Linkuri accesibilitate

SUA și Europa se ceartă pe tema „tarifelor reciproce”


Președintele Trump semnând joi un ordin executiv privind tarifele reciproce, în Biroul Oval, la Casa Albă din Washington.
Președintele Trump semnând joi un ordin executiv privind tarifele reciproce, în Biroul Oval, la Casa Albă din Washington.

Președintele Donald Trump și-a reluat ofensiva pentru ceea ce vede ca un comerț mai echilibrat, anunțând o serie de tarife reciproce menite să crească veniturile Statelor Unite – dar care ar putea, de asemenea, să declanșeze un război comercial global și să contribuie la creșterea inflației.

„TREI SĂPTĂMÂNI EXCEPȚIONALE, POATE CELE MAI BUNE DIN TOATĂ ISTORIA, DAR ASTĂZI ESTE MOMENTUL CEL MARE: TARIFE RECIPROCE!!! MAKE AMERICA GREAT AGAIN!!!” a postat Trump joi dimineața, înainte de anunț.

Aceste tarife, implementate printr-o acțiune executivă, nu vor intra imediat în vigoare, termenul stabilit pentru stabilirea lor fiind 1 aprilie. Întârzierea intenționată le oferă țărilor afectate timp să negocieze noi termeni comerciali cu Statele Unite.

Ce sunt tarifele reciproce?

Ideea din spatele tarifului reciproc este simplă: dacă o țară taxează produsele americane, atunci Statele Unite vor impune taxe similare asupra bunurilor importate din acea țară. În prezent, Statele Unite au un tarif mediu de aproximativ 2% pentru bunurile industriale – o categorie care include mașini, îmbrăcăminte, petrol și multe altele.

Aproximativ jumătate din bunurile industriale importate în America intră în țară fără taxe vamale. Tarifele impuse de Trump vizează țările cu care Statele Unite au un deficit commercial mare și pe cele care taxează exporturile americane la rate semnificativ mai mari decât tarifele impuse de Statele Unite.

În Europa, tarifele sunt reglementate prin politica comercială comună a Uniunii Europene. Acest sistem stabilește tarife uniforme pentru toate importurile din afara UE, protejând astfel industriile europene și servind ca instrument de negociere în disputele comerciale internaționale.

Deși tarifele europene sunt relativ stabile, ele rămân un element esențial al politicii comerciale a Uniunii.

Tarifele reciproce anunțate de SUA vin după cele de 25% aplicate deja importurilor de oțel și aluminiu. (În imagine, curtea unei uzine de țevi de oțel sud-coreene, la Pohang, pe 13 februarie)
Tarifele reciproce anunțate de SUA vin după cele de 25% aplicate deja importurilor de oțel și aluminiu. (În imagine, curtea unei uzine de țevi de oțel sud-coreene, la Pohang, pe 13 februarie)

Vor fi utile americanului de rând? Dar europeanului?

Pe de o parte, tarifele reciproce ar putea aduce venituri suplimentare Statelor Unite și ar putea impune presiuni asupra țărilor care practică taxe vamale ridicate. Pe de altă parte, acestea riscă să crească costurile pentru consumatori, deoarece importatorii vor transfera costurile suplimentare către comercianți, care la rândul lor vor majora prețurile.

UE a avertizat vineri că va răspunde „ferm și imediat" barierelor comerciale după ce președintele american, Donald Trump, a dezvăluit tarife care ar putea afecta atât aliații, cât și concurenții Americii, informează Reuters. Comisia Europeană a declarat că planurile lui Trump au fost „un pas în direcția greșită", care a sporit incertitudinea economică și a perturbat eficiența piețelor globale.

„UE va reacționa ferm și imediat împotriva barierelor nejustificate din calea comerțului liber și echitabil", a declarat într-un comunicat Comisia, care gestionează politica comercială pentru cele 27 de națiuni ale blocului.

Vorbind în Biroul Oval, republicanul a declarat că aliații SUA sunt adesea „mai răi decât dușmanii noștri" în materie de comerț și a țintit în special UE, numind-o „absolut brutală" în relațiile sale comerciale cu Washingtonul. Taxele vor fi adaptate fiecărui partener comercial al SUA și vor lua în considerare tarifele pe care aceștia le impun asupra bunurilor americane, alături de taxele considerate „discriminatorii", cum ar fi taxele pe valoarea adăugată (TVA), a declarat un oficial al Casei Albe sub rezerva anonimatului.

„UE menține unele dintre cele mai scăzute tarife din lume și nu vede nicio justificare pentru creșterea tarifelor americane asupra exporturilor sale", a declarat vineri Comisia Europeană, promițând să protejeze firmele și consumatorii europeni.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG