Europarlamentarii au aprobat joi, într-un vot controversat, amânarea unei legi împotriva defrișărilor. Firmele, care vor să aducă pe piața europeană lemn sau produse din cacao, soia ori ulei de palmier, vor fi nevoite abia din 2026 să dovedească că n-au defrișat nimic ca să le producă.
Guvernul a avizat proiectul de lege care prevede repararea daunelor aduse mediului. Asta înseamnă că poluatorul va achita, pe lângă o amendă și costul lucrărilor de regenerare sau refacere ecosistemelor la starea de până la poluare.
Ministerul Mediului a anunțat pe 12 noiembrie un nou apel pentru proiectele de mediu, care vor fi finanțate din Fondul Național pentru Mediu. În premieră, vor fi finanțate primele trei centre de colectare voluntară a deșeurilor și amenajamentele silvice.
Secretarul general ONU, Antonio Guterres, le-a spus marți liderilor mondiali prezenți la summitul COP29 să „plătească” pentru a preveni dezastrele umanitare provocate de climă și că omenirea intră în criză de timp în limitarea creșterii temperaturilor globale.
Ministerul Mediului și Agenția „Moldsilva” au lansat joi, 7 noiembrie, Campania Națională de Împădurire Toamna 2024, în satul Mălăiești, raionul Orhei. Prima plantare din acest sezon va avea loc pe 16 noiembrie, tot la Mălăiești.
Frații Burlacu gestionează, în trei sate din raionul Cahul, peste 2.800 de hectare, pe care cultivă cereale. Anul acesta au făcut un experiment, au semănat porumb pe un câmp irigat și pe altul neirigat. Diferența a fost considerabilă: recolta la hectar de pe cel irigat e de cinci-șase ori mai mare.
Iurie Bivol are 35 ha de vii la Răzeni, Ialoveni. Ploile abundente de la mijlocul lui septembrie i-au distrus strugurii albi. A vândut 100 de tone unei fabrici de vin la un preț de cinci ori mai mic decât cel de export. Speră să recupereze din pierderi din vânzarea celor negri, mai puțin afectați.
De 16 ani, o grădiniță privată din Chișinău donează resturile alimentare oamenilor care îngrijesc animale. Viorica le preia și hrănește cu ele câinii fără adăpost din capitală.
Ciclonul Boris a adus ploi mai puternice decât în mod obișnuit pentru luna septembrie, potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat. În următoarele două zile, vremea va fi instabilă și va ploua pe alocuri.
În România, Comunitatea Declic, o asociație civică, a transformat barajul de la Răstolița, din județul Mureș, într-un ecran gigant, pentru a transmite un mesaj de protest împotriva distrugerii Parcului Național Călimani.
Guvernul a aprobat pe 4 septembrie semnarea unui nou grant pentru proiectul „Deșeuri solide în Republica Moldova”. 4,3 milioane de euro sunt destinați infrastructurii de colectare și transfer a deșeurilor. Raioanele vizate sunt Cahul, Cantemir, Taraclia, Vulcănești și Ceadâr-Lunga.
Spania a avut în 2024 cea mai caldă lună august de la începutul înregistrărilor, cu o temperatură medie de 25 de grade Celsius, a anunțat marți agenția meteorologică națională.
Încarcă mai mult