Linkuri accesibilitate

Traian Ungureanu

Dacă vor lăsa în urmă ceva straniu și greu reparabil, vremurile ce vin vor desăvârși despărțirea culturii de realitate. Pare profund marginal: cui îi pasă și cui îi va mai păsa de cultură, de mersul ei sigur sau de rătăcirea ei fără întoarcere. Trăim, deja, în afara obligației de „a face carte” și ne descurcăm binișor. Dar pericolul pe care îl presupune ruptura culturii de realitate înseamnă cu totul altceva decît capacitatea de a menționa exact secolul în care a creat Leonardo sau conținutul de bază al acordului cunoscut sub numele de Magna Carta. În joc nu e suma cunoștințelor noastre, ci realitatea care le face posibile.

Dacă pare complicat, atunci e cazul să începem cu prima din bolile care slăbesc vizibil legăturile ce țin laolaltă realitatea și cultura: limba. Nu e nimic nou aici: limba nu mai acoperă mersul lumii reale. Am mai văzut această desprindere care face din limbă un discurs desfășurat autonom pe deasupra realității. Limbajul politic a fost dintotdeauna primul suspect și a dat cele mai uluitoare exemple în materie. Însă ruptura se adîncește și a atins, deja, o adîncime care promite divorțul definitiv. Lumea a dezvoltat abilitatea de a scrie și vorbi fără oprire în afara realității. Limba nu mai spune nimic sau, mai degrabă, spune tot ce nu are realitate și, prin asta, se substituie realității. Această anomalie a fost, mereu, semnul unei crize umane profunde și a marcat epocile revoluționare, decise să pună capăt realității existente, spre a o înlocui cu idealuri formulate, mai întîi, în formule filozofice și politice.

Pe 20 ianuarie 2021, după alegeri prezidențiale de o tensiune fără egal în istoria Statelor Unite, Joseph Biden a rostit discursul inaugural și a lansat un apel energic la unitate. Națiunea americană e scindată politic și, firește, noul Președinte s-a grăbit să preia, de la bun început, cea mai gravă problemă a societății americane.

Discursul noului Președinte n-a fost o surpriză. Tema rupturii interne nu putea fi evitată. Nici retorica Președintelui nu a surprins: ca atîția și atîția alți lideri politici, Biden a plasat formulele generice și frazele formale cu care majoritatea politicienilor înțeleg să „bifeze” teme de mare gravitate. Biden nu a făcut excepție. Cu asta, discursul inaugural ar fi trecut, poate, direct în arhivă, acolo unde așteptă atîtea alte biblioteci de oratorie politică vagă, prudentă și echilibrată. În fond, Biden a făcut mereu figura unui centrist cu simpatii de stînga și nu a unui ideolog inflexibil. Biden a cerut unitate și a reamintit tuturor americanilor că sînt parte a aceluiași proiect democratic fundamental - cel mai solid și mai riguros construit proiect democratic al lumii moderne. Cu asta, Joseph Biden a restabilit importanța bunului simț.

Numai că discursul lui Biden a intrat rapid în contradicție cu realitatea pe care ar fi trebuit să o respecte și oglindească. După cîteva paragrafe, limbajul a luat locul realității și a desenat o lume paralelă în care concepte și teorii noi dau la o parte realitatea vizibilă a lumii americane.

Mai întîi, Biden a invocat cu o sonoritate de-a dreptul sacră marea tradiție americană a unității:

„Astăzi, în această zi de ianuarie, sufletul meu e dăruit: regăsirii unității americane, reconcilierii poporului nostru, unificării națiunii noastre. Cer fiecărui american să mi se alăture și să lucreze cu mine în slujba acestei cauze.”

Apoi, în plin apel pasional la unitate, Biden a coborît la problemele concrete ce își așteaptă rezolvarea:

„ascensiunea extremismului politic, suprematismul alb și terorismul intern”.

Toate trebuie confruntate și învinse, prin unitate. În acest punct, limbajul a decolat și a lăsat în urmă logica realității. Căci apelul la unitate a descris, mai întîi, inamicul, iar inamicul e cealaltă parte a societății americane pe care apelul la unitate ar urma să o convingă și cîștige. Limbajul lui Biden a preferat să fie fidel conceptelor radicale cu care lucrează ideologia stîngii progresiste și a refuzat, astfel, realitatea de care a pretins că vrea să se ocupe. Căci extremismul, suprematismul, terorismul și rasismul descrise de Biden sînt, fără excepție, etichetele lipite pe alegătorii cu convingeri contrare noii ideologii dominante în mediile stîngii politice, academice și corprotaoiste americane.

În lipsa oricărei referințe la violența extremă a stîngii militante de tip BLM și ANTIFA, centrismul Președintelui a fost eliminat. E imposibil de înțeles care e logica unui apel la unitate care își subminează logica cu ajutorul propriului limaj. Unitatea americană nu are cum să presupună culpabilizarea, ba chiar criminilaizarea, unei părți a americanilor. Mai mult, această contradicție plasată în centrul discursului rostit de un politician moderat va alimenta neliniști vechi. Ideea după care Președintele Biden e dominat politic de radicalismul progresist al propriului partid e, deodată, și mai verosimilă. Dealtfel, deraierea de limbaj din discursul inaugural avea să fie confirmată și amplificată, fără întîrziere, de suita de Ordine Executive semnate de noul Președinte.

Cum să numim această răsturnare în plină și invincibilă desfășurare? Noul spirit al vremurilor, nouă ideologie, religie agresiv laic-scientistă totuși unită de disciplina și fervoarea unui cult, aspirație globală și militantă împărtășită oficial de toate autoritățile și sprijinită mediatic de toate sursele de informație, angajament de nerefuzat, adevăr absolut, nesupus dubiului sau criticii, unanimitate conformă care împarte lumea în armata luminoasă a celor ce știu și oastea tristă a „negaționiștilor”? Toate aceste formule prind ceva din esența noii realități sau a noului proiect de realitate care conduce, astăzi, istoria și remorchează lumea spre speranța propriei apoteoze. Nimic nu rămîne neatins sau de neatins.

Înțelesul națiunii, al familiei, apartenența la un sex sau altul, trecutul, cultura, artele, natura, clima, economia, frontierele, proprietatea, munca și banii au pierdut siguranța vechiului lor înțeles și au cîștigat tot ce nu era considerat compatibil cu precizia: fluiditate, lipsă de limite, denumire și structură. Totul e sau urmează să fie obiectul unei reevaluări nelimitate, al unei re-setări universale - cum se aude tot mai des și mai oficial. Timpul și istoria au fost trimise într-un cadru care promite instalarea unui viitor egal, universal și complet anistoric.

Cu aceste date la cîrmă, nu mai sîntem undeva și cineva anume, ci peste tot și orice. Imaginarul are libertatea de a-și decide propria realitate, deși nu orice realitate ,ci numai cea prescrisă de nevoia de absolut și de setea de anihiliare a oricărei contradicții în existența umană. Sîntem, adică, acolo unde am mai fost: într-un moment de renaștere spirituală sau, mai curînd, sub seducția reînnoită a unui Paradis proiectabil și tangibil. Cu observația că, de data asta, despărțirea de existența noastră anterioară ar trebui să fie completă, consimțită și non-violentă, deși nu lipsită de mijloace de convingere și presiune.

Eșecul proclamat al episodului Trump e real sau nu, dar încetarea lui oficială e pragul care dă spațiu și justificare morală tuturor acestor tendințe și proiecte. Din acest uriaș punct de vedere, inaugurarea unei administrații americane complet și legal controlată de Partidul Democrat e mai mult decît o succesiune obișnuită de putere care presupune și reglează trecerea de la o agendă politică la alta, în cadrul aceluiași sistem de valori. Epoca post-Trump e pasul care face trecerea de la o civilizație la alta și înlesnește această transformare la nivel global.

Evident, zone enorme ale umanității, începînd cu China și Rusia, nu sînt parte a acestui salt spre viitor, dar asta nu înseamnă altceva decît că problema de bază a viitorului e o problemă a civilizației occidentale. Va face ea față propriei transformări? Dar puterilor plasate în afara idealului? Cu ce preț și cu ce rezultate ne vom apropia de finalizarea proiectului? Va supraviețui democrația acestui șoc? Va putea da ea un răspuns acelor numeroși oameni, mai ales est-europeni, care își aduc aminte cu groază de răsturnarea completă de valori și raporturi, impusă de regimurile comuniste în numele „progresului”? Va mai fi umanitatea occidentală sigură pe luminile și interdicțiile care îi dau conținut, rezistență și sens? Sau se va dizolva ea în propriul proiect?

Tentația răspunsului negativ e covîrșitoare. Însă, de dincolo de promisiuni, proiecte, iluzii și tentații, ceva ce se numește natură umană continuă să ne spună, încă o dată, că, oricît de încrezătoare, dotată și lăudată ar fi încercarea, nu vom putea evada din ce e cu adevărat și, pînă la urmă, real și final.

Încarcă mai mult

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG