Ştiri
Atacurile aeriene israeliene au ucis cel puțin 30 de palestinieni în Gaza, spun medicii
Loviturile israeliene din Fâșia Gaza au ucis cel puțin 30 de palestinieni începând de luni seara, au declarat marți mass-media și medicii palestinieni citați de Reuters, în timp ce armata israeliană și-a consolidat asediul asupra zonelor de nord ale enclavei.
O lovitură aeriană a avariat două case în orașul Beit Lahiya, din nordul Fâșiei Gaza, unde armata israeliană (IDF) a desfășurat noi operațiuni începând cu 5 octombrie, și a ucis cel puțin 20 de persoane luni seara, au declarat agenția de presă oficială palestiniană WAFA și mass-media controlată de Hamas.
Ministerul Sănătății din Gaza nu a confirmat imediat bilanțul. Alte patru persoane au fost ucise în orașul Al-Zawayda, din centrul Gazei, în jurul miezului nopții, luni spre marți, au spus medicii.
Oficiali palestinieni din domeniul sănătății au declarat că alte șase persoane au fost ucise în două atacuri aeriene israeliene separate în Gaza City și la Deir Al-Balah, în zona centrală a enclavei.
A fost vorba, potrivit palestinienilor, de oameni care deja fuseseră alungați de la casele lor de la începutul războiului din Gaza în urmă cu 13 luni.
- Te-ar putea interesa și: Noi atacuri israeliene în nordul Gazei ucid aproape 90 de persoane
Armata israeliană a declarat, fără a oferi detalii, că forțele sale au „eliminat teroriști” în centrul Fâșiei Gaza și în zona Jabalia. De asemenea, trupele israeliene spun că au găsit arme și explozibili în ultimele 24 de ore în sudul regiunii Rafah, unde au fost eliminate „obiective de infrastructură teroristă”, a precizat IDF.
Palestinienii au declarat că noile atacuri și ordinele israeliene de evacuare a populației urmăresc golirea a două orașe din nordul Fâșiei Gaza și a unei tabere de refugiați, pentru a crea zone tampon.
Israelul susține că forțele sale au ucis sute de palestinieni înarmați și au dezmembrat infrastructura militară Hamas din Jabalia în ultima lună.
Marți seară, avioanele israeliene au lansat pliante deasupra Beit Lahiya, ordonând locuitorilor care nu și-au părăsit încă casele și adăposturile să părăsească complet orașul.
„Toți cei care ați rămas în case și adăposturi, vă riscați viața. Pentru siguranța voastră, trebuie să vă îndreptați spre sud”, se arată pe pliantul scris în arabă.
Raid în Cisiordania
Peste 43.300 de palestinieni au fost uciși în mai bine de un an de război în Gaza, spun autoritățile din enclavă, iar o mare parte a teritoriului a fost transformată în ruine.
Războiul a început după ce militanții conduși de Hamas au atacat Israelul pe 7 octombrie 2023, ucigând aproximativ 1.200 de persoane și luând 251 de ostatici în Gaza, potrivit numărătorii israeliene.
În Cisiordania ocupată de Israel, ministerul palestinian al sănătății a declarat că cel puțin patru persoane au fost ucise marți în timpul unui raid militar israelian și al unor lovituri aeriene.
Violența a crescut în Cisiordania de la începutul războiului din Gaza, cu raiduri aproape zilnice ale forțelor israeliene care au făcut mii de arestări. Tot acolo au loc schimburi de focuri frecvente între forțele de securitate și luptătorii palestinieni.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Obiectivul aderării R. Moldova la UE, introdus oficial în Constituție
Modificările Constituției pentru care au votat moldovenii la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) din 20 octombrie au intrat în vigoare pe 4 noiembrie, după ce au fost publicate în Monitorul Oficial.
Aderarea la UE a devenit oficial „obiectivul strategic” al R. Moldova, stipulat în preambulul Constituției, care menționează și faptul că identitatea poporului R. Moldova este „europeană”.
Preambulul servește la interpretarea tuturor legilor țării. Introducerea valorilor europene acolo înseamnă pentru autorități, indiferent de culoarea lor politică, o obligație de a promova politici care să corespundă valorilor europene. Mai exact, în preambul va fi introdus următorul text:
„RECONFIRMÂND identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova,
DECLARÂND integrarea în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova”.
De asemenea, în Constituție este introdus un nou titlu numit „Integrarea în Uniunea Europeană”. Acest capitol oferă Parlamentului moldovean, indiferent de componența lui, un mecanism pentru ratificarea acordurilor constitutive ale Uniunii Europene, doar cu ajutorul unei majorități de 51 de deputați. Capitolul are următorul conținut:
(1) Aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum și la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, se stabilește de Parlament prin lege organică.
(2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum și celelalte acte juridice cu caracter obligatoriu ale Uniunii Europene au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare”.
Referendumul din 20 octombrie a trecut cu o majoritate fragilă, după ce 50,38% din alegători a spus „Da” modificării Constituției în vederea aderării R. Moldova la UE, diferența față de opțiunea „Nu” fiind de doar 11.400 de voturi.
- Te-ar putea interesa și: Referendumul a trecut. Ce urmează?
În cele 231 de secții de votare deschise în străinătate, la referendum au votat aproape 240.000 de moldoveni, care au înclinat balanța în favoarea opțiunii pozitive. Marea majoritate (76,96%) au spus „Da”, în timp ce aproape un sfert (23.04%) au votat „Nu”.
Referendumul a fost validat de Curtea Constituțională (CC), pe 31 octombrie.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Nu numai în Moldova: alegerile din SUA încep cu temeri de amestec rusesc
Oficiali de top ai serviciilor de informații ale guvernului american și-au intensificat avertismentele cu privire la interferența străină în alegeri - în special din partea Rusiei.
Îngrijorarea venită din partea Biroului Directorului Serviciului Național de Informații (ODNI), a Biroului Federal de Investigații (FBI) și a Agenției de Securitate Cibernetică și de Securitate a Infrastructurii (CISA), urmează avertismentelor de vineri cu privire la interferențe, notează dpa.
Cele trei agenții au declarat că „au observat adversari străini, în special Rusia, desfășurând operațiuni de influență suplimentare menite să submineze încrederea publică în integritatea alegerilor din SUA și să alimenteze diviziunile dintre americani”.
Serviciile au declarat că aceste eforturi se vor intensifica pe parcursul zilei de marți - ziua alegerilor - și după aceea, adăugând că se vor concentra asupra celor șapte state-cheie de care ar putea depinde rezultatul: Arizona, Nevada, Michigan, Wisconsin, Pennsylvania, Georgia și Carolina de Nord.
Alegătorii americani decid dacă să trimită la Casa Albă pe fostul președinte republican Donald Trump sau pe vicepreședinta democrată Kamala Harris.
- Te-ar putea interesa și: Harris vs. Trump. America votează. Când vom afla pe cine - și ce mai trebuie să știm
„Rusia este cea mai activă amenințare”, se arată în declarația comună a serviciilor de informații.
„Actorii de influență” despre care ele au afirmat că sunt afiliați Rusiei creează videoclipuri și povești false pentru a submina legitimitatea alegerilor, pentru a-i face pe alegători să se teamă de procesul electoral și pentru a sugera că persoane cu opinii politice opuse folosesc violența unele împotriva altora.
„Aceste eforturi riscă să instige la violență, inclusiv împotriva funcționarilor electorali”, au declarat serviciile. „Anticipăm că actorii ruși vor lansa conținut suplimentar pe aceste teme în ziua alegerilor și în zilele și săptămânile de după închiderea urnelor.”
Oficialii serviciilor de informații au declarat că „actori” influențați de Rusia au postat recent articole false care afirmau că oficialii americani încearcă să influențeze alegerile prin manipularea buletinelor de vot și atacuri cibernetice.
Autorii dezinformării „au fabricat și amplificat, de asemenea, un videoclip recent care prezenta în mod fals un interviu cu o persoană care pretindea că are detalii despre fraudarea alegerilor din Arizona... pentru a o favoriza pe vicepreședinta Kamala Harris”, se arată în declarație.
„Secretarul de stat din Arizona a respins deja teza din video ca fiind falsă”, a adăugat acesta.
Iranul este, de asemenea, o amenințare pentru alegerile americane.
El a lansat - spun serviciile americane - „activități cibernetice malițioase” pentru a-l afecta negativ pe Trump, continuă declarația. Guvernul de la Teheran încearcă, de asemenea, să influențeze alegerile prin videoclipuri false și postări menite să alimenteze violența.
Iranul rămâne hotărât să răzbune moartea lui Qassem Soleimani, general care a fost ucis în Irak într-o lovitură aeriană americană în ianuarie 2020 ordonată de Trump, au declarat oficialii serviciilor de informații.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Joe Biden: Moldovenii au ales viziunea Maiei Sandu
Președintele SUA, Joe Biden, s-a adăugat luni liderilor lumii democratice care o felicită pe Maia Sandu pentru realegerea „istorică” în postul de președintă a Moldovei la 3 noiembrie, într-un scrutin dominat de temerile de interferență rusească și o prezență masivă la vot în străinătate.
„Duminică, poporul moldovean a mers la urne și a votat în favoarea viziunii președintelui Sandu pentru o Moldovă sigură, prosperă și democratică”, a spus într-o declarație de presă Biden, amintind că realegerea președintei vine la două săptămâni de la referendumul privind integrarea țării în Uniunea Europeană.
Președintele SUA amintește, ca și alți lideri occidentali care au felicitat-o pe Sandu, informațiile despre eforturile rusești de influențare a alegerilor moldovene.
„Timp de luni de zile, Rusia a încercat să submineze instituțiile democratice și procesele electorale din Moldova. Dar Rusia a eșuat. Poporul moldovean și-a exercitat dreptul democratic de a-și alege propriul viitor și a ales să urmeze o cale aliniată cu Europa și cu democrațiile de pretutindeni”, se spune în declarația de la Casa Albă.
- Te-ar putea interesa și: Ciolacu și Tusk, printre primii oficiali străini care au felicitat-o pe Maia Sandu
Maia Sandu a fost felicitată luni de liderii multor democrații occidentale, ai UE și ai unor state post-sovietice ca Ucraina sau Armenia. Din Rusia, în schimb, au venit mai ales critici ale unor demnitari de rang secund care pretind că alegerile ar fi fost manipulate prin sprijinirea votului în diaspora occidentală, care s-a dovedit decisiv pentru victoria președintei în exercițiu.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Socialiștii spun că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din diasporă
Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) spune că nu recunoaște rezultatul votului din diasporă, care a contribuit la victoria Maiei Sandu, despre care afirmă că este „președintele diasporei”. Formațiunea insistă că „adevăratul învingător” este Alexandr Stoianoglo.
În declarația emisă la 4 noiembrie, PSRM susține că voturile din secțiile de votare din străinătate și din cele constituie pentru cetățenii din stânga Nistrului „nu pot fi considerate o exprimare liberă și democratică a voinței poporului”.
„Ne-am confruntat cu reducerea nejustificată a secțiilor de vot, blocarea accesului alegătorilor, agitație electorală în ziua tăcerii și în ziua alegerilor și alte nereguli în mai multe țări, inclusiv sute de cazuri de falsificare intenționată, dispariția urnelor de vot”, se arată în comunicat.
Membrii PSRM spun că toate aceste situații au dus la faptul că „sute de mii de cetățeni ai țării” nu au putut vota, ceea ce „explică diferența finală de voturi”. Totuși, formațiunea nu a precizat dacă va contesta rezultatele prezidențialelor.
Reprezentanții partidului spun că fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, care a fost sprijinit de formațiune la prezidențiale, a obținut „adevărata victorie”, făcând referire la scorul de 51,19% din voturi la secțiile din R. Moldova.
- Alegeri prezidențiale, turul 2. Urmărește evenimentele din ziua votării, prezența la vot și rezultatele pe Live Blog-ul Europei Libere.
La scurt timp după închiderea urnelor de vot, Stoianoglo și-a îndemnat simpatizanții să-și păstreze calmul indiferent de datele rezultatelor preliminare ale turului doi al alegerilor prezidențiale.
„Democrația înseamnă, în primul rând - maturitate în fața rezultatului”, a spus candidatul socialiștilor.
Anterior, PSRM a spus că nu va recunoaște nici rezultatele referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană și a cerut partidului de guvernare PAS să renunțe la modificarea legii supreme. Cu toate acestea, formațiunea nu a depus contestații privind rezultatele plebiscitului la Curtea Constituțională.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Ambii Mitropoliți au felicitat-o pe Maia Sandu pentru realegere. Unul a pomenit „tradițiile”, celălalt - Europa
Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove și Mitropolitul Basarabiei au felicitat-o pe președinta Maia Sandu pentru victoria obținută la turul al doilea al prezidențialelor, din 3 noiembrie.
În mesajul său de felicitare, Înaltpreasfințitul Vladimir i-a transmis șefei statului „binecuvântare și înțelepciune” în îndeplinirea noului mandat, despre care a spus că speră să fie caracterizat de „un spirit de unitate, demnitate și respect” față de „valorile spirituale și tradițiile strămoșești ale acestui neam”.
„Dorim să avem credința că noile etape de guvernare vor contribui la pacea, stabilitatea și prosperitatea țării noastre”, se arată în mesajul capului bisericii ortodoxe care ascultă de Patriarhia de la Moscova.
Cu un mesaj de felicitare a venit și mitropolitul Basarabiei, Înaltpreasfințitul Petru, care a mulțumit și cetățenilor pentru prezența masivă la vot „dând dovadă de dragoste de țară și neam”.
„În acest duh de comuniune și iubire, Vă asigurăm de rugăciunile noastre pentru împlinirea unui viitor mai luminos, drept și european pentru Republica Moldova”, se menționează în mesaj.
Ierarhul din fruntea bisericii subordonate Patriarhiei Române mai spune că realegerea Maiei Sandu „reprezintă un semn de încredere și speranță”.
Vezi și reportajul realizat în timpul campaniei electorale în care unii preoți fac agitație chiar în biserici împotriva sau pentru aderarea la UE, deși legea le interzice să facă politică.
Potrivit rezultatelor preliminare, președinta Maia Sandu, sprijinită de PAS, a obținut duminică peste 930 de mii de voturi sau 55,41% din sufragii.
Pentru candidatul susținut de PSRM, ex-procurorul general, Alexandr Stoianoglo, au votat peste 748 de mii de cetățeni sau 44,59% din numărul alegătorilor care au ieșit la vot.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
China și Rusia nu o felicită deocamdată pe Maia Sandu. Dinspre Moscova vin critici
China și Rusia nu au s-au numărat printre țările care au felicitat-o de îndată pe Maia Sandu după victoria ei la alegerile prezidențiale, în dauna lui Alexandr Stoianoglo.
Subiectul a apărut, totuși, la briefingul zilnic al purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe de la Beijing, Mao Ning, care a spus, potrivit transcrierii în engleză de pe pagina de web a instituției: „Moldova este partenera și prietena Chinei. China a respectat mereu alegerile poporului moldovean și speră sincer că țara va rămâne stabilă și se va bucura de prosperitate. China este dispusă să colaboreze cu Moldova pentru a promova creșterea susținută a relațiilor bilaterale”.
Ning a făcut declarația ca răspuns la o întrebare a agenției rusești de știri TASS. Aceasta a consemnat luni mai multe declarații de demnitari ruși de rang înalt, în general critice la adresa puterii de la Chișinău.
- Te-ar putea interesa și: Ciolacu și Tusk, printre primii oficiali străini care au felicitat-o pe Maia Sandu
Un exemplu: Konstantin Kosaciov, vicepreședintele Consiliului Federației (camera superioară a parlamentului rus) a numit organizarea alegerilor moldovene „rușinoasă”.
„Rezultatul final este determinat nu în țara însăși, ci din afară. Este determinat de voturile din străinătate, unde organizatorii au creat cu bună știință și în mod deliberat oportunități exclusive pentru cei care au susținut un candidat și i-au privat pe cei care l-au susținut pe celălalt de posibilitatea de a vota”, a scris senatorul pe canalul său de Telegram.
Declarația vine după ce autoritățile moldovene au semnalat înaintea alegerilor prezidențiale și chiar în cursul lor încercări de influențare a rezultatului prin cumpărare de voturi sau transporturi organizate de votanți, inclusiv dinspre F. Rusă spre țări ca Belarus, Turcia și Azerbaidjan.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Președinta Georgiei: „Dacă aveam voturi din diasporă ca moldovenii...”
Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, a aplaudat victoria Maiei Sandu în alegerile prezidențiale de duminică din R. Moldova, exprimându-și mai ales admirația pentru rolul decisiv jucat de voturile din diasporă.
„Alegerile moldovenești sunt cea mai bună dovadă a alegerilor furate din Georgia: în ciuda interferențelor rusești similare și a manipulării masive, Moldova a fost salvată de 300 000 de alegători din diaspora... diaspora noastră de 1 000 000 de persoane a fost exclusă. Doar 34 000 au fost autorizați să voteze”, a scris Zurabișvili pe X (fostul Twitter).
În Georgia, partidul de guvernământ, Visul Georgian, a câștigat oficial alegerile parlamentare de la 26 octombrie, însă opoziția nu recunoaște rezultatul.
În preajma alegerilor, georgienii stabiliți în străinătate s-au plâns că au fost „obstrucționați” în încercarea de a vota. Dintr-un milion care ar avea teoretic dreptul să voteze, s-au înscris până la urmă în registrul de votare cam 96.000 – potrivit autorităților de la Tbilisi.
Președinta georgiană, Salome Zurabișvili, care are un statut aproape de disidentă în raport cu guvernul, a vorbit despre un sistem „sofisticat" de fraude în timpul alegerilor legislative.
Convocată de procurori cu privire la această presupusă „falsificare", Zurabișvili a anunțat că nu va da curs citației. Și observatorii internaționali au constatat nereguli în timpul scrutinului, iar Uniunea Europeană a solicitat o anchetă cu privire la aceste acuzații.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Rezultate preliminare: Maia Sandu, realeasă cu votul a peste 55% din alegători
Președinta Maia Sandu a obținut un nou mandat de patru ani cu votul a peste 55% dintre alegători, potrivit rezultatelor preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC) în dimineața zilei de 4 noiembrie.
Președinta CEC, Angelica Caraman, a precizat că ultimele secții de votare s-au închis la ora 06:00 (ora Moldovei), fiind vorba de cele din Statele Unite și Canada. Totodată, în aceste momente sunt procesate și rezultatele votului prin corespondență, care au fost recepționate de trei secții de votare constituite în acest scop.
Datele preliminare publicate de CEC arată că la urnele de vot s-au prezentat 1.699.925 de alegători sau 54,31% din numărul total al cetățenilor cu drept de vot înscriși în listele electorale. În cele 231 de secții de votare constituie în diasporă au votat peste 328.855 de alegători, ceea ce reprezintă cel mai mare număr de votanți de la organizare alegerilor peste hotarele țării.
Potrivit rezultatelor preliminare, președinta Maia Sandu, sprijinită de PAS, a obținut peste 930 de mii de voturi sau 55,41% din sufragii. Pentru candidatul susținut de PSRM, ex-procurorul general, Alexandr Stoianoglo, au votat peste 748 de mii de cetățeni sau 44,59% din numărul alegătorilor care au ieșit la vot.
Legislația electorală prevede că în termen de 5 zile, Comisia Electorală Centrală va întocmi raportul privind rezultatele scrutinului și procesul verbal de totalizare a rezultatelor alegerilor prezidențiale, care ulterior va fi prezentat Curții Constituționale, care trebuie să decidă asupra confirmării rezultatelor prezidențialelor și validării mandatului președintelui ales.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Ciolacu și Tusk, printre primii oficiali străini care au felicitat-o pe Maia Sandu
Premierul României, Marcel Ciolacu, și prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, sunt primii oficiali străini care au transmis mesaje de felicitare pentru președinta Maia Sandu, realeasă pentru un al doilea mandat.
Înalții demnitari au ținut să-și reafirme angajamentul lor de a sprijini R. Moldova mai departe pe calea europeană.
Într-o postare pe rețelele de socializare, premierul României, Marcel Ciolacu a felicitat-o pe Maia Sandu pentru că a obținut o „victorie uriașă”.
„Moldovenii din întreaga lume au scris azi istorie. Și-au reconfirmat în fața întregii lumi nu doar curajul, ci și încrederea deplină în viitorul lor european! (...) Voi continua să susțin din toate puterile Republica Moldova să ajungă acolo unde îi este locul – alături de România în Uniunea Europeană”, a scris prim-ministrul român.
De la București, un mesaj de felicitare a transmis și președintele român, Klaus Iohannis, care a numit victoria Maiei Sandu drept o „reușită, care ancorează ireversibil destinul țării în familia europeană”.
„România rămâne cel mai implicat susținător al dezvoltării Republicii Moldova”, a reiterat Iohannis.
Premierul polonez, Donald Tusk a scris că Maia Sandu a învins „favoritul Moscovei”, iar victoria a fost „în ciuda interferenței agresive și masive a Rusiei”.
„Să sperăm că această tendință va continua în următoarele zile și luni și în alte țări”, a spus Tusk, care a vizitat R. Moldova la începutul lunii septembrie.
Un mesaj de felicitare a venit și din partea președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen, care a spus că „este nevoie de un tip rar de putere pentru a depăși provocările cu care v-ați confruntat în aceste alegeri”.
Un mesaj de felicitare, atât în franceză cât și în română, a publicat președintele francez, Emmanuel Macron.
„Democrația a triumfat în fața tuturor ingerințelor și manevrelor. Franța va continua să fie alături de Moldova pe drumul său european”, a subliniat Macron.
A felicitat-o pe Maia Sandu și președintele ucrainean Volodimir Zelenski. În mesajul publicat pe X, Zelenski că Ucraina sprijină parcursul european al R. Moldova și este gata să lucreze la consolidarea parteneriatului dintre cele două state.
„Moldovenii au făcut o alegere clară - au ales o cale spre creștere economică și stabilitate socială”, a scris Zelenski.
Luni dimineață a venit și mesajul de felicitare de la cancelarul german Olaf Scholz. El a spus că victoria Maiei Sandu menține „cursul european” al Moldovei, pe care Germania îl va sprijini în continuare.
În urma alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, președinta Maia Sandu a obținut peste 55,35% din sufragii, devenind astfel primul șef de stat al R. Moldova reales prin vot direct.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
La aflarea primelor rezultate, Sandu face baie de mulțime, iar Stoianoglo face apel la calm
Președinta Maia Sandu a făcut o baie de mulțime, duminică seara, la aflarea primelor rezultate preliminare care o dau drept câștigătoare a turului doi al alegerilor prezidențiale și îi oferă un nou mandat.
Sandu a ieșit în fața simpatizanților adunați la sediul de campanie al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), din partea căruia a candidat Sandu.
La rândul său, Stoianoglo și-a îndemnat simpatizanții să-și păstreze calmul indiferent de datele preliminare.
„Democrația înseamnă, în primul rând – maturitate în fața rezultatului”, a mai spus candidatul socialiștilor.
- Alegeri prezidențiale, turul 2. Urmărește evenimentele din ziua votării, prezența la vot și rezultatele pe Live Blog-ul Europei Libere.
La procesarea voturilor din peste 90% din secțiile de votare, Maia Sandu a preluat întâietatea în turul doi al alegerilor prezidențiale și continuă să crească, datorită votului din diaspora. Contracandidatul ei, Alexandr Stoianoglo, a câștigat în țară, cu o diferență mică, dar pierde alegerile.
