Linkuri accesibilitate

Vinuri, sucuri și servicii IT. Cum vor fi afectați exportatorii din Moldova de noul tarif vamal aplicat de SUA


Vinuri din R. Moldova prezentate la cea de-a 10-a ediție a Convenției Moldo-Americane din SUA, la Washington D.C., aprilie 2024.
Vinuri din R. Moldova prezentate la cea de-a 10-a ediție a Convenției Moldo-Americane din SUA, la Washington D.C., aprilie 2024.

Anunțul SUA că majorează de la 10 la 25% tariful vamal pentru R. Moldova a venit ca „o lovitură” pentru unii producători care exportă în America. Ei spun că produsele moldovenești riscă să dispară de pe rafturile magazinelor de peste ocean și că această piață de desfacere va fi greu de înlocuit.

Jumătate de milion de sticle de vin

Din toate mărfurile moldovenești exportate spre SUA, jumătate au fost vinuri îmbuteliate. Combinatul „Cricova”, de exemplu, trimite în Statele Unite preponderent spumante. Anul trecut, aproximativ jumătate de milion de sticle de vin de la Cricova au ajuns la consumatorii americani, echivalentul a 750.000 de dolari. Vânzările în SUA au constituit 10% din totalul exporturilor combinatului, în care statul este acționar majoritar.

Noul tarif vamal, de 25%, anunțat de Casa Albă pentru bunurile din R. Moldova, este mare, dar compania nu intenționează să renunțe la piața americană, de aceea va discuta cu partenerii din SUA și va încerca să „optimizeze costurile”, în special cele logistice, a spus Europei Libere directorul general al combinatului „Cricova”, Sorin Maslo.

„Nu va fi atât de ușor de compensat livrările spre Statele Unite cu alte piețe”, afirmă el, explicând că vinurile de la Cricova sunt deja prezente pe alte piețe, în special pe cea a Uniunii Europene, unde merg circa 70% din exporturi.

„Nu cred că există o piață neexplorată, care să ne aștepte produsele în acest moment, mai ales că, din cauza taxelor impuse de către SUA, va crește concurența și pe celelalte piețe”, adaugă Sergiu Maslo.

„Lovitură puternică” pentru exportatorii de sucuri

Asociația „Moldova Fruct” – din care fac parte 250 de întreprinderi producătoare, procesatoare și exportatoare de fructe – a transmis autorităților moldovene o scrisoare în care insistă să renegocieze în scădere tariful vamal american.

Și asta pentru că o mare parte din producătorii de sucuri concentrate fac exporturi importante în SUA, iar majorarea tarifului este „o lovitură puternică” pentru ei, după cum a spus Europei Libere președintele asociației, Vitalie Gorincioi.

Într-o primă reacție, ministra Economiei, Doina Nistor, a declarat că R. Moldova „va continua dialogul cu autoritățile americane”, dar în paralel, va explora piețe alternative de export, în special în Uniunea Europeană, unde sunt direcționate deja trei din patru produse moldovenești.

Imagine din culisele procesului de producție a sucurilor
Imagine din culisele procesului de producție a sucurilor

Președintele asociației „Moldova Fruct” afirmă că exportatorii de sucuri „se vor reorienta, bineînțeles”, deși crede că „nu prea este unde”. În curând, procesatorii de fructe vor participa la o expoziție din Germania unde, cel mai probabil, vor încerca să negocieze contracte pentru noi piețe de desfacere.

Vitalie Gorincioi mai sugerează că noul tarif ar putea duce la majorarea prețurilor de achiziție a fructelor pentru producerea sucurilor, care este strâns legat de prețul de vânzare a sucului.

„Multe produse riscă să fie eliminate de pe piața americană”

Fabrica „Orhei-Vit” exportă în circa zece state americane sucuri, gemuri, dulcețuri, semifabricate și alte produse, valoarea acestor vânzări variind anual între 3 și 5 milioane de dolari. Chiar dacă are în portofoliu 35 de țări destinatare, piața din SUA a fost și este „foarte importantă” pentru companie, a spus Europei Libere directorul „Orhei-Vit”, Boris Efimov.

„Alte țări, inclusiv vecini de-ai noștri, au reușit să negocieze cu SUA taxe vamale de 10%, așa că avem față de ei o diferență de 15% și devenim necompetitivi, din perspectiva prețurilor”, explică Efimov.

El admite că importatorul din New York al produselor „Orhei-Vit” nu va accepta să pună prețuri mai mari la produse, iar compania nu-și poate permite rabaturi de 15-20%.

„Multe produse moldovenești riscă să fie eliminate de pe piața americană”, susține directorul „Orhei-Vit”, care i s-a adresat premierului Dorin Recean încă în luna aprilie, când administrația Trump a anunțat un tarif vamal de 31% pentru R. Moldova, revizuindu-l apoi la 10%.

Efimov crede că, dacă autoritățile nu vor lua măsuri urgente în sprijinul exportatorilor, în trei-patru luni produsele moldovenești ar putea să dispară de pe rafturile magazinelor din SUA.

Efecte indirecte pentru companiile IT

Și piața serviciilor IT ar putea fi afectată de majorarea taxelor vamale din SUA pentru R. Moldova, dar și alte țări, însă într-o măsură mult mai mică. Deși Statele Unite reprezintă cea mai mare piață de desfacere pentru sectoarele IT și de dispecerat localizate în Moldova, efectele vor fi reduse, deoarece tariful vamal se referă la bunuri, și nu la servicii, a precizat pentru Europa Liberă directoarea executivă a parcului pentru tehnologia informației „Moldova IT Park”, Marina Bzovîi.

„Probabil că va exista un impact indirect. Dacă clienții noștri din SUA vor avea pierderi, de orice formă – fie că se majorează impozitele, fie că e recesiune economică – vor investi mai puțin în inovații și vor renunța la unele contracte, la proiecte de dezvoltare futuristice”, a explicat directoarea parcului creat de Guvern în 2018, pentru a stimula afacerile IT.

Potrivit Ministerului Economiei, SUA s-au situat anul trecut pe locul 14 în topul partenerilor comerciali ai Republicii Moldova, cu o pondere de 2,5%. Totuși, exporturile către SUA au scăzut cu 40% în ultimele luni.

Pe lângă vinuri de desert și sucuri de fructe, R. Moldova vinde în SUA dispozitive din plastic, articole de transport, alcool, produse de patiserie și confecții textile.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG