Anunțând „soluția de alternativă” luni dimineața, premierul Dorin Recean a spus că aceasta a fost alegerea administrației de la Tiraspol. Aceasta a respins, pe de altă parte, o ofertă a UE de a continua să sprijine achizițiile de gaz pentru regiunea transnistreană dintr-un împrumut nerambursabil.
„Rusia nu le permite să accepte ajutorul european, din frica de a pierde controlul asupra regiunii”, a spus Recean, într-o postare pe Facebook. El a adăugat că Chișinăul acceptă decizia transnistrenilor de a alege un aranjament alternativ și că va asigura tranzitul gazelor prin dreapta Nistrului.
Aranjamentul prevede că gazele pentru regiunea transnistreană vor fi aduse de firma europeană MET Gas and Energy Marketing AG (parte a MET Group) până la granița Republicii Moldova. Aici, gazele vor fi preluate de Moldovagaz și transmise subsidiarei sale din stânga Nistrului, Tiraspoltransgaz.
MET Group va primi banii pentru gaze de la o companie din Dubai, JNX General Trading L.L.C., a spus premierul Recean.
Vorbind la câteva ore după el, liderul separatist transnistrean, Vadim Krasnoselski, a sugerat într-o ședință la Tiraspol că banii provin dintr-un credit rusesc. Întregul aranjament a fost posibil datorită unui sprijin din partea Rusiei în ceea ce privește „creditarea și funcționarea”, se spune într-un comunicat difuzat de Tiraspol.
Livrările prin acest aranjament trebuie să înceapă pe 13 februarie și să dureze până la sfârșitul lunii. Dar compania MET Group a spus Europei Libere că mai poartă încă discuții cu Ucraina, fără de care livrările nu pot avea loc.
Ce se ascunde în detalii
Într-un răspuns dat Europei Libere, MET Group a spus că „în general, este pregătit pentru livrări către orice punct de tranzacționare lichid din Europa, inclusiv pentru a oferi asistență în Moldova”. Dar aceste livrări către Moldovagaz „pot avea loc doar dacă este pregătit Operatorul Sistemului de Transport al Gazelor din Ucraina”, se spune într-un email trimis redacției de Tobias Kistner, directorul pentru comunicare al MET Group.
El a adăugat că firma sa „se află în discuții” cu operatorul ucrainean iar părțile „își propun să facă progrese în această direcție”.
Europa Liberă nu a obținut imediat o reacție a operatorului ucrainean.
Dar răspunsul primit de la MET Group sugerează că acesta planifică livrările spre regiunea transnistreană fie prin conducta transbalcanică, care trece prin sudul R. Moldova, fie printr-o conductă care traversează R. Moldova pe la nord, fie prin ambele. Nu neapărat însă prin gazoductul Iași – Chișinău. Acesta care este deja folosit la capacitatea aproape deplină pentru importuri destinate malului drept al Nistrului.
Creată în 2007 ca subsidiară a firmei ungare MOL, MET Group este astăzi o „companie energetică integrată” europeană, cu sediul în Elveția, are activități în 17 țări și este prezentă în 39 de huburi energetice internaționale.
Premierul moldovean a spus că și această companie, și cea din Dubai au fost verificate de guvern, iar în spatele lor „nu au fost identificați cetățeni moldoveni” sau alte „neconformități”.
„Nu vom bloca livrarea gazului și nu vom lăsa oamenii de pe malul stâng să înghețe”, a spus Recean, dar a precizat că, în opinia sa, „soluția pe care a ales-o regimul de la Tiraspol înseamnă că locuitorii regiunii transnistrene vor continua să trăiască într-o stare de imprevizibilitate și îngrijorare cu privire la furnizarea gazului”.
Ce volum de gaze va primi stânga Nistrului
Dacă aranjamentul anunțat la 10 februarie este pus în practică, MET Group va livra gazul la hotar cu R. Moldova în baza unui contract semnat deja cu întreprinderea Moldovagaz.
Autoritățile de la Chișinău au spus că acest contract mai prevede că Tiraspolul va plăti în avans costurile de tranzit pentru gazul transportat de la frontiera cu Republica Moldova spre regiune transnistreană în baza unui acord între Moldovagaz și Tiraspoltransgaz.
Regiunea transnistreană ar trebui să primească un volum de 3 milioane de metri cubi de gaze pe zi, adică o cantitate suficientă doar pentru consumul populației și instituțiilor cu menire socială, ca școlile, spitalele sau magazinele. Orice gaze în plus, vor fi taxate suplimentar a spus Recean.
Autoritățile de la Chișinău au sugerat anterior că vor să se asigure ca gazele livrate în stânga Nistrului nu ajung la industria grea sau minele de criptomonede din regiunea transnistreană.
Ce spune UE despre noul aranjament?
UE spune că oferta sa de a acorda un grant de 60 de milioane de euro pentru achiziții de gaze în regiunea transnistreană rămâne în vigoare, chiar dacă Tiraspolul a respins-o pe moment. Dar UE cere în schimb „pași concreți” de îmbunătățire a situației drepturilor omului și a libertăților fundamentale în stânga Nistrului
Pentru prima dată în existența sa, regiunea secesionistă a rămas, la 1 ianuarie, fără gaze rusești. Concernul rus Gazprom a oprit atunci livrările, la expirarea unui acord de tranzit prin Ucraina. O lună mai târziu, responsabilitatea pentru furnizarea gazelor în stânga Nistrului a fost asumată în comun de UE și guvernul de la Chișinău pentru a evita o criză umanitară.
Pentru perioada 1-10 februarie, UE a acordat guvernului de la Chișinău un grant de 20 milioane de euro pentru procurarea de gaze destinate regiunii separatiste. Pentru perioada ulterioară, UE a oferit alte 60 de milioane de euro, cu condiția că Tiraspolul va face „pași concreți” pentru a asigura respectarea drepturilor omului și libertăților fundamentale în stânga Nistrului.
„Oferta noastră rămâne și astăzi pe masă și urmează ca regiunea transnistreană să revină la noi pentru a discuta”, le-a spus jurnaliștilor la Bruxelles pe 10 februarie Guillaume Mercier, purtătorul de cuvânt pentru extindere al Comisiei Europene, adăugând: „Pe moment, optează pentru altă soluție”.
Ce mai trebuie să știm
Chiar dacă regiunea transnistreană va primi gaze aduse de MEP Group, până atunci mai sunt două zile. Așa încât, pentru 11 și 12 februarie, autoritățile de la Chișinău vor da cu împrumut regiunii transnistrene o parte din gazele necesare, iar cealaltă parte va fi cumpărată de Tiraspoltransgaz de la Moldovagaz.
Aceasta arată încă o dată ce pârghii a căpătat guvernul de la Chișinău în relația cu Tiraspolului, pârghii pe care și le va păstra câtă vreme va controla tranzitul către regiunea transnistreană și pe care nu ezită să le exercite.
Premierul Recean a spus că, în schimbul tranzitului, așteaptă că Tiraspolul va întreprinde „câteva acțiuni care să demonstreze deschidere”. Între acestea, el a numit „eliberarea deținuților politici”, asigurarea unui sediu pentru liceul cu predare în limba română din Rîbnița, păstrarea televiziunii publice Moldova 1 în grila programelor vizionate în stânga Nistrului și lichidarea mai multor posturi de control peste Nistru.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te