„Stenoza aortică, una dintre cele mai grave și frecvente maladii ale inimii poate fi tratată în Moldova deja și prin metoda intervenției minim-invazive. O echipă de doctori entuziaști, specializați în cardiologia intervențională, de la Institutul de Cardiologie au realizat săptămâna trecută primele trei operații. Pacienții sunt trecuți de 70 de ani, astfel că o operație clasică pe cord, spun specialiștii, ar fi suportat-o mai greu. Mai simplu spus, medicii le-au implantat acestor pacienți proteze valvulare, care nu fac altceva decât să lărgească valva, astfel ca sângele să poată circula mai ușor spre și dinspre inimă. Asemenea operații, în opinia medicilor, sporește considerabil calitatea vieții pacienților.
În Moldova să fii pacient cu o maladie rară e o loterie. Ori ai noroc, ori nu-l ai. De cele mai multe ori însă acești bolnavi sunt puși în situația să se descurce pe cont propriu. Pentru că sunt puțini, nu sunt prioritari pentru sistemul de sănătate. E nevoie de multă insistență, cărări bătute pe la cei responsabili, ca într-un final să poți obține tratamentul de care ai nevoie. Iulia Iațco este unul dintre cei doi pacienți din Moldova care suferă de sindromul Budd Chiari, o boală rară ce se caracterizează prin insuficiență hepatică. După ani în șir de tratamente și operații chirurgicale, singura șansă la viață a Iuliei este transplantul de ficat. Transplant, care costă 125 de mii de dolari și se poate realiza doar în străinătate. Pentru că suma este enormă, Iulia a cerut ajutor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, gândindu-se că ar putea beneficia de resursele financiare destinate intervențiilor costisitoare.
În Moldova să fii pacient cu o maladie rară e o loterie...
În loc de ajutor însă s-a ciocnit de proceduri birocratice, iar ajutorul pe care s-a oferit statul să i-l acorde nu acoperă nici 15% din necesar. Mai mult, banii nu se dau pacientului înainte de tratament, ci după ce acesta aduce acte doveditoare că l-a realizat.
În Republica Moldova cel puțin o persoană ajunge în sistemul medical în fiecare zi cu psihoză alcoolică. De fapt, în fiecare an peste 580 de persoane ajung la medic într-o stare atât de degradată. O dată la trei zile o persoană moare în Moldova cu encefalopatie alcoolică, cea mai gravă formă de degradare a creierului din cauza abuzului de alcool. Acestea sunt printre cele mai grave diagnostice cauzate de alcoolism cronic, netratat, însă numărul celor care sunt luați la evidență cu alcoolism este dramatic – 3.000 de persoane noi sunt înregistrate cu această dependență, fatală de multe ori, iar acesta este numărul celor care ajung în cele din urmă la medic, nu și numărul celor care suferă în realitate de patima alcoolului, dar nu-și înțeleg starea și nu se adresează după ajutor. Autoritățile, cu instrumente legale și practice la mână, au eșuat să facă ceva.”
[Transcriere: Alla Ceapai]