Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalul Anticorupție.md


„Citiți pe portalul Anticoruptie.md despre rezultatele unei anchete a Centrului de Investigaţii Jurnalistice. Cabinetul de miniștri a avizat pozitiv, miercuri, un proiect de lege prin care firmele private nu vor mai avea dreptul să asigure paza instituțiilor statului. Premierul Maia Sandu a solicitat, încă la început de mandat, ca instituțiile statului să nu mai fie păzite de firme private, după ce s-a autosesizat în urma publicării unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM).

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:40 0:00
Link direct


Proiectul prevede o listă a obiectivelor paza cărora nu va mai putea fi asigurată de întreprinderile private. În listă au fost incluse ministerele, structurile și autorităţile administrative centrale subordonate Guvernului, inclusiv instituțiile publice finanțate de la bugetul de stat, autoritățile publice autonome, obiectivele de păstrare şi depozitare a armelor, muniţiilor, materialelor explozibile și substanţelor radioactive. Pentru alte detalii, accesați portalul Anticoruptie.md.

Un alt articol se referă la un bărbat condamnat la ani grei de închisoare pentru trafic de persoane și care luptă de mai mulți ani ca să-și demonstreze nevinovăția. Deținutul Stepan Pascal, condamnat în decembrie 2010 la nouă ani de închisoare pentru trafic de ființe umane, pledează nevinovat și luptă de mai bine de cinci ani pentru a-i trage la răspundere pe cei care i-ar fi fabricat dosarul. Deși i-au rămas mai puțin de trei luni până la ispășirea pedepsei, deținutul nu renunță la lupta sa și continuă să-și caute dreptatea în instanțe. Cazul a fost sesizat pe Harta Corupției a Portalului Anticorupție.md. Pascal a fost escortat din nou la judecătorul de instrucție. Deținutul a adus cu el un lot impunător de documente care i-ar confirma nevinovăția, însă nu le-a putut prezenta în instanță, deoarece ședința a fost amânată după ce procurorul nu a venit la ședință. Stepan Pascal susține că, deși era încarcerat, a acumulat probe suficiente pentru a-și demonstra nevinovăția. În 2014 a depus primul demers în care a prezentat probe noi pentru inițierea procedurii de revizuire a dosarului, dar fără niciun rezultat. Detalii despre caz, pe Anticorupție.md.


La rubrica Dosare de corupție citiți și despre cazul unei familii de romi din satul Vulcănești, raionul Nisporeni, care susține că mai mulți oameni ai legii din Nisporeni ar fi fost mituiți pentru ca patru dintre cei cinci presupuși asasini ai rudei lor, Serghei Stoica, să fie eliberați din penitenciar și plasați în arest la domiciliu. Pe de altă parte, părinții învinuiților resping acuzațiile de corupere activă și vor cere în instanță dezmințirea acuzațiilor. Familia Stoica a protestat câteva zile la Chișinău pentru a determina instituțiile statului să mute examinarea dosarului de la Ungheni la Chișinău. Tatăl bărbatului ucis susține că pentru eliberarea celor patru s-ar fi plătit 40 de mii de euro. Alte detalii, pe Anticoruptie.md.”

(Transcriere: Alla Ceapai)

XS
SM
MD
LG