O bună parte dintre cetățenii R. Moldova „dau dovadă de un nivel scăzut de acceptare și toleranță” atunci când este vorba despre grupurile minoritate, se arată în studiul „Prejudecăți și marginalizare în Moldova anului 2022”, publicat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare.
Persoanele față de care se atestă cea mai mare neacceptare în societatea R. Moldova sunt cele din comunitatea LGBT.
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat R. Moldova într-un nou caz de tratament inuman și degradant în închisoare. Reclamanta, o femeie cu deficiențe locomotorii, s-a infectat de hepatita C în timp ce se afla în detenție în penitenciarul 13 din Chișinău.
Apărătorii comunității LGBT+ din R. Moldova au salutat o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) care a spus, pe 17 ianuarie, că țările care fac parte din Consiliului Europei trebuie să recunoască și să protejeze prin lege familiile formate din persoane de același sex.
Lansarea campaniei „Copiii LGBT în școala ta”, la începutul lunii noiembrie, a arătat nivelul homofobiei și transfobiei din societate, susține directoarea executivă a organizației GENDERDOC-M, Anastasia Danilova.
Facebook a marcat drept false informațiile răspândite de fostul președinte Igor Dodon într-o postare de pe contul său. Politicianul distribuise o știre despre campania „Copiii LGBT în școala ta” și se declarase „categoric împotriva propagandei homosexualității și a desfrâului în școli”.
Centrul de informații GENDERDOC-M documentează toate mesajele de ură și discursurile homofobe pe marginea campaniei online „Copiii LGBT în școala ta”.
Consiliul pentru egalitate și zeci de organizații neguvernamentale cer parlamentului să îmbunătățească proiectul de modificare a Legii antidiscriminare, până să-l voteze în lectură finală.
La 10 ani de la adoptare, Legea antidiscriminare ar putea include orientarea sexuală și identitatea de gen printre criteriile protejate de discriminare.
Maria Stoian este singura fată de etnie romă din istoria Liceului Pușkin din Soroca care a ajuns în clasa a XII-a și prima din familia ei care va termina școala. Fiind eminentă, își dorește să devină avocat sau procuror și să lupte pentru drepturile romilor.
Cel puțin 39 de etnici romi în administrația publică locală și centrală, inclusiv doi deputați romi în parlament – este unul dintre indicatorii-țintă ai guvernului de la Chișinău, care a aprobat recent Programul pentru susținerea populației de etnie romă pentru anii 2022-2025.
Încarcă mai mult