Linkuri accesibilitate

Zelenski la München: „Nu vom accepta niciodată nimic convenit fără Ucraina”


Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, ascultând ce are de spus vicepreședintele american JD Vance, la întâlnirea delegațiilor lor, în marginea Conferinței de Securitate de la München, pe 14 februarie 2025
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, ascultând ce are de spus vicepreședintele american JD Vance, la întâlnirea delegațiilor lor, în marginea Conferinței de Securitate de la München, pe 14 februarie 2025

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut vineri la Conferința de Securitate de la München ca Ucraina, Europa și SUA să colaboreze pentru un plan care să pună capăt invaziei rusești în țara sa și a spus că nici el, nici poporul ucrainean nu vor accepta vreo înțelegere negociată fără ei.

„Voi discuta cu rușii – dar doar cu un singur rus, cu Putin – doar după ce vom avea un plan comun cu [președintele SUA Donald] Trump [și] Europa”, a declarat Zelenski pe 14 februarie, în marginea conferinței.

Vorbind ceva mai târziu după o întâlnire cu vicepreședintele american, JD Vance, Zelenski a spus că Ucraina își dorește sincer să pună capăt războiului declanșat de Rusia, dar a subliniat că țara sa are nevoie „de garanții reale de securitate”.

Vance a declarat că obiectivul fundamental al Statelor Unite trasat de președintele Donald Trump este ca războiul să se încheie, iar măcelul de pe front să se oprească. „Dar vrem să obținem o pace durabilă, de lungă durată, nu un tip de pace care va aduce din nou Europa de Est într-un conflict peste doar câțiva ani”, a spus Vance.

Delegația americană condusă de JD Vance la întâlnirea cu cea ucraineană, în marginea Conferinței de Securitate de la München, pe 14 februarie 2025
Delegația americană condusă de JD Vance la întâlnirea cu cea ucraineană, în marginea Conferinței de Securitate de la München, pe 14 februarie 2025

Așteptări privind o găselniță diplomatică

Conferința de la München a început vineri pe fonul așteptărilor că ar putea deschide o cale diplomatică pentru a pune capăt celui mai mare război din Europa din ultimii 80 de ani, la aproape trei ani de la declanșarea lui prin invazia rusească la scară largă în Ucraina, pe 24 februarie 2022.

Nu au existat însă semne ale unei prezențe ruse la conferință, iar Zelenski a minimizat șansele unor progrese majore. El a afirmat că nu au loc discuții de pace la München și a respins speculațiile că ar urma să se întâlnească cu negociatori ruși săptămâna viitoare, în Arabia Saudită.

Cu o zi înaintea conferinței, Donald Trump a declarat că oficiali americani și ruși se vor întâlni la München, pe 14 februarie, și că Ucraina a fost, de asemenea, invitată.

Pe 12 februarie, Trump vorbise la telefon și cu Zelenski, și cu liderul rus, Vladimir Putin, afirmând după discuția cu Putin că au convenit ca țările lor să înceapă imediat discuțiile pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Această declarație a stârnit îngrijorări la Kiev și în Europa, unde mulți au exprimat temerea că europenii ar putea fi marginalizați, iar Ucrainei i-ar putea fi impus un plan de pace negociat între Washington și Moscova.

La München, Zelenski urmează să rostească un discurs amplu, sâmbătă, pe 15 februarie. Dar el a spus deja, cu fermitate: „Eu și poporul ucrainean nu vom accepta niciodată nimic care să fie convenit fără Ucraina.”

La discuțiile dintre președintele ucrainean Volodimir Zelenski și un grup de senatori din Statele Unite pe marginea unui acord despre zăcămintele Ucrainei în schimbul ajutoarelor americane, München, 14 februarie 2025
La discuțiile dintre președintele ucrainean Volodimir Zelenski și un grup de senatori din Statele Unite pe marginea unui acord despre zăcămintele Ucrainei în schimbul ajutoarelor americane, München, 14 februarie 2025

Fără un acord al mineralelor ucrainene pentru SUA

La întâlnirea lor de la München, Zelenski și vicepreședintele american Vance au mai discutat despre un acord privind zăcămintele ucrainene de minerale rare, dar întâlnirea lor s-a încheiat fără vreun anunț oficial.

Acordul a fost și obiectul unei discuții a președintelui ucrainean cu o delegație bipartită a Congresului SUA.

Washington Post a relatat că Zelenski „a refuzat politicos” să semneze o versiune a acordului care i-a fost prezentată de membrii Congresului și care ar fi prevăzut că Ucraina oferă Statelor Unite 50% din zăcămintele sale.

„Echipele noastre vor continua să lucreze la document”, a scris Zelenski pe platforma X, adăugând: „Suntem pregătiți să avansăm cât mai rapid posibil spre o pace reală și garantată. Prețuim profund determinarea președintelui [Donald] Trump, care poate contribui la oprirea războiului și la obținerea justiției și garanțiilor de securitate pentru Ucraina”.

Trump a spus săptămâna trecută că ar vrea ca Ucraina să pună la dispoziția Statelor Unite zăcămintele de minerale ca recompensă pentru sprijinul financiar american.

„Vrem să încheiem un acord cu Ucraina prin care să ne asigure ceea ce le oferim prin resursele lor de metale rare și alte lucruri”, a spus Trump pe 3 februarie, la Casa Albă.

Statele Unite au nevoie de minerale de felul celor din Ucraina, inclusiv litiu, iar Zelenski a spus că țara sa este „deschisă” ideii.

Ministrul american de Finanțe, Scott Bessent, a călătorit la Kiev, pe 12 februarie, pentru a-i prezenta neîntârziat un proiect de acord.

Dar la întâlnirea sa cu delegația Congresului, la München, Zelenski și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu textul primit. El a oferit în schimb o variantă ucraineană de acord, spunând că aceasta a fost redactată în conformitate cu constituția Ucrainei și că ar putea deschide accesul pentru investițiile americane la vastele zăcăminte ucrainene, potrivit agenției Reuters, care citează trei surse familiarizate cu discuțiile.

Una dintre surse a declarat sub protecția anonimatului pentru Reuters că Zelenski „a simțit că i se cere în mod nerezonabil să semneze ceva ce nici măcar nu avusese timp să citească”. „Nu cred că i-a plăcut să i se prezinte un acord care nu poate fi negociat”, a adăugat sursa.

Președinția ucraineană a difuzat după discuții un comunicat, în care se spune că Ucraina și Statele Unite „au convenit să continue munca la elaborarea documentului privind parteneriatul economic între cele două țări”.

Volodimir Zelenski, sosind la Conferința de Securitate de la München pe 14 februarie 2025
Volodimir Zelenski, sosind la Conferința de Securitate de la München pe 14 februarie 2025

Ucrainei îi va fi „foarte, foarte greu” fără sprijinul militar american, dar...

Într-un interviu pentru televiziunea americană NBC News difuzat în seara de 14 februarie, înainte de principalul său discurs programat la conferința de la München a doua zi, Zelenski a spus că Ucrainei îi va fi foarte greu să opună rezistență invaziei rusești fără sprijinul militar al SUA.

Țara sa și-a mărit producția de arme și armament, dar nu suficient pentru a compensa ceea ce ar pierde fără sprijinul american.

„Probabil va fi foarte, foarte, foarte dificil”, a spus președintele ucrainean, adăugând: „Desigur, în toate situațiile dificile ai o șansă (...), dar vom avea o șansă redusă – o șansă redusă de a supraviețui fără sprijinul Statelor Unite”.

În cuvintele liderului de la Kiev, el nu ar vrea nici măcar să se gândească la o situație în care Ucraina nu ar mai beneficia de un parteneriat strategic cu SUA, pentru că acest lucru ar afecta moralul țării sale. „Trebuie totuși să luăm în considerare acest scenariu”, a spus în interviu Zelenski.

În timp ce administrația Trump vrea negocieri de pace cu Putin, Zelenski crede că liderul rus nu vrea să pună capăt războiului, ci își dorește numai o pauză, care i-ar permite să scape de unele sancțiuni occidentale și să-și regrupeze forțele.

„Asta este, de fapt, ceea ce vrea. Vrea o pauză, să se pregătească, să-și instruiască trupe proaspete, să scape de unele sancțiuni sub pretextul unui armistițiu”, a spus Zelenski în interviul cu NBC News.

Această interpretare a avut un oarecare ecou în declarațiile de la Muenchen ale vicepreședintelui american JD Vance. „Au avut loc mai multe discuții bune cu Ucraina, iar altele vor urma în zilele, săptămânile și lunile care vin”, a spus Vance după întrevederea cu Zelenski.

Liderul ucrainean a spus și el că întâlnirea cu Vance a fost „o discuție bună”. Zelenski a mai spus că, spre deosebire de Putin, Ucraina dorește în mod sincer să pună capăt războiului. Dar a adăugat ca de multe alte ori: „Avem nevoie de garanții de securitate reale”, înainte de discuții cu Putin.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG