پس از آنکه طالبان دروازههای پوهنتونها را به روی دختران در افغانستان بستند، تعدادی از کشورها در واکنش به این تصمیم طالبان بورسیههای جدیدی را برای دختران افغان اعلام کردند.
امریکا، قطر و ۱۸ پوهنتون در سراسر جهان در هفتۀ گذشته صدها بورسیه را برای دختران افغان اعلام کردند.
اما شماری از دانشجویان دختر در افغانستان با اشاره به محدودیتهای وضع شده بر سفر زنان میگویند، به دست یافتن به این بورسیهها امیدوار نیستند.
"مادرم آرزو داشت تا من داکتر شوم، اما طالبان کاری کردند که آرزوی مادرم نیمهتمام باقی ماند."
زینب ۲۲ ساله، دانشجویی که در روز اول پوهنتون از تحصیل محروم شد.
او که اخیراً امتحان شمولیت در رشتۀ فارمسی را در یک پوهنتون خصوصی در کابل موفقانه سپری کرده بود میگوید، در کشوریکه زنان و دختران بدون محرم اجازۀ سفر ندارند، چگونه دختران میتوانند برای تحصیل به خارج از کشور سفر کنند.
او به رادیو آزادی گفت، در روز اول تحصیل از پوهنتون محروم شد و تصمیم طالبان مبنی بر منع دختران از تحصیل تمام امیدهای او را برای آینده از بین برد.
زینب میگوید: "برای همه آشکار است که طالبان پوهنتونها را به روی دختران در افغانستان بسته اند. این بورسیههایی که اعلام شده چانس خوبی است، اما طالبان چه حقوقی را برای دختران در افغانستان قائل شدهاند تا اجازه تحصیل بدهند؟ طالبان تصامیم خود را عملی میکنند، آنها به خواستههای دیگران توجه نمیکنند، به این خاطر من ناامید هستم."
پس از آنکه طالبان دروازههای پوهنتونها را به روی دختران در افغانستان بستند، شماری از کشورها برای دختران افغان بورسیههای تحصیلی اعلام کردند.
شماری از این بورسیهها از سوی تاجران امریکایی و کشورهای قطر و امارات متحده عربی و ۱۸ پوهنتون در کشورهای مختلف اعلام شدهاست.
یکی دیگر از دانشجویان افغان که نمیخواهد نامش در این گزارش ذکر شود، به رادیو آزادی گفت که دانشجویان دختر میخواهند در خارج از کشور تحصیل کنند، اما با توجه به وضع محدودیتها بر سفر زنان از سوی طالبان، در مورد دست یافتن به این بورسیهها نگران اند.
این محصل افغان میگوید: "اعلام بورسیه تحصیلی از سوی کشورهای مختلف برای دختران افغان موضوعی خوبی است. ما از اعلام آن خوشحال هستیم، اما مشکل اصلی این است که طالبان به دختران حتی اجازه نمیدهند از یک ولایت به ولایت دیگر یا از یک ولسوالی به ولسوالی دیگر سفر کنند. دختران برای این بورسیه اگر درخواست کنند و موفق شوند، آیا طالبان به آنها اجازه میدهند که برای تحصیل به کشورهای خارجی سفر کنند؟"
شماری از کشورها در حالی برای دانشجویان دختر بورسیههای تحصیلی را اعلام میکنند که حکومت طالبان در ماه جاری تمامی مراکز آموزشی و تحصیلی خصوصی و دولتی را به روی دختران در افغانستان بست.
این تصمیم طالبان واکنشهای شدیدی را در داخل و خارج افغانستان برانگیخت و سازمان ملل متحد و شماری از کشورها از طالبان خواستند که این تصمیمشان را پس بگیرند.
از آغاز حاکمیت دوبارۀ طالبان در افغانستان، آنها محدودیتهایی زیادی را بر زنان اعمال کردهاند.
دروازههای مکاتب به روی دختران بالاتر از صنف ششم بسته است، زنان از کار در بسیاری از ادارههای دولتی منع شدهاند، همچنان اجازه کار در نهادهای غیر دولتی را ندارند.
حجاب اجباری شدهاست و زنان نمیتوانند در مسیرهای طولانی بدون محرم شرعی سفر کنند.
در کنار آن، ورود زنان به پارکها، ورزشگاهها و حمامهای زنانه منع شدهاست.
با آنکه این اقدامات طالبان با واکنشهای گستردهای در داخل و خارج افغانستان مواجه شده، اما حکومت طالبان از این تصمیمهایش عقبنشینی نکردهاست.