Statistica Comisiei Electorale Centrale (CEC) arată că peste 21 de mii de cetățeni moldoveni s-au înregistrat prealabil în acest an pentru a vota în afara R. Moldova la alegerile și referendumul republican constituțional din 20 octombrie.
Partidul „Renaștere” a fost înregistrat pentru participarea la referendumul privind integrarea europeană din octombrie. O decizie în acest sens a fost luată astăzi, 6 septembrie, de către membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC).
Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a reiterat într-o vizită la Chișinău opoziția țării sale față de primirea Ucrainei în Uniunea Europeană, acuzând-o că reprimă „brutal” drepturile maghiarilor de pe teritoriul ei.
Maia Sandu, actuala președintă a Republicii Moldova, a depus astăzi, 6 septembrie, 25 de mii de semnături, din cele peste 28 de mii colectate de la cetățeni pentru susținerea candidaturii sale la alegerile prezidențiale din octombrie.
După euro-entuziaști ca președinții baltici, Klaus Iohannis și premierul polonez, sosește în Moldova și un mare critic „din interior” al UE: Péter Szijjártó. Vizita șefului diplomației maghiare a fost anunțată abia în ajun de omologul său moldovean, Mihai Popșoi, fără precizarea temelor de discuție.
Deputatul PAS Vitalie Jacot a participat recent la monitorizarea alegerilor parlamentare anticipate din Azerbaidjan. Într-o conferință de presă de la Baku, parlamentarul a spus, potrivit presei azere, că R. Moldova are „ce învăța” din experiența electorală azeră.
Mitropolia Moldovei spune că Patriarhia Rusă este cea care a organizat și a finanțat „pelerinaje gratuite” pentru preoții moldoveni în Rusia și că acestea nu au avut „scopuri politice sau electorale”.
În preajma alegerilor, publicul este mai atent la cheltuielile partidelor, care trebuie să cumpere publicitate electorală, să organizeze întâlniri cu alegătorii, să tipărească pliante ș.a.m.d. Europa Liberă explică de unde iau partidele bani pentru toate astea.
Premierul Poloniei, Donald Tusk, a condamnat la Chișinău atacul aerian rusesc asupra orașului ucrainean Lvov, care a făcut morți și răniți pe 4 septembrie, distrugând și clădiri istorice. Tusk a spus că este o lovitură cu atât mai dureroasă cu cât a fost distrus și patrimoniu istoric polonez.
Fostul spicher și președinte interimar, Mihai Ghimpu, i-a îndemnat pe ceilalți foști șefi de stat și președinți de parlament pro-europeni să sprijine referendumul despre aderarea la UE, în ciuda unei relații dificile pe care politicianul unionist a avut-o cu președinta Maia Sandu, autoarea ideii.
Fostul premier, Vasile Tarlev, poate strânge din nou semnături, după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) i-a admis în ședința din 3 septembrie, cererea de înregistrare a grupului de inițiativă constituit în susținerea sa.
Prim-miniștrii Poloniei, Luxemburgului și Greciei vor vizita R. Moldova în următoarele două săptămâni. Guvernul de la Chișinău spune că vizitele vin să sublinieze „susținerea partenerilor pentru calea de modernizare și integrare europeană a R. Moldova”.
Încarcă mai mult