبع ناشناس مدعی شده که در جریان تخلیه چهار کارمند این رادیو برای ساعاتی در بازداشت بودند و پس از آن آزاد شدند.
خبرنامه میافزاید که سفیر محمد زدران، برادر صاحب امتیاز رادیو "نن" که یک هفته پیش بازداشت شده بود، همچنان در بازداشت بسر میبرد.
سمیه ولیزاده، مسئول بخش کمیتۀ دادخواهی مرکز خبرنگاران افغانستان به رادیو آزادی میگوید که قطع نشرات این رادیو از سوی طالبان به دلیل موضوع حقوقی افراد، خلاف قوانین رسانهای است:
"بر اساس قوانین رسانههای همگانی هیچ شخص حکمی و حقیقی نمیتواند بر نشرات رسانهها دخالت داشته باشند. مرکز خبرنگاران افغانستان از گروه حاکم در افغانستان میخواهد که بر اساس قانون رسانههای همگانی و حق دسترسی به اطلاعات با مسئولان رسانهها، خبرنگاران، فعالان رسانهای که اشتباهی را مرتکب میشوند، برخورد شود."
این در حالی است که رادیو " نن" صبح روز چهارشنبه در صفحۀ فیسبوک خود مدعی شده که مسئول این رادیو صبح روز سهشنبه از سوی فرماندهی امنیۀ حکومت طالبان در خوست تهدید به مرگ شده است.
مسئولان این رادیو مدعی شدند که تخلیۀ ساختمان رادیو بر اساس توصیه نامهای شش ماه پیش محکمۀ حکومت طالبان صورت گرفته است.
در اعلامیۀ رادیو "نن" آمده که مسئول این رادیو آمادۀ حل و فصل قانونی مسائل حقوقی است، اما یورش بردن به رسانه، تهدید کارمندان و آسیب رساندن به وسایل تخنیکی و فنی این رادیو خلاف آزادی رسانهها است.
در همین حال خالد زدران، سخنگوی فرماندهی امنیۀ حکومت طالبان در کابل در صفحۀ ایکس، توییتر سابق خود به نقل از فرماندهی امنیهشان در خوست نوشته است که بسته شدن رادیو "نن" در خوست به دلیل موضوع حقوقی بین صاحب ساختمان این رادیو و مسئول آن صورت گرفته است.
او گفته که سرانجام محکمه ابتدائیۀ حکومت شان در خوست تصمیم به تخلیۀ ساختمان رادیو گرفت و به فرماندهی امنیه شان در خوست دستور تخلیه ساختمان را داد.
زدران افزوده که مسئولان محلی حکومت طالبان کاری به نشرات رادیو "نن" ندارند و این رادیو میتواند آزادانه فعالیت کند.
این در حالی است که نهاد حمایت کنندۀ رسانههای آزاد افغانستان "نی" حدود یک ماه پیش به رادیو آزادی گفت که در حدود دو سال حکومت دوبارۀ طالبان بر افغانستان، فعالیت ۵۰ درصد رسانهها متوقف شده و ۷۰ درصد از کارمندان رسانهای و خبرنگاران نیز بیکار شده اند.
با آنکه حکومت طالبان مدعی است که به آزادی بیان و فعالیت رسانهها در چارچوب شریعت اسلام متعهد است، اما دلیل عمدۀ متوقف شدن فعالیت رسانهها محدودیتهای حکومت طالبان و مشکلات مالی عنوان شده است.
مرکز خبرنگاران افغانستان پیش از این هم اعلام کرده بود که تنها در سال ۲۰۲۳ میلادی ۱۶۸ قضیۀ خشونت علیه خبرنگاران را ثبت کرده است.