لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۲۸ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۵:۴۴

ادامه بازداشت ها و محدویت ها در افغانستان خبرنگاران را در تنگنا قرار داده است


تصویر آرشیف: طالبان مانع کار خبرنگاران در جریان یک گردهمایی زنان در کابل شدند
تصویر آرشیف: طالبان مانع کار خبرنگاران در جریان یک گردهمایی زنان در کابل شدند

مرکز خبرنگاران افغانستان می‌گوید، افزایش بازداشت‌های اخیر خبرنگاران و فشارها بر رسانه‌ها از سوی حکومت طالبان، خودسانسوری میان خبرنگاران را به اوج‌ رسانیده است.

سمیه ولی‌زاده، مسئول کمیتۀ ارتباطات و دادخواهی این مرکز با اشاره به بازداشت احسان اکبری خبرنگار خبرگزاری کیودو جاپان در کابل ادعا می‌کند که حکومت طالبان با نقض قوانین موجود در تلاش سرکوب آزادی بیان و رسانه‌ها در افغانستان است.

او درصحبت با رادیو آزادی خواهان رهایی هرچه زودتر این خبرنگار از قید طالبان شد:

"اخیراً احسان‌الله اکبری خبرنگار رادیوی جاپان از طرف گروه طالبان بازداشت شده، بازداشت این خبرنگاران در حقیقت نقض قانون رسانه‌های همگانی است و این نشان می‌دهد که گروه حاکم در داخل در تلاش سرکوب رسانه‌ها و آزادی بیان است."

لوگوی مرکز خبرنگاران افغانستان
لوگوی مرکز خبرنگاران افغانستان

مرکز خبرنگاران افغانستان با نشر خبرنامه‌ای به روز یکشنبه ادعا کرد که احسان اکبری خبرنگار خبرگزاری کیودو جاپان از سوی استخبارات طالبان در کابل بازداشت شده است.

این مرکز به نقل از سید امیر اکبری، برادر این خبرنگار نوشته که او روز چهارشنبه ۲۷ جدی به مرکز اطلاعات و رسانه‌های حکومت طالبان احضار و سپس بازداشت شده است.

به گفتۀ او، فردای آن روز کارمندان استخبارات طالبان برادرش را با خود به دفترش در شهر نو کابل برده اند و کمپیوتر لپ تاپ و کمرۀ عکاسی‌اش را ضبط و او را مجبور ساخته اند تا به خانواده‌اش زنگ بزند و بگوید که موبایل‌اش را به کارمندان استخبارات طالبان تحویل بدهد.

سید امیر اکبری گفته از آن روز به بعد از سرنوشت برادرش احسان اکبری اطلاع ندارد.

در یک هفتۀ گذشته این سومین رویداد بازداشت خبرنگاران است که رسانه‌ای شده است.

پیش از این جواد رسولی و عبدالحق حمیدی، خبرنگاران خبرگزاری گردش اطلاعات در ۲۸ جدی از سوی حکومت طالبان بازداشت و روز شنبه بعد از سپردن تعهدنامه آزاد شدند.

حکومت طالبان تاکنون این بازداشت‌ها را تأیید یا رد نکرده است، اما پیش از این ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان گفته که برخی خبرنگارانی که بازداشت شده اند اتهامات‌شان جدا از کار خبرنگاری‌شان بوده است.

در همین حال یک خبرنگار افغان که به دلیل مشکلات امنیتی نمی‌خواهد نامش در گزارش گرفته شود، مدعی است که بخاطر مشکلات امنیتی اطلاعات را سانسور می‌کند و نگران جان‌اش است:

"من اگر یک موضوع بسیار تند انتقادی را گزارش تهیه بکنم نشر شود شاید بار دوم نتوانم چنان گزارش را از آن اداره تهیه کنم شاید هم دستگیر، تهدید یا لت و کوب شوم، مجبور هستم گزارش‌ها را طوری که مطابق میل مسئولین محلی یا مرکزی باشد آماده کنم. در کل خبرنگار نمی‌تواند موضوعات تند انتقادی که برخلاف میل مسئولین باشد نشر بکند."

طالبان با تسلط به قدرت در افغانستان تلاش کرده اند تا کنترول بیشتری بر رسانه ها و خبرنگاران داشته باشند
طالبان با تسلط به قدرت در افغانستان تلاش کرده اند تا کنترول بیشتری بر رسانه ها و خبرنگاران داشته باشند

مرکز خبرنگاران افغانستان پیش از این گفته بود که حکومت طالبان درسال ۲۰۲۳ میلادی ۶۱ خبرنگار را بازداشت کرده است که از این میان امین‌الله عالمی، صاحب امتیاز و مدیر مسؤل رادیو ممتاز در فاریاب وسلطان علی جوادی، مدیر مسؤل رادیو نسیم در ولایت دایکندی به یک سال حبس محکوم شده اند و در زندان بسر می‌برند.

کمیتۀ حفاظت از خبرنگاران (سی ‌پی ‌جی) هم هفتۀ گذشته گفته بود که در سال ۲۰۲۳ بیشترین خبرنگاران در بسیاری از کشورهای آسیایی، از جمله افغانستان به دلایل مرتبط به کارشان زندانی شده اند.

هر چند حکومت طالبان مدعی است که متعهد به آزادی بیان و فعالیت رسانه‌ها در چارچوب شریعت اسلام و منافع ملی افغانستان است، اما دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد به روز دوشنبه در گزارشی در بارۀ وضعیت حقوق بشری افغانستان، حکومت طالبان را به نقض آزادی بیان و جلوگیری از دسترسی مردم به اطلاعات متهم کرد.

XS
SM
MD
LG