R. Moldova mai are timp să identifice surse alternative de livrare a gazelor, spun experții, după ce președintele rus, Vladimir Putin, a declarat la reuniunea energetică de la Moscova că tranzitul gazelor rusești prin Ucraina ar putea fi prelungit cu un an, informează Radio Chişinău.
Expertul economic Ion Preașcă este de părere că extinderea termenelor de tranzit amână criza gazelor. „E un răgaz ca să nu nimerim într-o situație de criză în această iarnă în imposibilitatea de a reuși finalizarea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău și de a găsi altă alternativă, de exemplu reversul pe coridorul transbalcanic.” Fostul director al ANRE, Victor Parlicov, consideră că timp de un an, inversarea fluxului de gaze pe coridorul transbalcanic va deveni posibilă. „Pe viitor, anume reversul pe gazoductul transbalcanic trebuie să devină ruta principală prin care gazul să fie livrat în Republica Moldova, ceea ce ne-ar permite ulterior separarea contractelor cu regiunea transnistreană și rezolvarea problemei acumulate la gaze, atât pe malul stâng, cât și pe malul drept al Nistrului”, concluzionează Victor Parlicov.
Judecătorii au dreptul, din punct de vedere legal, să organizeze adunări generale, dar modul în care s-a desfășurat Adunarea Generală recentă a Judecătorilor, repeziciunea cu care s-au examinat și s-au emis hotărârile, duce la suspiciuni că cineva a organizat și dirijat acțiunile din spate, crede fostă membră a CSM, Tatiana Răducanu, citată de agenţia de presă IPN. „În perioada PD-istă, era un grup de judecători intangibili care puteau face orice, aveau acoperire și nu li se întâmpla nimic. Acum, acești judecători, când au văzut că președintele Curții Supreme de Justiție este reținut pentru 72 de ore s-au gândit că trebuie să facă ceva, că îi așteaptă și pe ei rândul”, crede Răducanu. Alexandru Gheorghieș, președintele Curții de Apel Bălți, apară însă magistraţii spunând că întrebările față ce CSM au apărut de mult timp în urmă, iar adunarea judecătorilor a fost organizată cu repeziciune pentru a nu fi blocată tragerea la răspundere a magistraților.
Sergiu Praporşcic vorbeşte într-un editorial pe sputnik.md despre ceea ce numeşte el eşecul reformei justiţiei. „Guvernanții s-au împotmolit în această reformă a Justiției. Sistemul nu se dă bătut și nici nu poate fi bătut cu declarații de la tribuna Guvernului sau a Parlamentului și cu jocul de-a democrația… Autoritățile fac greșeala să creadă că pot reforma pe cale democratică, pe cale legală un sistem extrem de corupt, chiar criminal, cum este astăzi sistemul justiției. Lucrul aceasta este imposibil și dovada este faptul că autoritățile nu au progresat nici cu milimetru pe această cale. Deci, ca să reușească reforma Justiției, aceasta trebuie să fie realizată total nedemocratic, în mod autoritar, să spunem așa: în numele unei necesități revoluționare”, consideră Sergiu Praporşcic.
Petru Bogatu analizează într-un editorial pe deschide.md cum poate fi unită partida națională și democratică în Chișinău. „Practica luptelor politice autohtone arată că singura cale verificată și fezabilă de solidarizare a forțelor naționale, democratice și europene este coagularea electoratului în jurul unui actor politic cu șanse mari de reușită”, consideră Bogatu. După părerea sa soluția optimă în Chișinău ar fi Octavian Țîcu, candidatul Partidului Unității Naționale. „Țîcu este singurul candidat unionist care îl poate învinge și pe Ceban, și pe Andrei Năstase. Nu este pe placul tuturor, bineînțeles. Destui nu-i pot ierta episodul ACUM. Dar eu vă invit să votați inteligent, nu sentimental”, conchide Petru Bogatu.
După zece ani de cădere continuă, asistăm la o ușoară înviorare a prețurilor la imobilele locative în municipiul Chișinău, constată expertul Veaceslav Ioniţă, citat de Ziarul Naţional. De la începutul anului prețurile au crescut cu 2,5 la sută, sau cu aproximativ o mie de euro pe metru pătrat pentru un apartament de 70 metri pătrați, spune expertul. În pofida majorării nesemnificative a prețurilor, piața imobiliară este în creștere, iar tendința se va menține în continuare, mai constată Veaceslav Ioniţă.