În vara anului 1953 peste 700 de tineri absolvenți ai școlilor medii au depus cerere de înscriere la Universitatea de Stat din Chișinău, 850 – la Institutul agricol, circa 600 – la Institutul de medicină, 376 – la Institutul pedagogic din Tiraspol și mai mult de 100 – la Conservatorul din Chișinău.
75 de tineri din diferite țări din Europa, Asia, Africa și America au fost găzduiți în luna iulie 1962 în tabăra internațională de muncă a tineretului din satul Ciobruci, de pe malul Nistrului.
În vara anului 1963 un grup mare de „soli sovietici ai păcii” au plecat într-o cursă auto prin diverse orașe din URSS, după care au vizitat Turcia, Italia, Iugoslavia, Bulgaria și România.
La împlinirea a 150 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus, „Muzeul republican de arte plastice” din Chișinău a inaugurat o expoziție de pictură, consacrată „prieteniei frățești dintre popoarele moldovenesc, rus și ucrainean”.
În anul de studii 1962-1963 s-a trecut și în RSS Moldovenească de la învățământul general de 7 ani la cel obligatoriu de 8 ani. Iată de ce examenele de absolvire din clasa a VIII-a din acel an au fost urmărite cu o atenție aparte. Presa a relatat pe larg despre mersul examenelor.
Ca peste tot în Uniunea RSS, în școala basarabeană de după cel de-al Doilea Război Mondial se învăța fie șapte, fie zece ani. În 1953, elevii din clasele a IV-a – a IX-a au susținut examene de promovare, iar cei din clasele a VII-a și a X-a – de absolvire.
Pe la mijlocul lunii mai 1963, tinerii de la Trustul de ospătării și restaurante din capitală s-au întâlnit cu comsomoliștii de la Uzina electromecanică „Gr. I. Kotovsky” la o serată cu muzică și dans. Regula era ca înainte de dansuri să se țină și niște prelegeri pe o temă anume.
După ce în toamna anului 1962 artiștii din RSS Estonă au concertat timp de o săptămână la Chișinău și în alte localități din RSS Moldovenească, la sfârșitul lunii mai anul următor începea „săptămâna artei moldovenești în Estonia”.
Cu vreo 200 de case și o școală de opt ani la începutul anilor 1960, sătucul Hâjdieni, din raionul Orhei, era atât de mic încât nici nu apărea pe harta RSS Moldovenești. Școala sa, însă, cu cei 150 de elevi devenise cunoscută departe de hotarele basarabene.
În toți anii de putere sovietică, un automobil, mai ales, model „Volga” în ograda unui om de rând ținea de domeniul irealului, pentru că nu-i permitea buzunarul. Chiar dacă agonisea niște bani, erau de preferat... motocicletele. Acestea se puteau cumpăra mai ușor și erau mai accesibile ca preț.
Încarcă mai mult
Un episod nou în fiecare vineri
Săptămânal, în zi de joi
Un episod nou în fiecare luni
Odată la două săptămâni, marțea
De patru ori pe săptămână: luni, marți, miercuri și joi