Linkuri accesibilitate

Peste 100 de centre de găzduire a refugiaților ucraineni au fost închise


Centrul de plasament temporar de la Manejul de atletică ușoară din Chișinău a găzduit peste 10.000 de refugiați în primele zile de război și a fost închis la sfârșitul lunii martie 2022.
Centrul de plasament temporar de la Manejul de atletică ușoară din Chișinău a găzduit peste 10.000 de refugiați în primele zile de război și a fost închis la sfârșitul lunii martie 2022.

După 3 ani de război, în R. Moldova rămân active 26 de centre de găzduire a refugiaților din Ucraina, cu peste 100 mai puține decât la începutul invaziei rusești la scară largă. În centre locuiesc acum circa 1.300 de ucraineni, majoritatea – vârstnici, persoane cu dizabilități, femei și copii.

Datele oferite Europei Libere de către Ministerului Muncii și Protecției Sociale arată că, din cele 137 de centre de găzduire a refugiaților din Ucraina deschise în 2022, în prezent sunt active doar 26. Acestea sunt ocupate în proporție de 80%.

Cei mai mulți refugiați continuă să locuiască la Centrul de plasament temporar pentru persoane strămutate din alte state, din cadrul sanatoriului „Constructorul” din Chișinău.

Refugiații care beneficiază de protecție temporară primesc un ajutor lunar de 2.200 de lei, oferit de Înaltul Comisariat a Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR). Potrivit ministerului, numărul refugiaților care primesc acest ajutor a scăzut cu 50% față de acum 3 ani, de la 107.500, în 2022, până la 53.000, în 2024.

Vezi un reportaj din centrul de plasament din satul Bulboaca, Anenii Noi
Centrele de găzduire a refugiaților, mai puține și mai pustii. „Au rămas vârstnicii, suntem o luminiță pentru ei”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:35 0:00

Suport financiar au primit și familiile care găzduiesc persoane strămutate din Ucraina. Acesta se acordă periodic și variază în funcție de numărul de persoane găzduite. Dacă familia găzduiește între unu și patru refugiați, timp de cel puțin o săptămână, primește 3.900 lei, iar dacă ține cinci sau mai mulți – 4.800 lei. În 3 ani, peste 19.000 de persoane fizice au oferit un loc de trai gratuit pentru 50.000 de persoane strămutate din Ucraina.

Sute de copii au trecut granița singuri

De asemenea, de la începutul războiului, peste 700 de copii au trecut singuri frontiera Ucrainei cu R. Moldova, iar alți peste 2.000 au venit însoțiți neautorizat.

Cei mai mulți copii neînsoțiți (497) au venit în R. Moldova în primul an de război. În 2023, au trecut granița 194 de copii ucraineni singuri, iar anul trecut - 11. Majoritatea au fost reintegrați în familiile lor biologice, după ce au fost identificați reprezentanții lor legali.

La începutul lui februarie 2025, trei copii ucraineni care au trecut singuri frontiera moldo-ucraineană au fost plasați în familii de asistenți parentali profesioniști. De asemenea, 117 copii refugiați erau plasați în custodie.

Vezi povestea lui Oscar, un băiat din Kiev luat în grijă de asistenți parentali din satul Vâșcăuți, Orhei
Războiul l-a separat de părinți și frați. Un copil refugiat și-a găsit a doua familie în Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:05 0:00

În cazul copiilor ucraineni neînsoțiți și celor însoțiți neautorizat se aplică aceleași măsuri de asistență ca și pentru copiii moldoveni, prioritar fiind plasamentul acestora în servicii de tip familial (custodie, asistență parentală profesionistă, casă de copii de tip familial).

De la începutul războiului din Ucraina, peste 1,4 milioane de ucraineni au intrat în Republica Moldova. În prezent, în țară se află 135.000 de refugiați ucraineni, în mare parte femei, copii și vârstnici, cu 20.000 mai mulți decât anul trecut.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG