Linkuri accesibilitate

Ucraina, în doliu după atacul rus de la Krivoi Rog. Zelenski salută „progresul” cu șefii militari europeni și critică o reacție a SUA


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (stânga) în timpul întâlnirii cu Thierry Burkhard, șeful statului major al armatei franceze, și omologul său britanic la Kiev.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (stânga) în timpul întâlnirii cu Thierry Burkhard, șeful statului major al armatei franceze, și omologul său britanic la Kiev.

Președintele Ucrainei a salutat „progresul tangibil” cu privire la o potențială forță de menținere a păcii, după întâlnirea cu șefii militari francezi și britanici, dar a criticat SUA pentru ceea ce el a numit un răspuns „slab” la atacul rusesc, care a ucis nouă copii la Krivoi Rog.

„Există progrese tangibile și avem primele detalii despre modul în care poate fi desfășurat contingentul de securitate al partenerilor”, a spus Volodimir Zelenski pe rețelele de socializare pe 5 aprilie, fără a oferi detalii.

Declarațiile au fost făcute după ce comandantul militar de vârf al Ucrainei, generalul Oleksandr Sîrski, și ministrul apărării Rustem Umerov s-au întâlnit la Kiev cu șeful Statului Major al Apărării britanice, Tony Radakin, și cu omologul francez, Thierry Burkhard.

Comentariile au fost făcute și înaintea unui atac aerian rusesc asupra capitalei Kiev, în primele ore ale dimineții de 6 aprilie. Cel puțin trei oameni au avut de suferit în urma exploziilor provocate de rachetele ruse.

Așteptări de la coaliția de sprijin

La începutul lunii martie, prim-ministrul britanic Keir Starmer a anunțat formarea unei coaliții de sprijin („Coalition of the willing”) pentru a stabili o misiune militară în Ucraina, deși progresele au fost lente și rămân multe întrebări.

Președintele francez Emmanuel Macron și-a asumat, de asemenea, un rol de lider în efortul de a crea o „forță de reasigurare” a Ucrainei după încheierea războiului, care provoacă din ce în ce mai multe morți.

„Împreună cu membrii coaliției continuăm discuțiile privind sprijinul pe termen lung pentru poporul ucrainean”, a scris Macron pe X la 5 aprilie.

„În primul rând, pentru armata lor, care este - și va rămâne - prima lor linie de apărare; și în al doilea rând, cu privire la o posibilă forță de reasigurare, desfășurată în spatele liniei de contact pentru a descuraja orice nouă agresiune rusă”, a adăugat Macron.

Ministrul britanic al apărării, John Healey, va găzdui miniștrii apărării din UE la Bruxelles pe 10 aprilie pentru a discuta despre Ucraina. Healey va conduce apoi grupul de contact pentru apărarea Ucrainei cu omologul său german în ziua următoare.

Critici față de SUA

Anterior, Zelenski a criticat dur ceea ce el a numit un răspuns „slab” al SUA la un atac aerian rusesc care a lovit un loc de joacă din Krivoi Rog, omorând cel puțin 18 persoane, dintre care jumătate erau copii.

Moscova a susținut că atacul de la sfârșitul zilei de 4 aprilie - despre care Kievul a afirmat că a implicat utilizarea unei muniții cu dispersie - a vizat o adunare militară.

Cu toate acestea, fotografiile și înregistrările video verificate de la fața locului au arătat distrugerile provocate de atac la un loc de joacă dintr-un cartier rezidențial din Krivoi Rog, orașul natal al lui Zelenski.

Ambasadoarea SUA la Kiev, Bridget Brink, a scris într-o postare pe rețelele de socializare că este „îngrozită” de atacul care a rănit, de asemenea, cel puțin alte 74 de persoane, afirmând că „acesta este motivul pentru care războiul trebuie să înceteze”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și ambasadoarea SUA în Ucraina, Bridget Brink, participând la ceremonia de acreditare la Kiev, 2 iunie 2022.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și ambasadoarea SUA în Ucraina, Bridget Brink, participând la ceremonia de acreditare la Kiev, 2 iunie 2022.

Dar Zelenski a criticat declarația diplomatei, pentru că nu a numit Rusia, lucru pe care Brink - numită de fostul președinte Joe Biden - l-a făcut în mod regulat în declarații înainte ca președintele Donald Trump să intre în funcție.

Într-o postare pe rețelele de socializare, el a enumerat numele și vârstele - care au variat de la trei la 17 ani - ale celor nouă copii care au murit, făcând în același timp apel la Washington pentru declarația lui Brink.

„Din păcate, răspunsul Ambasadei SUA este surprinzător de dezamăgitor - o țară atât de puternică, un popor atât de puternic, și totuși o reacție atât de slabă”, a scris el.

„Le este teamă să pronunțe măcar cuvântul „rus” atunci când vorbesc despre racheta care a ucis copii”.

6 aprilie – zi de doliu național în Ucraina

Ucraina a declarat duminică, 6 aprilie, zi de doliu în memoria celor 18 civili omorâți de o rachetă rusească la Krivoi Rog.

Ministerul rus al Apărării a declarat că racheta a vizat o reuniune a oficialilor militari din Krivoi Rog și a descris-o drept o „lovitură de înaltă precizie” care a vizat „o reuniune a comandanților de unități și a instructorilor occidentali” într-un restaurant din oraș. Cu toate acestea, Kievul a respins afirmația și a avertizat împotriva răspândirii „minciunilor” rusești.

Urmările atacului cu rachetă în Krivoi Rog, 5 aprilie 2025.
Urmările atacului cu rachetă în Krivoi Rog, 5 aprilie 2025.

Atacul de la Krivoi Rog este unul dintre cele mai grave lovituri din acest an ale forțelor ruse asupra civililor ucraineni și a stârnit indignări puternice în Ucraina cu privire la faptul că Moscova nu se angajează să pună capăt războiului, în contextul negocierilor în curs de desfășurare conduse de SUA cu ambele țări pentru a negocia o încetare a focului.

„Trebuie să facem presiuni asupra Rusiei, care alege să ucidă copii în loc să înceteze focul. Trebuie să introducem sancțiuni suplimentare împotriva celor care nu pot exista fără lovituri balistice asupra popoarelor vecine”, a declarat Zelenski.

Kievul a mai acuzat Moscova de utilizarea munițiilor cu dispersie asupra țintelor civile, însă utilizarea acestora la Krivoi Rog adaugă noi tensiuni la furia provocată de atacurile ruse, în contextul eforturilor de a încheia un armistițiu.

Președintele ucrainean a declarat că atacul a fost o dovadă în plus a faptului că este necesară o presiune suplimentară asupra Moscovei pentru a putea înceta războiului.

El a adăugat că au avut loc discuții cu Washingtonul cu privire la achiziționarea mai multor sisteme de apărare aeriană, afirmând că recenta lovitură evidențiază necesitatea urgentă a acestora.

„Ne bazăm pe acordurile noastre cu președintele Statelor Unite, care a promis să ajute la căutarea de „patrioți” suplimentari”, a spus el, referindu-se la sistemul american de apărare antirachetă.

Trump amenință Rusia cu sancțiuni

Președintele american Donald Trump a făcut din încetarea războiului o prioritate absolută a politicii externe de la preluarea mandatului în urmă cu mai puțin de trei luni, punând presiune pe ambele părți prin diverse mijloace.

La începutul acestei săptămâni, el a amenințat din nou că va impune sancțiuni pe petrolul rusesc dacă președintele rus Vladimir Putin reprezintă un obstacol în calea obținerii păcii.

Între timp, la summitul NATO al miniștrilor de externe de la Bruxelles din această săptămână, mai mulți diplomați de top din Europa l-au criticat pe Putin pentru că nu a fost de acord cu propunerea de pace mediată de SUA pentru a pune capăt războiului.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG