لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۲۹ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۱:۴۰

افغانستان از سوی یونسکو در ساحه سبز آزادی بیان قرار گرفت


افغانستان دیگر در ساحه سرخ آزادی بیان شامل نیست، یونسکو یا سازمان علمی، فرهنگی و آموزشی ملل متحد اخیراً این‌کشور را در ساحه سبز آزادی بیان قرار داد.

صابر مهمند سخنگوی وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان روز یک‌شنبه « ۲۱ عقرب ۱۳۹۶» به رادیو آزادی گفت، حمایت‌های بیشتر حکومت افغانستان از آزادی بیان، ایجاد هماهنگی‌های بیشتر میان حکومت و نهاد‌های رسانه‌یی و نیز ایجاد و حمایت از صندوق حمایت از خبرنگاران از مواردی اند که سبب شد، یونسکو افغانستان را از ساحه سرخ آزادی بیان خارج کند.

وی گفت:

"دلیل که افغانستان در بخش آزادی بیان در ساحه سبز از طرف یونسکو قرار گرفت این‌است که هماهنگی بین دولت و سکتور خبرنگاران وجود دارد، همچنان کمیته مشترک حکومتی و رسانه‌ها برای مصونیت خبرنگاران به ریاست معاون دوم رئیس جمهور که ایجاد شده فعالیت‌های چشم‌گیر داشته‌است."

این در حالی‌است که بر اساس آمار نهاد‌های حمایت از رسانه‌ها، آمار خشونت در برابر خبرنگاران در سال‌های اخیر رو به افزایش بوده‌است.

قتل، لت و کوب و تهدید از موارد نگران کننده خشونت در برابر خبرنگاران در این‌کشور خوانده می‌شوند.

در کنار مخالفان مسلح دولت، برخی مقام‌های حکومتی نیز از سوی نهاد‌های رسانه‌یی به اعمال خشونت در برابر خبرنگاران متهم شده‌اند.

افزون بر این، حمله بر دفتر محلی تلویزیون ملی افغانستان در ننگرهار و حمله مهاجمان مسلح بر تلویزیون خصوصی شمشاد در کابل از موارد دیگری اند که در سال روان هجری شمسی اتفاق افتاده‌اند.

سید آقا فاضل سانچارکی معین نشراتی وزارت اطلاعات و فرهنگ به رادیو آزادی گفت، در دیداری که اخیراً او با مسئولان یونسکو داشته، از اقدامات حکومت وحدت ملی در ارتباط به پی‌گیری قضایای خشونت با خبرنگاران به آن سازمان گزارش داد که در نتیجه به گفته وی، یونسکو از این اقدامات حکومت افغانستان ستایش کرده‌است.

به گفته آقای سانچارکی، مسئولان یونسکو جدولی را به او نشان داده‌اند که نشان می‌دهد افغانستان از خط سرخ خارج شده و وارد خط سبز آزادی بیان شده‌است.

در همین حال نهاد حمایت از رسانه‌های آزاد افغانستان یا "نی" می‌گوید، حرفه‌یی شدن خبرنگاران نیز در خارج ساختن این‌کشور از ساحه سرخ آزادی بیان، بی‌تأثیر نیست.

مجیب خلوتگر رئیس این نهاد در صحبت با رادیو آزادی، با بیان این مطلب همچنان گفت که خبرنگاران در شرایط امروزی با خشونت‌های فراوان روبه‌رو اند.

مجیب خلوتگر رئیس "نی"
مجیب خلوتگر رئیس "نی"

وی می‌گوید:

"وقتی‌که یونسکو معیار‌ها را می‌سنجد، بیشتر معیار‌های نظری را سنجش می‌کند، در حالی که از طرف دیگر ما شاهد این هستیم که وضعیت خبرنگاران بدتر شده، خشونت‌ها افزایش یافته و حتی به گونه بی‌سابقه بالای یک تلویزیون خصوصی حمله گروهی صورت گرفته، این نشان می‌دهد که وضعیت شکننده‌است و خبرنگاران حتی در ستودیو و اتاق‌های‌شان مصون نیستند."

مهمند: حمایت‌های بیشتر حکومت افغانستان از آزادی بیان، ایجاد هماهنگی‌های بیشتر میان حکومت و نهاد‌های رسانه‌یی و نیز ایجاد و حمایت از صندوق حمایت از خبرنگاران از مواردی اند که سبب شد، یونسکو افغانستان را از ساحه سرخ آزادی بیان خارج کند.

هر چند نهاد‌های رسانه‌یی و خبرنگاران بار‌ها خواستار همکاری نهاد‌های حکومتی برای پایان دادن به خشونت علیه خبرنگاران شده‌اند اما "نی" می‌گوید که هنوز نیز خشونت در برابر خبرنگاران ادامه دارد.

حکومت پیش از این وعده کرده‌است که به تمامی قضایای خشونت با خبرنگاران و کارمندان رسانه‌ها، رسیده‌گی خواهد شد.

صابر مهمند سخنگوی وزارت اطلاعات و فرهنگ نیز تأکید می‌کند که کمیته مشترک حکومتی و رسانه‌یی برای مصونیت خبرگاران، قضایای خشونت علیه آنان را تحت بررسی قرار داده‌است.

گزارش: نصرت پارسا

XS
SM
MD
LG