Linkuri accesibilitate

Aproape o mie de case din R. Moldova vor fi eficientizate energetic. Cine poate obține finanțare nerambursabilă și pentru ce lucrări


Într-un proiect similar din anul 2024, 180 de gospodării extrem de vulnerabile energetic au beneficiat de un audit energetic gratuit, dar și au putut alege trei soluții de eficientizare energetică.
Într-un proiect similar din anul 2024, 180 de gospodării extrem de vulnerabile energetic au beneficiat de un audit energetic gratuit, dar și au putut alege trei soluții de eficientizare energetică.

De la izolarea termică a casei până la instalarea unor tehnologii care reduc consumul de energie, proprietarii de locuințe din R. Moldova pot primi finanțare nerambursabilă prin programul „Casa Verde”, lansat de guvern cu sprijinul partenerilor externi.

Programul a fost lansat pe 3 iulie și prevede acordarea a până la 200.000 de lei pentru fiecare gospodărie. Statul va acoperi cel mult jumătate din costul lucrărilor, iar cealaltă parte va fi plătită de proprietar.

„Casa Verde” face parte din Fondul pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial din Moldova (FEERM), care este finanțat din bugetul de stat și are ca scop facilitarea accesului populației la resurse financiare pentru implementarea măsurilor de eficiență energetică în locuințe.

Cine și cum poate obține finanțare prin programul „Casa Verde”?

Gospodăriile pot primi bani prin program dacă în locuință trăiește cel puțin un copil minor în momentul depunerii cererii. Casa trebuie să fie înregistrată oficial în registrele de bunuri imobile sau la primărie. Sunt eligibile și casele aflate în construcție.

Proprietarul sau coproprietarul poate depune dosarul electronic, pe platforma Fondului pentru Eficiență Energetică în sectorul rezidențial (FEERM). Dacă nu are acces la internet, poate cere ajutorul asistentului social, bibliotecarului sau al reprezentanților primăriei. De asemenea, puteți apela la linia verde 0 8005 5005 pentru suport gratuit în procesul de aplicare.

Pentru casele deja locuite, proprietarii vor da informații despre locuință, ce resurse de energie au folosit în ultimul an, vor prezenta o factură la utilități și vor semna o declarație că imobilul este în stare bună.

Pentru casele în construcție, proprietarii vor prezenta certificatul de urbanism, autorizația de construcție și o declarație că locuința nu va fi vândută sau închiriată.

Documente necesare: copie buletin, act de proprietate, declarații pe propria răspundere, acord pentru date personale, acordul vecinilor (dacă e cazul), și 5–10 poze cu părțile casei sau instalațiile vizate.

Lansarea programului „Casa Verde” a avut loc pe 4 iulie la Chișinău
Lansarea programului „Casa Verde” a avut loc pe 4 iulie la Chișinău

Când și cum se pot depune cererile

Cererile de finanțare pot fi depuse între 1 iulie 2025 și 31 decembrie 2027. Programul funcționează după principiul „primul venit, primul servit”, ceea ce înseamnă că banii vor fi acordați în ordinea în care sunt depuse și aprobate cererile, până la epuizarea bugetului disponibil.

Ce lucrări pot fi finanțate?

Programul are scopul de a ajuta oamenii să își facă locuințele mai eficiente energetic, să reducă facturile și consumul de energie. Banii nerambursabili pot fi folosiți pentru:

  • izolarea geamurilor și pereților
  • schimbarea acoperișului
  • instalarea centralelor termice pe biomasă, pompelor de căldură, colectoare solare
  • montarea panourilor solare și a bateriilor de stocare
  • instalarea stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice
  • înlocuirea ușilor și ferestrelor
  • alte lucrări care ajută la economisirea energiei.

Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, spune că în Republica Moldova aproape jumătate din toată energia consumată este folosită în sectorul rezidențial. Aproape 70% dintre locuințe au fost construite înainte de 1990 și nu sunt eficiente energetic.

Cine poate realiza lucrările?

Lucrările de reabilitare energetică pot fi făcute doar de firmele autorizate, incluse în listele publicate pe platforma FEERM. Proprietarul va alege firma din aceste liste, iar toate lucrările trebuie terminate în cel mult 180 de zile de la semnarea contractului de finanțare.

Banii se vor acorda într-o singură tranșă, după ce toate etapele sunt parcurse. Acestea includ: înregistrarea și depunerea dosarului electronic, evaluarea, realizarea lucrărilor eligibile și prezentarea documentelor care dovedesc cheltuielile. Procesul se încheie prin depunerea unei cereri de finanțare, însă statul va rambursa o parte din costuri doar dacă proprietarul poate demonstra cheltuielile făcute.

Bugetul programului este de 185,3 milioane de lei și ar urma să acopere lucrările pentru aproximativ 930 de case. În Republica Moldova există peste 500.000 de locuințe individuale.

Programul „Casa Verde” face parte din planul național de eficiență energetică pentru locuințe, dezvoltat cu sprijinul Ministerului Energiei și al partenerilor de dezvoltare – Uniunea Europeană, Guvernul Germaniei și Guvernul Franței.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG