De-a lungul carierei sale, Andrei a activat în numeroase țări, oferind instruiri și suport din Kazahstan și până în Danemarca, unde este stabilit în prezent. Cel mai mult, în anii recenți, l-a bucurat faptul că a putut contribui la diagnosticarea și tratamentul tuberculozei printre refugiații din Siria și din Ucraina.
Și-a ales meseria inspirat de un film și o carte
A pornit pe drumul unei cariere în medicină inspirat de mama sa, Galina, și unchiul său, care conduce acum Laboratorul de Referință pentru Hepatită la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Atlanta, SUA.
Alți doi factori care i-au determinat alegerea, spune Andrei, au fost filmul „Epidemia” (1995), cu Dustin Hoffman în rolul principal, unde a putut vedea „detectivii de infecții în acțiune”, și cartea „Timebomb” („Bomba cu ceas”), scrisă de profesorul Lee Reichman, în colaborare cu o jurnalistă specializată în medicină, Jane Hopkins Tanne.
Cartea descrie criza provocată de tuberculoza multidrog-rezistentă, explorând răspândirea, provocările în tratament și implicațiile acesteia pentru sănătatea publică la nivel mondial.
Tuberculoza multidrog-rezistentă este o formă deosebită a bolii, în care microbul care provoacă îmbolnăvirea este rezistent la medicamentele administrate în tratament.
„Epidemiologia este fascinantă, iar cartea asta m-a făcut să vreau să mă concentrez pe tuberculoză, HIV și hepatite virale. Noi, epidemiologii, lucrăm cu populațiile și ne implicăm în managementul pacienților doar în cazuri de erupții”, explică doctorul.
După ce a absolvit Facultatea de Medicină Preventivă, Andrei a lucrat o perioadă la Centrul Național de Medicină Preventivă, Institutul Oncologic și Spitalul municipal „Sf. Arhanghel Mihail” din Chișinău. Pe lângă asta, a fost angajat parțial în câteva proiecte ale UNICEF și ale Băncii Mondiale, în supravegherea nutrițională a nou-născuților și digitalizarea supravegherii epidemiologice a bolilor infecțioase.
În 1999, a fost invitat de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA să țină un training în Kazahstan despre supravegherea epidemiologică și sistemele informaționale digitale în cadrul programelor dedicate combaterii tuberculozei, HIV și hepatitelor virale. O lună mai târziu, a primit de la instituția americană invitația pentru un post de muncă cu normă întreagă.
Instruiri pentru combaterea tuberculozei, de la Kiev până la Copenhaga
Andrei și-a dat demisia din posturile din R. Moldova și a plecat pentru a doua oară în Kazahstan, de data asta – cu familia. Își amintește că prima perioadă a fost complicată, mai ales că, la scurt timp după ce a ajuns în capitala kazahă Almatî, au început deplasările în lanț.
„Eram verde, însetat de noi orizonturi și am plecat în neștiință, în larg. În schimb, asta cred m-a ajutat să mă dezvolt ca funcționar de nivel internațional, iar sprijinul familiei a fost decisiv. Azi, nu aș avea curajul să repet acea săritură de pui de pe stâncă”, recunoaște medicul.
Până în 2004, el a lucrat sub egida Departamentului de Stat al SUA, apoi – a Agenției de Dezvoltare Internațională a Statelor Unite (USAID), în funcția de epidemiolog la Centrul de Control al Bolilor, biroul pentru Asia Centrală. În acea perioadă, a contribuit la deschiderea reprezentanțelor subregionale din Almatî, Bișkek și Tașkent, unde în prezent activează circa 30 de persoane. Pe lângă asta, a ținut numeroase instruiri legate de supravegherea epidemiologică de câmp în tuberculoză (TBC), HIV, hepatite virale și alte boli infecțioase în Asia Centrală.
Și-a continuat, din 2004, activitatea în proiectele PATH (organizație internațională nonprofit dedicată sănătății globale, n.r.), susținute de USAID, în funcția de ofițer tehnic pentru biroul din Ucraina.
