Republica Moldova, care a primit în ultimii ani ajutoare europene de milioane de euro, se pregătește să modifice în Codul Penal pedepse speciale pentru delapidarea fondurilor UE. Un nou proiect de lege prevede că furtul din banii europeni se pedepsește cu până la 10 ani de închisoare.
Fostul polițist Gheorghe Cotorobai a fost condamnat la detenție pe viață pentru că a răpit, violat și omorât o tânără însărcinată din Orhei. Judecătoria Orhei l-a obligat să achite familiei victimei 2 milioane de lei pentru prejudiciul moral. Condamnatul nu-și recunoaște vina.
Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a dispus urgentarea examinării unei plângeri depuse de Mitropolia Basarabiei împotriva Ministerului Culturii și a Mitropoliei Moldovei. Cele două mitropolii își dispută dreptul de a gestiona cele 21 de mănăstirii care au statut de monument istoric.
Anul 2024 a fost marcat de anchete fără precedent: fostul șef al Marelui Stat Major a fost acuzat de complot împotriva Moldovei, sute de alegători au fost amendați pentru că și-au vândut voturile, iar căutarea unor interlopi de Interpol a fost blocată de funcționari moldoveni.
Magistrații cer Guvernului și Parlamentului să revină la vechea formulă de calcul a salariilor acestora, care includea și indexarea la rata inflației. Solicitări în acest sens au fost formulate în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor din 19 decembrie.
Deputații partidului de guvernământ, PAS, au înregistrat în Parlament o inițiativă legislativă pentru „combaterea eficientă a fenomenului corupției electorale”. Ea prevede termene restrânse pentru anchetarea și judecarea cazurilor de corupere a alegătorilor și introduce pedepse mai aspre.
Doi funcționari publici și cinci reprezentanți ai unor firme, suspectați de fraudarea achizițiilor publice, au fost reținuți luni, 16 decembrie, de procurorii anticorupție.
Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins cererea avocaților oligarhului fugar Ilan Șor de anulare a verdictului Curții de Apel Chișinău, potrivit căruia ar trebui să petreacă 15 ani după gratii pentru fraudă și spălare de bani la scară largă. Decizia este definitivă.
Peste 330 de mii de lei au fost achitați benevol de cetățenii care au primit amenzi pentru coruperea electorală în timpul scrutinelor din toamnă, suma totală a cărora ajunge la 9 milioane de lei.
Procuratura Găgăuziei a anunțat joi, 12 decembrie, că a trimis în judecată dosarul medicului care la alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie a votat în locul bătrânilor din azilul de la Comrat.
În premieră, judecătorii Curții Constituționale (CC) vor putea fi sancționați disciplinar, inclusiv cu ridicarea mandatului. Sancțiunile sunt prevăzute de noua lege, avizată de Guvern în ședința din 11 decembrie.
În Republica Moldova va fi creat un registru care va duce evidența agresorilor în cazurile de violență împotriva femeilor și violență în familie. Proiectul a fost aprobat de Guvern pe 11 decembrie, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), responsabil pentru crearea registrului.
Încarcă mai mult