Maia Sandu avea 50,56 % din voturi la procesarea rezultatelor din peste 93% din secțiile de votare. În diaspora, mai erau de numărat aproape 250 de mii de voturi. Dacă tendința în favoarea Maiei Sandu se menține, președinta pro-europeană va câștiga un nou mandat cu o diferență confortabilă de voturi.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Rezultate noi: Maia Sandu preia întâietate și continuă să urce
La procesarea voturilor din peste 90% din secțiile de votare, Maia Sandu a preluat întâietatea în turul doi al alegerilor prezidențiale și continuă să crească, datorită votului din diaspora. Contracandidatul ei, Alexandr Stoianoglo, a câștigat în țară, cu o diferență mică, dar pierde alegerile.
Maia Sandu avea 50,56 % din voturi la procesarea rezultatelor din peste 93% din secțiile de votare. În diaspora, mai erau de numărat aproape 250 de mii de voturi. Dacă tendința în favoarea Maiei sandu se menține, președinta pro-europeană va câștiga un nou mandat cu o diferență confortabilă de voturi.
Sandu și Stoianoglo, aproape la egalitate în țară, dar Sandu urcă datorită diasporei
Alexandr Stoianoglo și Maia Sandu se află aproape la egalitate, arată rezultatele preliminare ale turului doi ale alegerilor prezidențiale după procesarea a 90% din procesele-verbale.
La această oră, candidatul socialiștilor a acumulat 50.47% (peste 690.000 voturi), iar actuala președintă 49.53% (aproape 680.000 de voturi).
Rezultatele parțiale finale vor fi anunțate mâine dimineață, 4 noiembrie.
În mai multe raioane din țară au fost procesate 100% din procesele-verbale. Dintre ele, candidatul socialiștilor a câștigat în raioanele Briceni, Ocnița, Drochia, Soroca, Florești, Șoldănești, Fălești, Dubăsari, Basarabeasca și municipiul Bălți.
Maia Sandu a câștigat în raioanele Ungheni, Telenești, Strășeni, Criuleni, Hâncești și Leova.
- Alegeri prezidențiale, turul 2. Urmărește evenimentele din ziua votării, prezența la vot și rezultatele pe Live Blog-ul Europei Libere.
Numărătoarea continuă în celelalte secții, dar și în diaspora. Secțiile de votare de pe continentul American rămân deschise.
Până la această oră, au votat aproape 1,7 milioane de alegători, adică peste 54%. În aceste condiții, CEC a declarat turul doi drept valabil. Potrivit legislației, turul doi poate fi declarat valabil dacă prezența depășește 1/5 din numărul de persoane înscrise în listele electorale.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo după alegeri: să se numere corect voturile
La închiderea secțiilor de votare în R. Moldova, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo au mulțumit alegătorilor, după o prezență masivă în turul doi al prezidențialelor. Sandu a îndemnat diaspora occidentală să continue să voteze, iar Stoianoglo a spus că este recunoscător „pentru fiecare vot”.
Cei doi candidați au făcut scurte declarații de presă la sediile lor de campanie din Chișinău, aflate la câteva străzi distanță, dar fără să ia întrebări din partea jurnaliștilor. Este posibil să facă noi declarații la aflarea primelor rezultate. Secțiile de votare de pe teritoriul R. Moldova s-au închis, la ora 21:00, la o prezență la urne de peste 54%.
Ce a spus Maia Sandu
Vorbind de la sediul de campanie din Chișinău, președinta Maia Sandu, care vrea să obțină un nou mandat cu promisiunea de a duce Republica Moldova în Uniunea Europeană, a subliniat în primul rând prezența mare în Chișinău, unde s-a înregistrat o participare de peste 56%.
Ea a vorbit despre o „mobilizare excepțională” în diaspora, unde s-a înregistrat o participare record de peste 300 de mii de alegători, la ora 21:00.
De asemenea, Sandu a remarcat prezența mare la vot a tinerilor și, în mod special, votul alegătorului Constantin Cojocari, în vârstă de 105 ani, care a mers de la Chișinău în satul de baștină pentru a vota.
„Vă îndemn să mergeți la vot pe cei care încă nu au reușit”, a spus candidata partidului de guvernământ PAS, adresându-se alegătorilor din diaspora occidentală, unde votarea continuă.
În scurta sa declarație de presă, ea a adresat un îndemn și funcționarilor electorali să „numere corect” voturile.
Ce a spus Alexandr Stoianoglo
Candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, a spus la închiderea urnelor că prezența masivă a alegătorilor la vot arată că „Moldova nu e doar un punct pe hartă cu simpli spectatori, ci un popor responsabil”.
Stoianoglo a mulțumit „pentru fiecare vot” și a spus că „momentul adevărului” va veni odată cu numărarea voturilor, iar rezultatul va defini „direcția de mai departe” a R. Moldova. Sprijinit de forțe pro-ruse, Stoianoglo a spus în campanie că vrea să continue integrarea R. Moldova în UE, dacă devine președinte.
La finalul scurtei sale declarații, fostul procuror general a spus că echipa Partidului Socialiștilor adună informații despre posibilele incidente la secțiile de votare din străinătate, dar și la cele deschise pentru alegători cu domiciliul în regiunea transnistreană.
Cu puțin timp înaintea închiderii secțiilor de votare, Stoianoglo a pus la îndoială declarațiile autorităților de la Chișinău despre transportarea organizată a moldovenilor din Rusia la secțiile de votare de la Moscova, dar și din alte țări, în special în Turcia.
„Nu știu din ce cauză au apărut oamenii la Istanbul, poate sunt în zilele de odihnă”, a spus Stoianoglo.
Avertismente despre „transportarea organizată”
Autoritățile electorale și poliția de la Chișinău au avertizat în cursul zilei că au primit „indicii rezonabile” despre „transportarea organizată” a alegătorilor moldoveni la secții de votare din Rusia și alte țări estice, în turul doi de scrutin al prezidențialelor, cu o puternică încărcătură geopolitică.
Poliția a spus într-un comunicat că, în afară de cele două secții de votare deschise la Moscova, alegătorii moldoveni din Rusia ar mai fi transportați către secțiile de vot din Belarus (Minsk), Azerbaidjan (Baku) și Turcia (Istanbul), inclusiv pe cale aeriană. Alegătorii moldoveni din aceste țări votează de regulă cu forțe pro-ruse.
Imagini apărute pe rețelele de socializare online înfățișează un avion plin cu moldoveni, care își arată pașapoartele la cameră, spunând că zboară de la Moscova spre Minsk, pentru a vota. Alte imagini înfățișează un autocar cu moldoveni din Rusia, în drum spre Baku.
Un pod peste râul Nistru, între Rîbnița și Rezina, a fost închis temporar de poliție, în timp ce sute de mașini cu alegători din regiunea secesionistă sprijinită de Rusia încercau să traverseze spre malul drept. Poliția a spus că podul a fost închis din cauza unor alerte cu bombă. Însă incidentul survine pe fundalul îngrijorărilor că alegătorii din stânga Nistrului ar fi trimiși organizat să voteze în cele 30 de secții de votare deschise pentru ei pe malul drept al Nistrului.
Trei secții de votare din Varnița, inclusiv două pentru alegătorii din stânga Nistrului, au fost închise timp de câteva ore din cauza unor alerte cu bombă. Secțiile redeschise vor funcționa până la ora 23:00, cu două ore peste program, din cauza cozilor mari.
Până la ora 18:00, aproximativ 22 de mii de locuitori ai regiunii transnistrene au votat, față de 16 mii în total în primul tur de scrutin, din 20 octombrie.
Votul are loc după un prim tur tensionat al prezidențialelor, când s-a desfășurat și referendumul privind integrarea fostei republici sovietice în UE. Opțiunea „DA” a trecut la limită, autoritățile și președinta Sandu, care a inițiat plebiscitul, afirmând că voturile a sute de mii de alegători puteau fi „cumpărate” de oligarhul fugar Ilan Shor, într-o operațiune susținută de Rusia.
În primul tur de scrutin, Sandu a obținut 42% din voturi, iar Stoianoglo doar 26%, însă el și-a asigurat sprijinul majorității celorlalți candidați eliminați din cursă. Candidata PAS contează în turul doi pe o prezență mare la vot în diaspora occidentală.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Stoianoglo nu crede că în diaspora a votat un număr record de moldoveni
Candidatul partidului socialiștilor la prezidențiale, Alexandr Stoianoglo, a spus că „are dubii” privind numărul record de moldoveni care au votat în diaspora, peste 300.000 de mii.
Stoianoglo a spus presei că deschiderea secțiilor de votare în străinătate a fost din start „în detrimentul cetățenilor”, având în vedere deschiderea a doar două secții de votare în Rusia.
Totodată, el a pus la îndoială informațiile despre transportarea organizată a moldovenilor din Rusia la secțiile de votare din străinătate, în special în Turcia.
„Nu știu din ce cauza au apărut oamenii la Istanbul, poate sunt în zilele de odihnă”, a spus Stoianoglo.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Votarea a fost reluată la trei din șase secții din străinătate, după alerte cu bombă false
Votul la secția de votare din Liverpool (Marea Britanie) a fost întrerupt din cauza unei alerte cu bombă false, iar secția a fost transferată la Manchester, un oraș aflat la aproximativ 50 km. Votul rămâne suspendat la alte două secții.
Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), autoritățile locale din Liverpool au anunțat că nu pot prelungi votarea în interiorul secției, chiar dacă alerta cu bombă care a periclitat activitatea secției s-a adeverit a fi una falsă.
Prin urmare, biroul electoral din Liverpool s-a transferat în orașul Manchester, iar moldovenii din regiune își pot exprima votul acolo.
În cursul celui de-al doilea tur al prezidențialelor, din 3 noiembrie, au fost înregistrate șase alerge cu bombă false: două în România (Brașov și București), două în Germania (Frankfurt și Kaiserslautern) și două în Marea Britanie (Northampton și Liverpool).
- Alegeri prezidențiale, turul 2. Urmărește evenimentele din ziua votării, prezența la vot și rezultatele pe Live Blog-ul Europei Libere.
Până la ora 19:00, și-au reluat activitatea cele două secții din România și secția din Kaiserslautern. Votarea rămâne suspendată la Frankfurt și Northampton.
Alerte cu bombă false au fost înregistrate și la două secții de votare din Varnița, dedicate alegătorilor din regiunea transnistreană. La fel, poliția moldoveană a primit un apel privind minarea podului Rîbnița-Rezina.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Percheziții la un lider local din rețeaua „Șor” care ar fi cumpărat voturile alegătorilor din Ungheni
Polițiștii au efectuat percheziții la o femeie (40 ani) care ar fi corupt alegătorii dintr-un sat din raionul Ungheni ca să voteze împotriva unui candidat nenumit la prezidențiale.
Polițiștii moldoveni spun că femeia ar fi un „lider local” al „organizației criminale Șor”. Rolul ei ar fi fost de a racola mai multe persoane din localitate, care „au fost remunerate cu bani și alte bunuri materiale” pentru a vota într-un fel anume la prezidențiale.
Polițiștii au documentat până la ora 19:00, în ziua turului doi al prezidențialelor, 25 cazuri de corupere a alegătorilor. Cazurile au fost în următoarele localități: Chișinău-6, Cantemir-1, Nisporeni - 1, Rîșcani-1, Rezina-2, Anenii Noi -2, Orhei -2, Glodeni -1, Leova -1, Soroca -1, Șoldănești-1, Ungheni-1, Căușeni-1,Fălești-1,Hăncești-1, Ștefan Vădă-1, UTA Găgăuzia-1.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Peste 220 de incidente electorale au fost fixate de observatori, cele mai frecvente: fotografierea buletinului de vot
222 de incidente electorale confirmate semnalează Misiunea de Observare Promo-LEX către ora 19:00. Datele poliției de la aceeași oră indică peste 190 de încălcări.
Cele mai multe încălcări, fixate de observatorii Promo-LEX, țin de secretul votului, precum fotografierea buletinului de vot (81 cazuri) și deficiențele în funcționarea sistemelor pentru înscrierea alegătorilor la secțiile de votare, rolul căruia este inclusiv prevenirea votării multiple (33 cazuri). Este vorba de o serie de erori și probleme tehnice, precizează asociația.
Pe parcursul zilei au mai fost înregistrate zece cazuri de întrerupere a procesului de filmare a operațiunilor electorale.
La Chișinău au fost înregistrate două cazuri de suspendare nejustificată a votării în secții de votare.
Au mai fost înregistrate nouă cazuri de votare nejustificată în grup și șapte cazuri de transportare organizată a alegătorilor.
- Alegeri prezidențiale, turul 2. Urmărește evenimentele din ziua votării, prezența la vot și rezultatele pe Live Blog-ul Europei Libere.
Observatorii Promo-LEX mai vorbesc despre opt cazuri de intimidare sau acte de violență cu implicarea alegătorilor, a membrilor secțiilor de votare, observatorilor, sau reprezentanților presei.
Datele Poliției arată că cele mai frecvente încălcări înregistrate de autorități sunt fotografierea buletinului de vot (peste 60 de cazuri). Polițiștii au mai documentat 25 cazuri de corupere electorală și 20 cazuri de transportare organizată spre secție de votare.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Premierul Recean spune că autoritățile sunt „pregătite pentru încercările de destabilizare” prin alerte cu bombă
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a spus că autoritățile sunt „pregătite pentru încercările de destabilizare” prin alertele cu bombă false, raportate la mai multe secții din străinătate.
Recean a precizat, duminică seara, că „Guvernul colaborează strâns cu autoritățile din fiecare țară unde există secții de votare pentru siguranța votului și a alegătorilor”.
În dimineața zilei de vot, Recean a vorbit presei despre „un atac din partea grupărilor criminale” care ar fi „cumpărat foarte multe voturi”.
Pe parcursul celui de-al doilea tur de scrutin prezidențial, din 3 noiembrie, în mai multe secții de votare din străinătate au fost rapoarte alerte false cu bombă. Incidentele au avut loc la două secții din România, dar și în Germania și Marea Britanie.
- Alegeri prezidențiale, turul 2. Urmărește evenimentele din ziua votării, prezența la vot și rezultatele pe Live Blog-ul Europei Libere.
De asemenea, polițiștii moldoveni au fost alertați, în jurul orei 18:00, privind minarea podului Rîbnița-Rezina.
„Calificăm aceste acțiuni drept provocări în adresa instituțiilor statului, pentru a fi acuzate de îngrădirea deplasării cetățenilor pentru a-și exercita dreptul la vot”, a transmis Inspectorul General al Poliției (IGP).
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Diaspora a bătut recordul prezenței la vot
Diaspora moldoveană a înregistrat o prezență-record în istoria electorală a R. Moldova în ceea ce privește votul de peste hotare.
În jurul orei 18:30, peste 270.000 de cetățeni moldoveni au votat a secțiile din străinătate, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale în care se confruntă actuala președintă Maia Sandu și ex-procurorul general, Alexandr Stoianoglo.
În primul tur de scrutin, din 20 octombrie, în afara țării au votat circa 240.000 de alegători.
- Alegeri prezidențiale, turul 2. Urmărește evenimentele din ziua votării, prezența la vot și rezultatele pe Live Blog-ul Europei Libere.
La alegerile prezidențiale din 2020, au votat peste 260.000 de alegători din diaspora.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Poliția moldoveană, alertată privind minarea podului Rîbnița-Rezina. Circulația este blocată
Poliția moldoveană a fost alertată, în jurul orei 18:00, printr-un apel la 112 că podul dintre Rîbnița și Rezina ar fi minat.
Apelul a parvenit la scurt timp după ce circulația pe pod a fost reluată, după o întrerupere de mai multe ore cauzată de verificările făcute de autoritățile moldovene după ce un bărbat a refuzat să declare conținutul unei cutii suspecte.
„Calificăm aceste acțiuni drept provocări în adresa instituțiilor statului, pentru a fi acuzate de îngrădirea deplasării cetățenilor pentru a-și exercita dreptul la vot”, a transmis Inspectorul General al Poliției (IGP).
- Alegeri prezidențiale, turul 2. Urmărește evenimentele din ziua votării, prezența la vot și rezultatele pe Live Blog-ul Europei Libere.
În prezent, polițiștii efectuează verificările de rigoare pentru a exclude orice risc de securitate.
Anterior, Comisia Electorală Centrală (CEC) a transmis că există semnale despre transportarea alegătorilor și către unele secții de votare din țară, în special fiind vorba despre cele organizate pentru cetățenii din stânga Nistrului.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Alerte false cu bombă la mai multe secții de votare din Germania și Marea Britanie
Alerte false cu bombă au fost înregistrate, în jurul la 17:45 ora Chișinăului, la mai multe secții de votare din Germania și Marea Britanie cu scopul de a „opri procesul de votare”, a transmis Ministerul moldovean de Externe (MAE).
Autoritățile moldovene au spus că au fost vizate secția din Frankfurt (Germania) și la cele din Liverpool și Northampton (Marea Britanie).
„Au fost alertate că unele secții de votare sunt minate”, potrivit MAE, dar serviciile specializate din Germania și Marea Britanie au intervenit conform „protocoalele pentru situații de alertă” și au efectuat controlul antiteror, constatând că alarmele au fost false.
- Alegeri prezidențiale, turul 2. Urmărește evenimentele din ziua votării, prezența la vot și rezultatele pe Live Blog-ul Europei Libere.
Autoritățile moldovenești au transmis că dețin informații despre posibilele alerte false cu bombă la secțiile din străinătate pentru a îngreuna procesul de votare. Chișinău a dat asigurări că își coordonează acțiunile cu autoritățile statelor vizate.
Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) a anunțat despre înregistrarea unor incidente de securitate cibernetică. Acestea țintește infrastructura informațională electorală, în speță cele de vizualizare a ratei de participare la scrutin.
Instituția vorbește despre atacuri cibernetice coordonate, spunând că atacurile „coordonate” provin „dintr-o varietate largă de resurse localizate în diverse state din întreaga lume”.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Prezența la vot a trecut de 50%. Cine sunt cei mai activi votanți
Numărul votanților în cel de-al doilea tur de scrutin a trecut de 1,5 milioane de alegători, potrivit datelor CEC, prezentate în regim real. Prezența la vot, în jurul orei 17:50, a depășit 50%.