Acolo, misiunea sa era să seteze sisteme de supraveghere epidemiologică și să instruiască specialiștii din prima linie în colectarea, interpretarea, analiza datelor și luarea deciziilor de management bazate pe evidențe. Spune că implicarea sa în elaborarea protocoalelor naționale pentru combaterea TBC a fost esențială.
„Am antrenat, cred, o bună jumătate din ftiziologii, pneumologii și epidemiologii din Ucraina. Am cutreierat toată țara, cunosc foarte bine Estul, Centrul și Sudul, mi-a plăcut mult să colaborez cu colegii din Donețk și Crimeea”, povestește Andrei.
După o scurtă pauză, a fost invitat, în 2007, la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), unde a obținut un post fix de muncă la biroul regional pentru Europa, la Copenhaga, Danemarca. A rămas acolo până în prezent, avansând în funcția de epidemiolog senior, în 2014, și ofițer medical, în 2017. Activează în Departamentul de boli infecțioase al biroului regional OMS, facilitând asistența tehnică în eliminarea tuberculozei în Balcani și Europa Centrală.
Suport pentru refugiații și migranții cu tuberculoză
Așa cum Andrei este persoana de referință pentru controlul tuberculozei la frontiere, se implică în diagnosticarea și menținerea în tratament a pacienților cu tuberculoză din rândul refugiaților din Siria și Ucraina, facilitând „triangulările interstatale”, adică colaborarea între state sau entități diferite, pentru a aborda o problemă de sănătate publică comună.
Asigurarea custodiei pacienților în țările care au găzduit refugiați și salvarea lor a fost una dintre cele mai solicitante emoțional experiențe din viața sa.
„Ne-am implicat direct în acest proces, astfel ca pacienții să poată obține asistență medicală la timp. Atunci când vedeai cu propriii ochi câți oameni trec prin mâinile noastre, fiind incluși în tratament în Europa, Asia Mijlocie sau America de Nord, unde se refugiau, nu putea să nu te miște”, mai spune Andrei.
Își amintește, în special, de discuțiile cu pacienții în statele de frontieră cu Ucraina. Vorbeau despre experiența teribilă la care au fost expuși pe parcursul traseelor multiple, urmând să identifice împreună cu medicii scenarii potrivite de salvare a lor.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, Ucraina, afectată acum de război și strămutări forțate, este o țară cu prioritate ridicată pentru controlul TBC și este una dintre cele nouă țări din lume cu o incidență ridicată a tuberculozei multidrog-rezistente.
„Diversitatea noastră ne îmbogățește”
Andrei spune că se bucură mult când, în meseria sa, pe lângă ajutor direct, îi revede pe oamenii cărora le-a oferit instruiri și care acum au echipe ce lucrează de sine stătător în acordarea asistenței sau pe tinerii investigatori cu care a colaborat și care acum publică materiale independent.
Îl bucură și discuțiile cu societatea civilă din diferite țări, tocmai pentru că organizațiile acestea ajung acolo unde adesea nu reușesc autoritățile.
Susține că s-a convins de faptul că diversitatea dintre colegii pe care i-a întâlnit pe parcursul carierei sale poate contribui la lupta pentru eliminarea tuberculozei. „Și asta pentru că diversitatea noastră ne îmbogățește”, consideră epidemiologul.
Andrei crede că locul lui e acolo unde se află acum. Pe lângă munca sa în Danemarca, o țară pe care a îndrăgit-o între timp, păstrează legătura cu alți moldoveni și rămâne interesat de situația de acasă.
A gestionat o vreme un grup de Facebook dedicat celor stabiliți sau nou-veniți în Danemarca, a contribuit la crearea asociației „Rădăcini”, dedicată comunității de acolo și, împreună cu alți conaționali, a depus eforturi pentru organizarea biroului electoral la Copenhaga la alegerile prezidențiale din 2020, care a activat și la următoarele scrutine.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te