Linkuri accesibilitate

Traian Ungureanu


Neliniştea anxioasă provocată de valul electoral şi politic non-democratic întins de la un capăt la altul al spaţiului est-european e, deocamdată, o atitudine privată. Nu oficială. Numeroşi politicieni europeni discută alarmaţi în reuniuni informale. Reacţiile oficiale se vor contura mai tîrziu. Ceva din dezamăgirea şi îngrijorarea provocate de noul val estic s-a simţit, desigur, în ultimele patru postări de pe acest blog. Însă analiza ar fi incompletă fără cele cîteva elementele încă pozitive care trebuie reţinute în bilanţul ultimilor luni de derută şi răsturnare politică est-european.

E vorba, mai întîi de răspunsul românesc la tentativa de lovitură de stat „legală" cu care socialiştii au încercat să schimbe cursul democratic-european al României. Lovitură de stat, întrucît aşa se numeşte orice încercare de schimbare a ordinii în stat prin încălcarea legii. Vărsarea de sînge nu e o trăsătură obligatorie. „Legală", tocmai pentru că tentativa socialistă a parafrazat grosolan norme legale pe care le-a aruncat împotriva legii fundamentale, Constituţia.

Asaltul a fost respins şi mulţi comentatori au subliniat, pe bună dreptate, rolul excepţional jucat de Uniunea Europeană (cu avangardă germană) şi Statele Unite. Intervenţia răspicată a celor doi piloni occidentali a temperat, a descurajat şi, în cele din urmă, a silit o mare parte a socialiştilor să renunţe, fie şi temporar.

Însă, amploarea mediatică a luării de poziţie occidentale a pus, întrucîtva, în umbră, cealaltă componentă cheie a sistemului defensiv pro-democratic: instituţiile statului român. E vorba de organisme mult citate ca Parchetul general, Curtea Constituţională şi Direcţia Naţională Anticorupţie, dar şi de instituţii mai puţin remarcate ca Institutul Naţional de Statistică, Biroul Electoral Central, Consiliul Superior al Magistraturii şi, parţial, Ministerul de Interne. În grade şi formule diverse, toate au reacţionat în faţa provocării non-democratice respectînd cu stricteţe ordinea legală şi refuzînd să accepte sau să se conformeze sugestiilor şi presiunilor politice ale guvernului şi majorităţii parlamentare socialiste. Pare un lucru normal şi de la sine înţeles. Nu e aşa.

Numai cine cunoaşte amploarea presiunii politice de tradiţie estică în state relativ începătoare în materie de democraţie va înţelege că reacţia instituţiilor româneşti a fost mai mult decît un reflex automat. Curajul şi rezistenţa acestor instituţii trebuie la rîndul lor înţelese. Ele nu vin dintr-o anume vocaţie naţională sau personală, aşa cum s-ar putea repede conchide sub influenţa interpretărilor eroice sau romantice. O asemenea concluzie ar acredita ideea după care păzitorii democraţiei româneşti sînt, de fapt, o forţă dizidentă în propria ţară.

E exact ideea în jurul căreia s-au repliat socialiştii, după eşecul din România. Refrenul socialist spune că instituţiile care au rezistat n-au făcut decît să sfideze voinţa populară. Absurditatea periculoasă a acestui refren vine din teoria după care numărul celor care pierd poate decide împotriva legii. Nu. Referendumul de demitere a Preşedintelui României a fost, mai întîi, convocat ilegal şi, apoi, a fost pierdut, pentru că nu a dat numărul necesar de voturi în favoarea demiterii Preşedintelui. În rest, cifra celor ce au votat pentru demitere e importantă şi dă o măsură a criticii sociale dar nu poate decide abolirea legii.

Propaganda socialistă a exclus apoape orice şansă de luciditate publică şi, în aceste condiţii, reacţia corectă a instituţiilor n-a fost doar o intervenţie de rutină. Practic, instituţiile statului au făcut pasul de la sensibilitte la raţiune. Sensibilitatea ar fi adus o cedare în faţa stimulilor externi.

Raţiunea a dat substanţă noţiunii de stat de drept. Cu alte cuvinte, statul român s-a aşezat conştient şi nu doar declarativ (ca în multe rînduri, pînă acum) în interiorul democraţeiei europene. E un precedent de importanţă istorică pentru că dezvoltarea lui duce direct către occidentalizarea deplină a ţării.

Consecinţele noii deplasări spre ceea ce s-ar puea numi „pluralism oligargic” merg mai departe. Peste o lună, e foarte posibil ca alegerile din Ucraina să repete formula şi succesul din Georgia. Candidatura fostului Prim Ministru Timoșenko a fost deja respinsă de Comisia Electorală Centrală, sub un pretext hilar: Timoșenko are o condamnare penală.

Condamnarea a fost rezultatul celebrului proces-mascaradă instrumentat de actuala adminsitraţie Ianukovici. În aceste condiţii, e de aşteptat un succes răsunător al Partidului Regiunilor al lui Ianukovici. Și, mai departe, în baza unei majorităţi substanţiale, noi modificări de regim constituţional care vor face din Ianukovici un conducător suprademocratic, de tip Putin. Din acel moment, viitorul Ucrainei va atîrna în balanţă. Rusia sau Europa? Ucraina va fi, de fapt, adusă într-o zonă în care varianta rusă e inevitabilă iar viitorul european al Ucrainei ia sfîrşit.

Puse cap la cap, aceste scenarii care leagă statele ex-sovietice echivalează cu prăbuşirea Parteneriatului Estic iniţiat de UE tocmai pentru a racorda Estul la normele, valorile şi eficienţa Vestului. În acest punct, răspunderea se împarte.

Evident, e uşor de înţeles care e oferta rusă: munţi de bani, livrări de energie şi protecţie pentru intersele interne ale oligarhiei. Numai că în faţa acestei oferte, propunerile europene au fost în mare parte greşite sau prost calculate. Asfel, pentru prea multe din societăţile Estului, propunerile europene au fost: reformă şi iar reformă, cu observaţia că reforma a devenit totuna cu austeritatea, lipsa oricărei perspective credibile de admitere în UE şi finanţarea foarte vizibilă a societăţii civile, adică a vectorului reformist minoritar în aceste societăţi.

Acest pachet invariabil a încurajat reacţii pe care factorii de influenţă pro-ruşi i-au prezentat imediat sub eticheta: „iată ce vă aduce Europa”. Reforma şi, mai apoi, austeritatea severă au avut o motivaţie economică indiscutabilă. Însă guvernele Estului au fost obligate să prezinte nenumărate măsuri de restrîngere cuplîndu-le de Europa. De aici, apariţia percepţiei publice a unei Europe ostile şi intersate doar de demolarea marii capacităţi economice construite în anii socialismului.

Lipsa încăpăţînată şi oarbă a perspectivelor credibile de aderare n-a fost doar un semn de aroganţă instituţională europeană ci şi o nechibzuinţă catastrofală. Acest refuz a alimentat psihologia lui „nu ne doresc oricum, în Europa” - o frustrare care a infectat în primul rînd acea parte a sectorului politic de la care a pornit încrederea în Europa.

În sfîrşit, finanţarea exemplară a societăţii civile a fost zugrăvită şi percepută de majoritatea plebee ca insultă şi favoritism.

Originile acestui eşec de prezentare, vin dintr-o tradiţie persistentă: din iluzia rusă. Establishment-ul politic occidental e, după mai bine de 60 de ani de interacţiune cu spaţiul sovietic şi rus, neschimbat. Naivitatea generoasă care dormitează crezul la umbra cîtorva mituri de fabricaţie rusă face ravagii. Cu rare excepţii, politicieni şi instituţii de vîrf europene, cred, mai departe, în mitul Rusiei ca partener.

Nu există o singură idee sau acţiune constructivă în politica occidentală a Rusiei dar asta n-a descurajat credulitatea pan-eruoepană. Atitudinea pasivă din timpul invaziei ruse a Georgiei şi compromisurile tolerate ulterior au deschis drumul spre metamorfoza pro-rusă condusă de Ivanișvilli. Uluirea sau neştiinţa care subminează raporturile europene cu Rusia au permis apariţia unui surogat de politică externă pe care Serviciul de Acţiune Externă (un soi de Minister European de externe, condus de Ctaherine Ashton) îl practică, spre deliciul strategilor ruşi.

Formidabila incompetenţă ilustrată de iluzia rusă încurajază, după 20 de ani de speranţă, concluzii vechi. Rusia nu poate fi bine înţeleasă decît de estici. De cei ce au trecut, măcar o dată, prin experienţa sovietică. Evident, istoria nu se încheie cu supremaţia iluziei ruse. Va fi însă nevoie ca Estul să aştepte, aşa cum a mai făcut-o, o nouă prăbuşire a Rusiei. A treia, după 1917 şi 1991. Ceea ce micşorează nepermis de mult calitatea politicii paneuropene a Occidentului.

Încarcă mai mult

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG