پس از حدود یک هفته از مسدود شدن پوهنتون ها به روی دختران از سوی طالبان، شماری از دختران محصل در هرات می گویند که طالبان با این تصمیم خود، آرزوهای آنان را نابود ساخته اند.
به گفته این دختران، به جای درس خواندن و رسیدن به آرزوهای شان، شب و روز در خانه نشسته و گریه می کنند .
بی نظیر محصل سال چهارم فاکولته حقوق و علوم سیاسی پوهنتون هرات است .
این دختر ۲۲ ساله قرار بود تا چند ماه دیگر از پوهنتون فارغ شود. اما مسدود شدن پوهنتون ها به روی دختران از سوی وزارت تحصیلات عالی طالبان، همه آرزوهایش را با خاک یکسان ساخته است .
بی نظیر می گوید، طالبان در کنار تحصیل، خوشی ها و آرامش او را نیز گرفته اند .
" هر چیزی که طالبان گفتند ما قبول کردیم اما آنان از آخرین توان خود علیه ما استفاده می کنند. ترسم این است که پلان بعدی طالبان این خواهد بود که دختران دیگر اکسیجن هم تنفس نکنند. شکی نیست که زمان زنده به گور کردن دختران هم فرا برسد و طالبان دختران را زنده به گور کنند ."
مرضیه ۲۴ ساله همانند بی نظیر پس از مسدود شدن پوهنتون ها از سوی طالبان، آرزوها و اهدافش را نابود شده می داند .
او محصل سال پنجم فاکولته طب پوهنتون هرات است .
به گفته مرضیه، در زیر پرچم طالبان، آرزوی داکتر شدنش به خاک یکسان شده است:
:" به آینده امید داشتم و برنامه ریزی خوبی کرده بودم که درس بخوانم، تخصص بگیرم و یک داکتر خوب شوم. اما لحظه که مکتوب طالبان را دیدم فکر کردم همه آرزوهایم به گور رفت. دختر نباید درس بخواند، دختر نباید بیرون برود، دختر نباید درس بخواند و شاید چند وقت بعد بگوید که دختر نباید حتی از خانه بیرون شود ."
بی نظیریکی از دختران محصل پوهنتون هرات: شکی نیست که زمان زنده به گور کردن دختران هم فرا برسد
محروم شدن دختران از تحصیل از سوی طالبان، آرامش خانواده های افغان را هم گرفته.
زلیخا مادر مرضیه نگران آینده دو دختر محصل اش است .
او می گوید، دخترانش یکی طب و دیگری ژورنالیزم می خواندند .
" خیلی دلم برای دخترانم می سوزد، این دختران پوهنتون می رفتند و در آینده مصدر خدمت به جامعه و مردم خود می شدند. اما متاسفانه پوهنتون ها بسته شد و همه دختران خانه نشین شدند. می ترسم که در آینده دخترانم به مشکلات روانی مبتلا نشوند. مانند دختران من هزاران دختر افغان به این درد دچار استند ."
برخی از فعالان حقوق زنان در هرات، محروم شدن دختران از آموزش و تحصیل را یک برنامه هدفمند برای تاریک ساختن آینده زنان افغان می دانند .
مریم شکیبانی یک تن از این فعالان به این باور است که، طالبان در تلاش حذف کامل زنان و دختران از جامعه استند .
او در این باره به رادیو آزادی می گوید :
:" شما تصور کنید که در قرن ۲۱، دختر افغان حق ندارد که درس بخواند. از اساسی ترین حقوق و ابتدایی ترین حقوق خود که درس خواندن است و حق طبیعی درس خواندن را که خداوند برایش داده، محروم است. در برابر این ظلم و استبداد تمام جهانیان و کشورهایی که در برابر افغانستان مسوولیت داشتند، سکوت کرده اند ."
حکومت سرپرست طالبان در دو فرمان جداگانه گفت که تا امر ثانی دختران اجازۀ رفتن به پوهنتون و کار در اداره های غیر دولتی را ندارند.
مقامهای طالبان علت این تصمیم را مراعات نکردن اصول شرعی از جمله حجاب اسلامی عنوان کرده اند، اما این ادعا از سوی زنان و دختران افغان به شدت رد شده است.
محدودیت های تازه طالبان در برابر زنان و دختران افغان از جمله مسدود شدن پوهنتون ها به روی محصلان دختر، واکنش های جهانی را به دنبال داشته است .
به تازه گی سازمان همکاری های اسلامی خواستار اجماع و همصدایی عالمان دین از سراسر جهان برضد این تصمیم طالبان شد.
حسین ابراهیم طه، رییس این سازمان گفت که وضع ممنوعیت بر تحصیل دختران از سوی طالبان مغایر با اصول شریعت اسلامیست.
شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز، محدودیت های اخیر طالبان بر آموزش و کار دختران و زنان را در افغانستان محکوم کرده است.
شاهپور صابر