کمیته مصئونیت خبرنگاران افغانستان میگوید سال ۲۰۱۶ برای خبرنگاران افغان آنقدر خونین و خطرناک بود که در تاریخ خبرنگاری در افغانستان سابقه نداشتهاست.
این کمیته گزارش شش ماهه خود را روز پنجشنبه در خصوص کشتن، تهدید و لت و کوب خبرنگاران منتشر کرده از کشته شدن ۱۳ خبرنگار درین سال خبر داد.
نجیب شریفی رئیس کمیته مصونیت خبرنگاران افغان میگوید که این گزارش در برگیرنده مشکلات خبرنگاران از ماه جولای الی دسمبر سال ۲۰۱۶ میباشد.
آقای شریفی مجموع کشتار، تهدید، آزار و اذیت خبرنگاران را در سال گذشته میلادی اینگونه بیان کرد:
"درین سال ۱۳ تن از خبرنگاران به قتل رسیدهاست در مجموع ما ۱۰۱ واقعه خشونت علیه خبرنگاران داشتیم که ۱۳ مورد قتل و هشتاد و هشت مورد دیگر خشونت که عبارت از لت و کوب، تهدید و تحقیر و مجروحیت خبرنگاران میباشد."
وی گفت که ازین جمله کمتر از ده مورد قتل به طالبان مسلح بر میگردد اما عامل سه قتل دیگر تا هنوز مشخص نیست.
در گزارش کمیته مصونیت خبرنگاران آمدهاست که واقعات مرگ و میر و آزار و اذیت خبرنگاران در این سال نسبت به سال ۲۰۱۵ میلادی سی و هشت درصد افزایش یافتهاست.
همچنان در گزارش موارد خشونت علیه خبرنگاران در سال ۲۰۱۶ میلادی تذکر داده شده که از جمله ۵۰ مورد آن به مسئولان دولتی، ۲۰ مورد آن به طالبان مسلح و ۱۶ مورد آن به افراد ناشناس نسبت داده شدهاست.
مسئولان این کمیته این را نیز میگویند که هرگاه جلو ناامنیهای موجود در کشور گرفته نشود اینگونه واقعات در سال آینده بیشتر میگردد.
نی یا اداره حمایت از رسانههای آزاد افغانستان میگوید که حکومت سهولتهای لازم را برای فعالیت رسانهها فراهم نکردهاست و فعالیت بسیاری از رسانهها متوقف میباشد.
مجیب خلوتگر رئیس این اداره در صحبت با رادیو آزادی چنین گفت:
"حکومت افغانستان باید از نگاه امنیتی خبرنگاران را حمایت بکند اگر وضعیت به همین شکل ادامه پیدا کند و حکومت به وعدههایش وفا نکند ما شاهد این خواهیم بود که بسیاری از رسانهها بسته شود و توقف رشد آزادی بیان در افغانستان خواهیم بود."
طالبان مسلح تا حال در مورد این گزارش چیزی نگفتهاست اما پیش ازین چنین گزارشها را بیاساس خواندهاست.
در عین حال وزارت داخله افغانستان میگوید که مصونیت رسانهها و خبرنگاران در اولویتهای آنان قرار دارد.
صدیق صدیقی سخنگوی این وزارت در صحبت با رادیو آزادی در مورد گفت:
"در وزارت امور داخله با سایر نهادهای امنیتی کمیسیون مصئونیت خبرنگاران امسال ایجاد شد و ما بیشتر اقدامات ضروری را روی دست گرفتیم که برای مصونیت خبرنگاران بسیار مهم بوده کوشش خواهیم کرد که نگرانیشان رفع باشد و برای تأمین امنیتشان بیشتر تلاش صورت بگیرد."
بر اساس معلومات مسئولان کمیته مصونیت خبرنگاران افغانستان، اداره خبرنگاران بدون سرحد گفتهاست که افغانستان در وضعیت جاری پس از سوریه در جهان دومین کشوریست که خبرنگاران آن هر لحظه با مرگ و خطرهای دیگر روبرو میباشند.
این کمیته میگوید که اگر وضعیت به همینگونه ادامه پیدا کند آزادی بیان و مطبوعات با مشکلات زیادی روبرو خواهد شد.
گزارش: جاوید حسن زاده