Șeful comisiei speciale de control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare, deputatul PAS, Roman Roșca, a spus Europei Libere că Tiraspolul a eliminat posturile de control și blocurile de beton din mai multe localități aflate în interiorul regiunii transnistrene.
Mai exact, este vorba de cele din satul Gâsca (între Tighina și satul Fârlădeni, raionul Căușeni) și din orașele Tighina (ieșirea spre podul către Parcani – Tiraspol), Dubăsari, Grigoriopol, Râbnița, Camenca și Tiraspol.
„Toate trebuie scoase, dar principalele obstacole, care împiedică libera circulație, sunt blocurile de beton instalate ilegal în 2022 între satul Varnița și orașul Tighina. Atunci au încercat să pună un parapet acolo, apoi au renunțat și au rămas blocurile de beton. Tot în 2022, la Cocieri au săpat și au îngrădit accesul fermierilor către terenuri lor, iar din această cauză ei trebuie să treacă prin posturile de control. Și aici trebuie să intervină”, a spus Europei Libere Roșca.
În anul 2022, după invazia rusească în Ucraina, Tiraspolul a instalat ilegal mai multe posturi de control și obstacole din beton, atât în Zona de Securitate, cât și pe întreg teritoriul regiunii transnistrene, sub pretextul „amenințărilor teroriste”, după ce a instituit cod roșu, în urma unor explozii în regiune.
Chișinăul a cerut, în repetate rânduri, demontarea acestor noi posturi, spunând că instalarea lor încalcă nu doar Acordul de încetare a focului din 21 iulie 1992, ci și pe cel de la Odesa, semnat la 20 martie 1998, care prevede reducerea contingentului de pacificatori şi trecerea la un sistem de patrulare mobilă în Zona de Securitate.
Demontarea posturilor instalate abuziv este una dintre condițiile înainte de Guvernul de la Chișinău în schimbul tranzitării spre regiunea transnistreană a gazelor cumpărate printr-un trader european, după ce Tiraspolul a refuzat ajutorul UE de 60 de milioane de euro pentru depășirea crizei energetice din regiune.
Alte condiții vizează eliberarea unor deținuți din închisorile din stânga Nistrului, să întoarcă sediul liceului „Evrika” din Râbnița și să păstreze televiziunea publică Moldova 1 în grilă. Primii doi deținuți au fost eliberați imediat după înaintarea condițiilor, pe 10 februarie.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te