Președinta asociației obștești „Reciclare”, Vlada Vutcărău, spune că, având în vedere că infrastructura de gestionare a deșeurilor nu este suficient de dezvoltată, o soluție este acum sortarea pe două categorii sau cel mult trei.
Dacă nu ai în curtea ta tomberoane speciale pentru sortarea deșeurilor, poți să pui gunoiul în pungi de culori diferite și să le arunci în containerul obișnuit.
Într-o pungă neagră, trebuie să aduni deșeurile umede sau murdare, care nu pot fi reciclate. Aici intră produsele organice, cum ar fi resturile alimentare și vegetale, scutecele și alte lucruri de unică folosință.
Într-o pungă verde, colectezi materialele care pot fi reciclate, cum ar fi plasticul, hârtia, cartonul, peliculele, pungile. Poți să pui aici și sticla, dar Vlada Vutcărău sugerează să o sortezi separat, tot într-o pungă verde, pentru că se poate sparge și ulterior va fi greu de scos din pungă pentru reciclare.
De asemenea, ea recomandă ca pachetele de lapte sau de alte produse care pot fermenta să fie clătite înainte de a fi duse la tomberon. „Ele se infectează până ajung la sortare”, explică specialista.
Dacă în PET a fost bere, apă sau o băutură carbogazoasă, nu e neapărat să o clătiți, deoarece ambalajele de plastic trec printr-o etapă de spălare în procesul de reciclare.
Și hârtia poate fi pusă într-o altă pungă verde, ca să nu intre în contact cu ceva ce ar putea să o murdărească sau să o ude. Ea ar trebui să rămână uscată și curată pentru a fi reciclată. Din ea se fac apoi șervețele, hârtie pentru ziare, hârtie igienică, containere pentru ouă, pungi și alte lucruri.
Dar dacă ai în preajmă o platformă cu tomberoane de diferite culori, pentru diferite tipuri de deșeuri (albastră - hârtie și carton, galbenă – PET, plastic, Tetra Pak, doze de aluminiu, verde – sticlă), e mai bine să le arunci în containerul potrivit.
Iar odată ce va intra în vigoare legea salubrizării, care a fost votată abia în prima lectură în martie 2025, chiar vei fi obligat să sortezi gunoiul corect.
Regia „Autosalubritate”, întreprinderea care colectează și transportă deșeurile din municipiul Chișinău, are circa 11.000 de containere pentru deșeuri, dintre care aproape 1.500 sunt pentru cele reciclabile.
Tot gunoiul colectat în municipiul Chișinău este evacuat la stația de sortare din extravilanul satului Colonița, iar 10% ajunge să fie reciclat.
Plasticul, de exemplu, este prelucrat la o fabrică de reciclare din satul Peresecina, din raionul Orhei, și este transformat în materie primă pentru alte ambalaje, cum ar fi recipiente pentru cosmetice sau băuturi.
Sticla ajunge la fabrica de sticlă din Chișinău, iar hârtia – la alți reciclatori.
Ultimele date centralizate arată că, în anul 2023, din întreaga țară au fost colectate peste 834.000 de tone de deșeuri, din care aproape 23% din ele au fost reciclate.
În același an, 2023, în R. Moldova au fost importate 352.000 de tone de articole din material plastic, potrivit Biroului Național de Statistică.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te