De ce pe 28 septembrie?
Pentru că alegerile parlamentare se desfășoară odată la patru ani, iar mandatul actualului Parlament este pe terminate – expiră la 11 iulie 2025.
Constituția și Codul electoral spun că deputații trebuie să stabilească data pentru alegerea viitorului Parlament cu cel puțin 70 de zile înainte de data alegerilor.
Alegerile parlamentare se desfășoară în cel mult trei luni de la expirarea mandatului sau dizolvarea Parlamentului precedent.
Data alegerilor este stabilită prin votul majorității deputaților.
Ce trebuie să facă CEC?
După hotărârea Parlamentului, CEC trebuie să întocmească devizul de cheltuieli și calendarul pregătirilor pentru scrutinul din toamnă. Asta înseamnă că, până la mijlocul verii, autoritatea electorală se va ocupa de chestiuni tehnice, cum ar fi numărarea cetățenilor înscriși pe listele electorale și a partidelor care au dreptul de a candida.
Perioada în care autoritatea electorală va începe pregătirile propriu-zise pentru alegeri se numește perioadă electorală. Începutul oficial al acesteia este decis printr-o decizie a instituției.
În acest interval, CEC va stabili cine face și ce – de la autorități locale, până la ambasade, precum și va estima devizul de cheltuieli pentru alegeri. Se vor forma circumscripțiile electorale, consiliile corespunzătoare, iar mai aproape de startul campaniei - va fi stabilit, inclusiv, un minimum de locuri pentru întâlnirile candidaților cu alegătorii.
Când vom ști cine vrea să fie deputat?
La alegerile parlamentare lupta se va da pentru 101 mandate de deputat. Pentru fiecare dintre aceste mandate poate candida orice cetățean al R. Moldova, cu condiția să aibă 18 ani împliniți (inclusiv în ziua alegerilor) și să nu fie lipsit de dreptul de a alege și de a fi ales.
Desemnarea și înregistrarea candidaților începe cu 60 de zile și se termină cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor. Fiecare partid poate depune la CEC o listă de cel puțin 55 de candidați sau cel mult 111 candidați.
Blocurile electorale pe de altă parte, adică grupurile de partide care intră împreună în competiție, pot depune listele de candidați cu cel mult 30 de zile înainte de începerea perioadei de desemnare a acestora.
Candidații independenți pot ajunge pe buletinul de vot dacă reușesc să strângă semnăturile a cel puțin 2.000 (1.000 dacă este vorba despre o candidată) sau a cel mult 2.500 de susținători cu drept de vot.
După înregistrare, partidele și candidații care ajung pe buletinul de vot participă la o tragere la sorți, în urma căreia vor afla locul de ordine pe care-l vor ocupa.
În Parlament vor intra doar cei care trec pragul minim de reprezentare. Pentru partide acesta este de 5%, pentru blocurile electorale – de 7%, iar pentru candidații independenți – de 2%.
Când va începe campania electorală?
Campania electorală începe cel mai devreme cu 30 de zile înainte de ziua votului și se încheie vineri, 26 septembrie – cu două zile înainte de alegeri.
Este acea perioadă în care candidații vor putea să-și promoveze oficial mesajele și programele: prin afișe, mitinguri, dezbateri sau alte acțiuni permise de lege pentru promovarea electorală.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te