Linkuri accesibilitate

Turul doi la Chișinău și „micul truc” al socialiștilor (Alexandru Cozer / Cotidianul)


Alegerile locale au arătat că socialiștii au rival periculos „pe stânga” (Vladimir Soloviov / Kommersant)

„Mizele lui Năstase și Ceban pentru turul doi și micul truc al PSRM” este editorialul semnat de jurnalistul Alexandru Cozer pe cotidianul.md. El crede că trucul socialiştilor e cel de a propune blocului ACUM să extindă coaliția de guvernare la nivel național, în consiliile raionale şi locale, propunere respinsă de Andrei Năstase. O eventuală extindere a coaliţiei ar creşte şansele lui Ion Ceban întrucât ar scade falia dintre el și alegătorii de dreapta, crede jurnalistul. Miza principală a lui Andrei Năstase pentru turul doi ar fi să asigure minimum prezența înregistrată în primul tur, consideră Cozer, precizând că o participare cu cel puțin 10-15 mii de oameni în plus… i-ar da mai multă siguranță pentru o victorie.

Andrei Năstase ar trebui să vină cu oferte și propuneri pentru Dorin Chirtoacă și Octavian Țîcu, pentru ca electoratul celor doi candidați la șefia capitalei să-l susțină pe reprezentantul ACUM în cel de-al doilea tur, crede analistul politic Ion Tăbîrţă citat de deschide.md. „Luând în calcul precedentele experiențe la astfel de scrutine electorale, se pare că domnul Năstase pornește cu un ușor avantaj, însă dumnealui încă are de disputat un anumit meci, anumite discuții care deloc nu vor fi facile cu candidații unioniștilor… pentru a convinge electoratul lor să participe la turul doi”, notează Ion Tăbîrţă.

Alegerile locale au arătat că preşedintele pro-rus Igor Dodon şi formaţiunea sa, Partidul Socialiştilor, au un rival periculos pe segmentul de stânga, notează jurnalistul Vladimir Soloviov în publicaţia rusească kommersant.ru. Liderul Partidului Nostru Renato Usatîi, un adversar mai vechi al lui Dodon, a revenit în R. Moldova după câţiva ani de absenţă forţată şi cu uşurinţă a câştigat împotriva unui rival socialist alegerile pentru funcţia de primar al Bălţiului, al doilea ca mărime oraş din ţară. Această funcţie Usatîi o poate folosi ca o trambulină pentru alegerile prezidențiale de anul viitor, crede Soloviov. El mai notează că Usatîi ar putea fi un rival neplăcut pentru Igor Dodon care îşi încheie primul mandat prezindenţial şi până acum nu a avut concurență pe flancul stâng.

Deschide.md publică câteva observaţii ale editorialistului Petru Bogatu după primul tur al alegerilor locale. Prima sa impresie e că blocul ACUM și PSRM a înregistrat un scor sub așteptări, PDM, dimpotrivă, peste așteptări… Iar alierea dintre PSRM și ACUM nu le-a folosit la nimic în alegerile locale. „Socialiștii nu și-au îmbunătățit semnificativ pozițiile în comparație cu votul de acum patru ani, iar PAS și PPDA, luate laolaltă, înregistrează deocamdată un rezultat relativ modest, fiind depășite în multe privințe la scară națională nu doar de „partidul prezidențial”, ci și de PDM”, crede editorialistul. O altă observaţie a sa e că deși au fost extrem de fragmentate, luate laolaltă, partidele unioniste au reușit să atragă o mare parte a electoratului care în alegerile parlamentare a votat blocul ACUM.

Politologul Dionis Cenuşă se întreabă în analiza sa săptămânală pentru agenţia de presă IPN dacă ajutorul macro-financiar al UE pentru Moldova este o recompensă obiectivă sau un stimulent politic. „Acordarea primei tranșe de asistență macro-financiară reprezintă o recunoaștere puternică a încrederii UE în guvernarea de la Chișinău. Instituțiile europene au scos în prim plan îndeplinirea precondițiilor politice, iar printre altele s-au referit la condițiile sectoriale. În realitate, niciuna din cele 10 condiții obligatorii pentru prima tranșă (din totalul de 28 de măsuri) nu sunt reflectate punctual nici în performanța pe linie parlamentară și nici în raportul Guvernului cu privire la primele „100 de zile”, observă analistul. El mai notează că alocarea banilor europeni constituie un exercițiu financiar, dar și profund politic. „Retorica pro-democratică și anti-corupție poate fi încurajată prin sporirea asistenței. Dar orice gest financiar pe linia asistenței macro-financiare, datorită (pre)condiționalității, implică mai mult „recompensă obiectivă” decât (doar) un stimulent politic”, concluzionează între altele Dionis Cenuşă.

Ziarul Naţional publică opinia analistului politic Serghei Sprîncean care crede că impactul alegerilor locale din R. Moldova va fi unul de consolidare a coaliției guvernamentale PSRM – ACUM. Vor urma, probabil, coaliții dintre PSRM și ACUM la nivelul consiliilor locale și raionale. Nu este exclus același lucru și în Consiliul Municipal Chișinău. Cât despre alegerea primarului de Chişinău analistul notează că dacă în cadrul alegerilor locale anticipate din vara trecută confruntarea dintre Andrei Năstate și Ion Ceban purta un caracter principial… însemnând o competiție dintre două abordări opuse asupra politicului din R. Moldova, acum „confruntarea acerbă dintre acești doi concurenți electorali poartă, în mare parte, un caracter regizat, artificial și fals, însemnând o atitudine profund nesinceră din partea ambilor candidați față de electorat, întâi de toate”, concluzionează Serghei Sprîncean.

Consiliul Superior al Magistraturii într-un blocaj fără precedent. A doua şedinţă consecutivă a fost amânată marţi din lipsă de cvorum, titrează Publika.md. Şeful interimar al instituţiei, Dorel Musteaţă, afirmă că desfăşurarea întrunirilor este blocată intenţionat, mai ales că urma să fie examinată sesizarea procurorului general interimar privind începerea urmăririi penale pe numele unui judecător. În anchetă sunt vizaţi şi câţiva magistraţi, participanţi la Adunarea Generală a Judecătorilor în cadrul căreia au fost revocaţi din funcţie membri ai CSM, precum şi judecători care sunt candidați la funcţia de membri CSM.

Între timp un grup de judecători de la Judecătoria Chișinău a depus o sesizare la CNA, prin care solicită ca președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, revocat din funcție la Adunarea Extraordinară a Judecătorilor, să fie cercetat contravențional pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, informează Ziarul de Gardă. Judecătorii semnatari susțin că Musteață nu are dreptul să-și continue activitatea și să convoace ședințe la CSM, întrucât, atât el, cât și alți patru membri CSM au fost revocați din funcție la Adunarea Extraordinară a Judecătorilor.

Ziarul de Gardă a intrat în posesia unui mesaj expediat în adresa tuturor instanțelor din țară, semnat de către președintele Curții de Apel Bălți, Alexandru Gheorghieș, cu privire la desfășurarea pe 25 octombrie a ședinței excepționale a Adunării Generale a Judecătorilor, asta deși agenda și convocarea Adunării ține, de fapt, conform legii, de competența Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Unul dintre subiectele de pe ordinea de zi se referă la alegerea noilor membri ai CSM.

Ministrul Justiției Olesea Stamate a menționat că indiferent de ce candidați vor fi propuși pentru funcția de membri ai CSM la așa-zisa adunare din 25 octombrie, imaginea și credibilitatea unui asemenea organism va fi compromisă din start întrucât nu va avea legitimitate. „Astfel, indiferent de cine vor fi membri CSM la momentul când vom începe evaluarea, fiți siguri că ei vor fi evaluați și doar cei care sunt cu adevărat integri și profesioniști vor rămâne să facă parte din acest consiliu”, a subliniat ministrul Justiției, citată de Radio Chişinău.

Realitatea.md informează că un grup de judecători din cadrul Curții de Apel Chișinău s-au alăturat colegilor lor care au condamnat săptămâna trecută implicarea politicului în actul justiției și au îndemnat la recunoașterea rezultatelor Adunării Generale extraordinare a Judecătorilor care a revocat membri ai CSM. În declarația semnată de 27 de judecători ai Curții de Apel Chișinău se invocă „represiuni și amenințări directe” din partea foștilor membri din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, destituiți prin votul Adunării generale a Judecătorilor. „Considerăm că prin acțiunile recent întreprinse de politic, inclusiv sesizarea Procurorului General pentru a iniția proces penal în privința judecătorilor care au pronunțat hotărâri judecătorești perfect legale, la moment irevocabile, au o singură menire și urmăresc un singur scop - menținerea stării de presiune…”, se mai spune în document.

XS
SM
MD
LG