Guvernul va oferi 500 de euro pentru copiii lucrătorilor misiunilor diplomatice și consulare în străinătate, și nu 700, cum au votat inițial deputații PAS. Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, spune că acest amendament al Guvernului va fi luat în considerare de către Parlament în lectura a doua.
Anual, bugetul de stat al Republicii Moldova ar putea aloca un milion de euro pentru copiii care-i însoțesc pe lucrătorii misiunilor diplomatice și consulare în străinătate. Aceștia vor putea primi lunar 700 de euro, dacă au până la 23 de ani, sunt necăsătoriți și învață la școală sau universitate.
Anunțul retragerii președintelui american Joe Biden din cursa pentru un al doilea mandat la Casa Albă nu a fost comentat de îndată de puterea de la Chișinău. Solicitați de Europa Liberă, unii politicieni moldoveni l-au lăudat pe Biden sau au îndemnat la neimplicare în politica americană.
Pe 22 iulie, CEC a dat startul înregistrării blocurilor electorale care vor să participe la referendumul privind integrarea europeană. Este una din multiplele etape care precedă ziua votării propriu-zise (20 octombrie).
Partidul Social Democrat European (PSDE) îl înaintează pe Grigore Belostecinic drept candidat din partea formațiunii pentru funcția de președinte al R. Moldova. Informația a fost confirmată pentru Europa Liberă de Biroul de presă al partidului.
Cu trei luni înainte de referendumul privind aderarea Moldovei la UE și cu două înainte de startul campaniei electorale, majoritatea partidelor deja își îndeamnă susținătorii să voteze „pro”, „contra” sau să boicoteze scrutinul. În linii mari, tendințele s-au conturat, Europa Liberă le-a rezumat.
Parlamentul a ratificat în prima lectură pe 18 iulie, în urma unei dezbateri aprinse, acordul prin care terenul fostului Stadion Republican din Chișinău va putea fi vândut guvernului Statelor Unite pentru construcția unui nou sediu al ambasadei americane în R. Moldova.
Fosta jurnalistă, Natalia Morari, a anunțat că intenționează să candideze ca independentă la președinție, pe 20 octombrie, spunând că vrea să transforme R. Moldova într-un „nou miracol economic”, despre care lumea va „vorbi cu admirație”.
Fosta guvernatoare a autonomiei găgăuze, Irina Vlah, a anunțat că va candida și ea la alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Vlah, care și-a chemat susținătorii să voteze „nu” la referendumul privind integrarea europeană, mărește numărul celor care vor să candideze contra președintei Maia Sandu.
Maia Sandu este principala opțiune a persoanelor care au decis deja că vor participa la alegerile din 20 octombrie, dar nu ar câștiga din primul tur, chiar dacă o parte din politicienii care vor să devină președintele R. Moldova nu se regăsesc deloc în preferințele electoratului moldovean.
Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat marți programul calendaristic pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie. Perioada electorală va începe la 1 august, potrivit deciziei CEC.
Liderii lumii s-au grăbit să condamne tentativa de asasinat impotriva candidatului republican la președinție, Donald Trump, un incident care zguduie campania electorală din SUA și stârnește temeri de noi violențe politice. Președinta Maia Sandu a condamnat și ea atacul.
Încarcă mai mult