لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۱۵ ميزان ۱۴۰۳ کابل ۰۹:۴۲

ایران بودجۀ پوهنتون تهران مربوط به بورسیه‌های محصلان افغان را افزایش داد


تصویر آرشیف: پوهنتون تهران
تصویر آرشیف: پوهنتون تهران

پس از وضع محدودیت بر تحصیل دختران در افغانستانِ زیر حاکمیت طالبان، ایران تصمیم دارد که تعداد بیشتر محصلان دختر را از افغانستان بپذیرد.

ایران بودجۀ پوهنتون تهران مربوط به بورسیه های تحصیلی محصلان افغان را پنج برابر افزایش داده است.

به گزارش خبرگزاری ایرنا، در سال جاری ۲۰ میلیارد تومان برای تامین منابع مالی این بورسیه ها اختصاص داده شده است.

ایرنا به نقل از سید محمد مقیمی، رئیس پوهنتون تهران گزارش داده است که این پوهنتون آمادۀ پذیرش محصلان دختر بازمانده از تحصیل در افغانستان است.

آقای مقیمی به روز سه شنبه در نشست خبری گفته است که این پذیرش مشروط بر آن است که شرایط علمی و سوابق تحصیلی این دختران برابر به پوهنتون تهران باشد.

اما این اعلام پوهنتون تهران برای برخی از محصلان دختر در افغانستان زیاد هم تشویق کننده به نظر نمی رسد.

تعدادی از دختران دانش آموز پوهنتون کابل که اجازه نیافتند به صنوف خود بروند.
تعدادی از دختران دانش آموز پوهنتون کابل که اجازه نیافتند به صنوف خود بروند.

صوفیه زاهد، یکی از محصلانی است که پس از دستور اخیر وزارت تحصیلات عالی حکومت سرپرست طالبان خانه نشین شده است.

او با اشاره به تحولات سیاسی در ایران به رادیو آزادی گفت که بهتر است زمینۀ تحصیل در داخل افغانستان برای آن ها فراهم شود.

"فکر می کنم که شرایط بسیار دشوار است. جدا شدن از خانواده و وطن چالش بزرگی است که تعدادی زیاد محصلین نمی توانند این چالش را بپذیرند. شاید تعدادی کم بروند. اگر در پوهنتون ها در افغانستان باز نشود، تعداد زیاد بی سواد خواهند ماند. بهترین راهش اینست که پوهنتون ها و مکاتب باز شوند و ما در داخل کشور خود به تحصیلات عالی دسترسی پیدا کنیم."

صوفیه زاهد یکی از محصلین : جدا شدن از خانواده و وطن چالش بزرگی است که تعدادی زیاد محصلین نمی توانند این چالش را بپذیرند.

به گزارش خبر گزاری دی پی ای آلمان، در حال حاضر ۴۷۰ محصل افغان در پوهنتون تهران سرگرم تحصیل استند که نزدیک یک چهارم آن ها را دختران تشکیل می دهند.

وزارت تحصیلات عالی حکومت سرپرست طالبان در ماه گذشتۀ میلادی تحصیل دختران در پوهنتون های دولتی و خصوصی افغانستان را تا امر ثانی منع کرد، اقدامی که واکنش های تند را در داخل و خارج از افغانستان به همراه داشته است.

تعدادی از محصلین پوهنتون ننگرهار که در مخالفت به تصمیم طالبان در خصوص بستن دروازه پوهنتون ها به روی دختران و زنان٬ دست به اعتراض زدند
تعدادی از محصلین پوهنتون ننگرهار که در مخالفت به تصمیم طالبان در خصوص بستن دروازه پوهنتون ها به روی دختران و زنان٬ دست به اعتراض زدند

از سوی دیگر مسئولان بیش از ۲۰ پوهنتون معتبر بریتانیا وعده کرده اند که تا زمان بر طرف شدن ممنوعیت بر تحصیل دختران در افغانستان، دوره های آموزشی رایگان را از طریق شرکت آموزشی دیجتال بریتانیا موسوم به «Future Learn» به محصلان دختر در افغانستان فراهم کنند.

به گزارش رسانه های بریتانیا، زنان و دختران می توانند از طریق آنلاین در بیش از هزار و دوصد دورۀ آموزشی توسط نهاد های تحصیلی شرکت کنند.

از میان ۳۰ پوهنتون معتبر بریتانیا، ۲۶ آن از شرکای شرکت «فیوچر لرن» استند. این شرکت در سال ۲۰۲۱ توسط پوهنتون باز تاسیس شد و دوره های آموزشی را از سوی یک چهارم ۲۰۰ پوهنتون معتبر جهان پیشکش می کند.

از سه ماه به این طرف بیشتر محصلین پوهنتون ها و مردم در اعتراض به کشته شدن مهسا امینی دست به تظاهرات گسترده زده اند.

پوهنتون تهران پس از آن از پذیرش محصلین بیشتر دختر از افغانستان خبر داده است که برخی از مقامات ایران در مورد تعطیل تحصیل دختران در افغانستان ابراز تاسف کردند.

قمر نیازی فعال بخش آموزش و تحصیل است. او در مورد اعلام پوهنتون تهران به رادیو آزادی چنین گفت:

"کسانی که پدر ندارند، در جریان چند دهه جنگ در افغانستان برادران جوان و پدران خود را از دست داده اند، خودشان فعلاً نان آور خانه استند. آن ها در پهلوی رفتن به پوهنتون، کار و وظیفه نیز داشتند و به خانواده یک درامد فراهم و مصارف پوهنتون خود را نیز تامین می کردند. آن ها چطور می توانند خانه را رها کنند و به یک کشور دیگر به تحصیل بروند."

ایران در حالی از آمادگی برای ایجاد فضای تحصیلی برای محصلان بیشتر دختر از افغانستان خبر داده است که بر اساس گزارش ها در سال های گذشته بر آموزش کودکان افغان در مکاتب ایران محدودیت هایی وضع شده بود. در ایران، کشوری که میزبان میلیون ها مهاجر افغان بوده، هر از گاهی از بدرفتاری با شماری از این مهاجران گزارش هایی منتشر شده است.

پس از آن که مهسا امینی، دختر ۲۲ سالۀ ایرانی به اتهام رعایت نکردن حجاب اسلامی از سوی پولیس گشت ارشاد ایران بازداشت و در شانزدهم ماه سپتمبر پارسال جان باخت، شهر های مختلف این کشور صحنۀ اعتراض های گسترده به اشتراک معترضان زن بوده است. مقامات ایران بخاطر سرکوب معترضان مورد انتقاد شدید جامعۀ جهانی قرار گرفته اند.

XS
SM
MD
LG