Acest episod conține secvențe audio care ar putea să vă afecteze emoțional.
Primul dintre cei 3 copii ai familiei Andronache a mers în clasa I la o școală privată din Chișinău. După o lună de școală Alina Andronache și alți părinți din clasă au observat schimbări în comportamentul copiilor lor. Erau tot mai temători și irascibili. Nu voiau să meargă la școală.
Înregistrările făcute cu ajutorul unui ceas inteligent au scos la iveală abuzul psihologic, verbal și fizic la care erau supuși copiii zilnic. Alina și soțul ei au mutat copilul la o școală publică. Acolo „Era un pic mai diferit, că nu am avut astfel de cazuri severe”, povestește Alina. „Deși opinia mea, per general în sistemul educațional, este că noi încă avem această formă foarte, foarte limitată, foarte strictă de a lucra cu copiii, de a le aduce cunoștințele... [Nu se lucrează] cu empatie, cu calm, cu interactivitate, cu punerea accentului pe individualitatea și personalitatea copilului, că sunt foarte diferite. Adică, au fost anumite situații, care aș fi dorit să fie altfel. Nu că aș vrea să blamez toate instituțiile din Republica Moldova și toți profesorii, ce vreau să zic este că avem nevoie de o schimbare a modului în care lucrăm cu copiii”, explică Alina.
Al doilea copil a mers în clasa I în aceeași școală publică unde a fost mutat și primul. Cât au locuit în R. Moldova niciunuia dintre copii nu le-a plăcut niciodată să meargă la școală. Dar odată mutați într-un orășel din sudul Marii Britanii, atitudinea copiilor față de școală s-a schimbat. Acum abia așteaptă să se termine vacanțele ca să revină la școală.
În acest prim episod din noul sezon vrem să înțelegem cât de izolat este cazul relatat de Alina în sistemul educațional din R. Moldova. Este oare violența și nu doar cea fizică, dar și cea verbală și psihologică motivul pentru care copiii în R. Moldova nu vor să meargă la școală?
Alina Andronache povestește cum s-a încheiat povestea lor la școala privată, unde a avut loc abuzul, cum a reacționat direcția școlii, autoritățile și ce s-a întâmplat cu profesoara. Cum era pentru copiii ei, dar și pentru ea ca părinte sistemul educațional din R. Moldova. Și ce anume a determinat schimbarea atitudinii copiilor ei față de școală în Marea Britanie.
De asemenea, aducem date statistice din care putem să vedem cât de răspândite sunt în prezent cazurile de abuz din partea cadrelor didactice în sistemul educațional. Facem referire atât la cifrele oficiale ale Ministerului Educației și Cercetării, cât și la datele unui studiu care măsoară percepția elevilor privind frecvența abuzurilor din partea profesorilor.
***
În acest sezon din „Laboratorul social” ne întrebăm dacă educația bună ar trebui să doară.
- Unde e limita dintre educație și violență?
- În ce moment buna intenție a unui pedagog de a educa se transformă în abuz?
- Influențează relația cu profesorii atitudinea elevilor față de școală și învățare?
- Ce fel de oameni creștem în școlile din Republica Moldova?
- Ce fel de societate dezvoltăm?
- E posibilă oare educația cu blândețe, cu calm, cu încredere și fără frică?
Pornind de la aceste întrebări am realizat 8 episoade în care am discutat cu părinți, elevi, profesori, psihologi, formatori și autorități despre atmosfera din școlile din R. Moldova. Încep cu istoriile unor oameni reali, elevi și părinți, care au trecut prin situații de abuz în școlile din R. Moldova. Dar nu mi-am propus să spun doar niște istorii cu personaje pozitive și negative. Ceea ce mi-am propus prin aceste discuții, e să analizăm și să înțelegem cum se simte fiecare parte implicată, ce explicații are și ce soluții propune. Cum se simte un elev la care se țipă, dar un profesor care ajunge să țipe? Care este impactul asupra ambilor a acestui tip de relaționare?
Educația bună ar trebui să doară?
Ascultă „Laboratorul social”. Aici luăm mostre de societate și le studiem la micro...fon.
Un episod nou în fiecare marți, pe site-ul nostru, pe YouTube și pe Apple Podcasts, începând cu 25 februarie. Peste hotare, podcastul este accesibil și pe Spotify.