Cel mai activ votează cetățenii cu vârstele cuprinse între 56 și 65 de ani (peste 20%) și 36-45 de ani (aproape 20%). Cea mai pasivă este categoria 26-35 de ani (peste 14%).
Cei mai pasivi sunt tinerii cu vârstele cuprinse între 18 și 25 de ani (peste 7,7%), și vârstnicii cu vârstele de la 76 de ani în sus - circa 5%.
- Alegeri prezidențiale, turul 2. Urmărește evenimentele din ziua votării, prezența la vot și rezultatele pe Live Blog-ul Europei Libere.
În listele electorale pentru turul doi de scrutin sunt incluși în jur de 3,3 milioane de cetățeni.
În primul tur al scrutinului prezidențial din 20 octombrie la urne s-au prezentat peste 1,5 milioane de alegători (peste 51%).
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Autoritățile au „indicii rezonabile” despre „transportare organizată” la vot, mai ales în Rusia
Autoritățile moldovene investighează posibilele cazuri de transportare organizată a alegătorilor moldoveni din Rusia către secțiile de votare din Belarus, Azerbaidjan și Turcia, inclusiv pe cale aeriană.
Poliția moldoveană a transmis că are „indicii rezonabilie” de transportare organizată a alegătorilor atât pe teritoriul R. Moldova, cât și în străinătate.
În particular, autoritățile investighează transportarea pe calea aeriană a moldovenilor din Rusia spre secțiile de votare din Belarus (Minsk), Azerbaidjan (Baku) și Turcia (Istanbul).
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că autoritățile cunosc că „grupările criminale organizată nu se liniștesc”, aluzie la oligarhul fugar Ilan Șor, și încearcă să influențeze votul din R. Moldova organizând zboruri charter din Rusia spre Belarus și Turcia.
- Alegeri prezidențiale, turul 2. Urmărește evenimentele din ziua votării, prezența la vot și rezultatele pe Live Blog-ul Europei Libere.
„Asta vorbește despre faptul că sunt alocate resurse enorme, care depășesc probabil imaginația noastră”, a spus Grosu care este și liderul partidului de guvernământ (PAS) din partea căruia candidează actuala președintă, Maia Sandu.
Presa rusă de stat a confirmat un flux sporit de moldoveni din Rusia spre secțiile de votare din alte țări, dar susține că moldovenii s-ar deplasa „din cont propriu”. În particular, RT a relatat că zeci de moldoveni din Rusia „sunt nevoiți să zboare către Baku și Chișinău” pentru a vota sau să meargă cu autobuzul spre Belarus din cauza că R. Moldova a deschis doar două secții de votare în Rusia.
Premierul Dorin Recean a vorbit presei despre „un atac din partea grupărilor criminale” care ar fi „cumpărat foarte multe voturi”. El a dat asigurări că Ministerul de Interne și alte instituții lucrează pentru a preveni frauda electorală.
Tot în ziua votului, observatorii Promo-LEX au raportat cazuri cazuri de transportare organizată a alegătorilor, în special spre secția de votare din Istanbul.
Legislația R. Moldova transportarea organizată a alegătorilor se pedepsește cu amenzi de la 3.000 la 6.000 de lei pentru persoane fizice și 9.000 la 15.000 de lei pentru persoane juridice.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
Tot mai multe cazuri de corupere electorală, documentate de autorități în ziua votului
Autoritățile Republicii Moldova au înregistrat, până la ora 16:00, 18 cazuri de corupere electorală, a informat șefa Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.
Potrivit autorității electorale, sunt în creștere și cazurile de transportare organizată a alegătorilor spre secțiile de votare. Până la această oră au fost înregistrate 12 cazuri.
Caraman a precizat că, pe marginea acestor cazuri, „au demarat deja investigații corespunzătoare”.
Pe lângă asta, au mai fost înregistrate 42 cazuri de fotografierea a buletinului de vot, 20 cazuri de agitație electorală ș.a.
- Alegeri prezidențiale, turul 2. Urmărește evenimentele din ziua votării, prezența la vot și rezultatele pe Live Blog-ul Europei Libere.
Totodată, șefa CEC a menționat că astăzi site-ul autorității electorale a fost supus mai multor atacuri cibernetice de tip DDoS, ceea ce a încetinit activitatea programului de înregistrare a prezenței la urne. Caraman a adăugat că activitatea sistemelor a fost restabilită.
În același timp, Poliția a înregistrat, până la ora 15:30, 126 de încălcări electorale:
- Afișajul electoral neautorizat - 6 ( Chișinău-2, Dondușeni-1, Edineț-1, Leova-1, Soroca-1).
- Agitație electorală - 20 (Chișinău-10, Anenii Noi-1, Florești-1, Hîncești-1, Sîngerei-1, Ungheni-2, Dondușeni -1, Glodeni – 1, Fălești-1, Soroca-1).
- Fotografierea buletinului de vot - 42 (Chișinău-12, UTA Găgăuzia-3, Nisporeni-3, Orhei-3, Ungheni-3, Cimișlia-2, Rezina-2, Ștefan Vodă-2, Călărași-1, Criuleni-1, Bender-1, Bălți-1, Drochia-1, Fălești-1, Edineț-1, Leova-1, Rîșcani -1,Telenești-1, Sîngerei-1, Soroca-1).
- Încălcarea dreptului la vot - 2 ( Chișinău-1, Dubăsari-1).
- Coruperea alegătorilor – 18 (Chișinău-5, Cantemir-1, Nisporeni - 1, Rîșcani-1, Rezina-1, Anenii Noi -2, Orhei -2, Glodeni -1, Leova -1,Soroca -1, Șoldănești-1, Ungheni-1.
- Lipsa ștampilei – 1 (Anenii Noi)
- Ștampilă deteriorată – 1 (Călărași).
- Deteriorarea buletinului de vot – 2 ( Chișinău).
- Prezența persoanelor în cabina de vot -1 (Dondușeni).
- Transportarea organizată a alegătorilor – 12.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te