Linkuri accesibilitate

Ucraina susține că Rusia desfășoară trupe nord-coreene în regiunea Kursk


Serviciul Național de Informații al Coreei de Sud a publicat pe 18 octombrie o imagine din satelit care arată baza militară rusească Habarovsk unde s-ar afla personal militar nord-coreean.
Serviciul Național de Informații al Coreei de Sud a publicat pe 18 octombrie o imagine din satelit care arată baza militară rusească Habarovsk unde s-ar afla personal militar nord-coreean.

Serviciul de informații militare al Ucrainei a declarat pe 24 octombrie că a detectat prezența trupelor nord-coreene desfășurate în regiunea Kursk din Rusia. Potrivit acestor informații, primele unități militare din Coreea de Nord au sosit în zona de luptă pe 23 octombrie.

O astfel de desfășurare ridică posibilitatea ca soldații nord-coreeni să se alăture trupelor ruse care luptă în Ucraina, în timp ce războiul declanșat de invazia pe scară largă a Moscovei în februarie 2022 continuă.

Kremlinul a respins anterior rapoartele despre desfășurarea trupelor nord-coreene ca fiind „știri false”. Dar președintele rus Vladimir Putin nu a negat pe 24 octombrie că trupele nord-coreene se află în prezent în Rusia.

Putin a adăugat că este treaba Moscovei cum să implementeze un tratat de parteneriat strategic cu Phenianul convenit în iunie de liderii rus și nord-coreean.

Duma de Stat a Rusiei, camera inferioară a parlamentului, a aprobat pe 24 octombrie tratatul care permite „asistență militară și de altă natură” de la o țară la alta.

Tratatul aduce cooperarea dintre cele două țări la un nivel mai înalt. Documentul prevede că, în cazul în care o parte este atacată și se află în stare de război, cealaltă trebuie „să ofere imediat asistență militară și de altă natură cu toate mijloacele pe care le are la dispoziție”.

Nu este clar cum trebuie interpretată această clauză, dar atât Coreea de Sud, cât și Statele Unite au declarat recent că au dovezi că trupele nord-coreene se află în Rusia și par să organizeze exerciții de antrenament.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat pe 23 octombrie că dovezile că Coreea de Nord a trimis trupe în Rusia sunt „următorul pas” după ce Phenianul a furnizat arme Moscovei.

Analiștii încă evaluează situația, a spus Austin, dar Phenianul, care a negat acuzațiile, s-ar putea confrunta cu consecințe pentru că a ajutat Rusia în mod direct.

Purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, a întărit comentariile lui Austin, spunând reporterilor la un briefing că armata americană a văzut dovezi că trupele nord-coreene merg în Rusia.

„Ce anume fac ei rămâne de văzut”, a spus ea, adăugând că acțiunile „evidențiază cu adevărat disperarea Rusiei [și] arată că Putin a eșuat în obiectivele sale strategice pe câmpul de luptă”.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat pe 23 octombrie că Casa Albă crede că cel puțin 3.000 de soldați nord-coreeni au călătorit cu vaporul la Vladivostok, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, de la începutul până la mijlocul lunii octombrie.

„Dacă sunt co-beligeranți, intenția lor este să participe la acest război în numele Rusiei, aceasta este o problemă foarte, foarte serioasă și va avea un impact nu numai în Europa, ci și în Indo-Pacific”, a spus el.

Purtătorul de cuvânt al NATO, Farah Dakhlallah, a declarat că aliații discută această chestiune, menționând că, dacă este adevărată, „ar marca o escaladare semnificativă a sprijinului Coreei de Nord pentru războiul ilegal al Rusiei și încă un semn al pierderilor semnificative ale Rusiei pe linia frontului”.

Săptămâna trecută, Serviciul Național de Informații al Coreei de Sud (NIS) a declarat că a urmărit mișcările armatei nord-coreene din 8 octombrie până în 13 octombrie și a capturat imagini cu transporturi de forțe speciale pe teritoriul rusesc cu o navă rusească.

Ar fi prima dată când o navă a Marinei Ruse a fost detectată intrând în apele nord-coreene din 1990 „confirmând începutul participării armatei nord-coreene la război”.

Speculațiile cu privire la rolul Coreei de Nord în conflict au crescut pe fondul semnelor de întărire a relațiilor dintre Moscova și țări precum Coreea de Nord și Iran, la aproape 32 de luni de la lansarea invaziei din Ucraina.

Institutul pentru Studiul Războiului, un think-tank militar american cu sediul la Washington, a raportat recent că câteva mii de soldați nord-coreeni au sosit în Rusia și sunt pregătiți pentru desfășurarea în Ucraina.

Kremlinul a respins anterior afirmațiile Coreei de Sud potrivit cărora Phenianul a furnizat obuze de artilerie și rachete cu rază scurtă de acțiune Moscovei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat pe 14 octombrie că asistența nord-coreeană pentru Rusia „nu mai este doar despre transferul de arme”.

Articol preluat de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG