Cercetătorul științific Pavel Pînzaru de la Grădina Botanică studiază de aproape 30 de ani plantele de stâncă și a cultivat în grădina de acasă 600 de specii rare, pentru a le multiplica în natură. El susține că principala cauza a dispariției multor specii este extragerea calcarului prin explodare.
Circa 36% din cetățeni ar saluta interzicerea prin legislație a utilizării produselor de unică folosință din plastic, arată Studiul privind nivelul de utilizare a produselor din plastic și generarea de deșeuri din plastic în R. Moldova, publicat la începutul lunii iunie.
Din octombrie 2024, în R. Moldova vor fi interzise importul și utilizarea tuturor tipurilor de azbest, inclusiv de crisotil, a declarat Europei Libere ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov. 70-80% din casele din R. Moldova sunt acoperite cu ardezie, care conțin această substanță cancerigenă.
Ministerul Mediului a venit cu o inițiativă legislativă care ar scuti agenții economici de plata pentru poluarea mediului, dacă aceștia vor atinge țintele de colectare și de reciclare a deșeurilor din ambalaje.
Într-o acțiune inedită pentru Gimnaziul nr.77 din orașul Cricova, elevii au adunat peste două tone de maculatură, iar cu banii adunați din vânzarea acesteia au cumpărat și plantat pomi. Elevii au aflat cu această ocazie că pot salva de la tăiere câte un copac pentru fiecare 50 de kg de maculatură.
R. Moldova va fi inclusă va fi în programul Departamentului Energiei al Statelor Unite „Net Zero World” și va coopera cu mai multe instituții americane pentru a reduce mai eficient și mai rapid emisiile de gaze cu efect de seră.
De 30 de ani, Moldova a depins de Rusia pentru lumină și căldură.
În satul Feștelița patru instituții publice au ajuns să primească facturi zero la energie. Banii economisiți sunt redirecționați spre alte necesități ale localității. Potrivit expertului în energetică Eugen Camenșic, Feștelița poate fi inspirație pentru alte localități din țară.
Încarcă mai mult