Accesând portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice, puteți afla că un judecător și patru foști procurori au primit, miercuri, licența de avocat. Ei au fost admiși în avocatură fără ca să susțină examenele de calificare deoarece au activat mai mult de zece ani ani în calitate de judecător sau procuror. Cele cinci candidaturi au provocat discuții controversate printre membrii Comisiei de licențiere a Uniunii Avocaților din Moldova.
Singurul judecător care a fost admis în avocatură este Domnica Manole, magistrată la Curtea Constituțională. Judecătoarea a depus cerere înainte de a intra în posesia mandatului. Deși a intrat în posesia licenței de avocat, documentul urmează să fie suspendat pentru perioada cât va deține mandatul de judecător al Curții Constituționale. Membrii Comisiei de licențiere au avut păreri împărțite privind candidatura Domnicăi Manole pe motiv că cererea de admitere în avocatură a fost depusă peste termenul de 6 luni, prevăzut de lege. Un alt motiv invocat de unii membri ai Comisiei a fost și faptul că președintele Dodon nu a anulat decretul prin care Manole a fost demisă din sistem. Cine sunt procurorii admiși în breasla de avocați, aflați pe Anticoruptie.md.
Un alt articol îi are în vizor pe procurorul Lilian Cociu și polițistul Victor Ababii, acuzați de tragere cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate, care au fost achitați de Judecătoria Chișinău. Bărbatul, căruia cei doi i-au incriminat că a ucis o persoană, a fost ulterior găsit nevinovat, iar statul i-a achitat suma de 1,5 milioane de lei pentru că a fost pe nedrept întemnițat.
Avocatul lui Cociu, Ion Vâzdoagă, susține că instanța de judecată a constatat că în acțiunile procurorului și ale polițistului lipsesc componentele infracțiunii prevăzute de articolul 306 Cod Penal, tragerea cu bună-ştiinţă la răspundere penală a unei persoane nevinovate de cel care efectuează urmărirea penală.
Dosarul în privința celor doi a fost transmis în judecată în vara anului 2017, iar cercetarea judecătorească a fost finalizată în februarie 2019. În ziua când urma să fie pronunțată sentința, judecătorul Grigore Manoli a anunțat reluarea cercetării judecătorești, motivând decizia prin necesitatea de a examina suplimentar procesul-verbal de audiere a bănuitului de către Ababii și Cociu, document care ar fi fost falsificat. Alte detalii aflați pe portalul nostru.
La rubricile investigații și electorală, citiți informații despre candidații în cursa electorală pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău, dar și din alte localități: Băcioi, Ciorescu, Codru, Colonița, Condrița, Cricova, Tohatin, Ceadîr-Lunga, Edineț, Leova și Șoldănești.
[Transcriere: Alla Ceapai]