În scrutinul local din 20 octombrie candidații trebuie să vorbească despre politici concrete legate de problemele de zi cu zi ale cetățenilor și mai puțin despre lucruri generale, crede expertul în politici publice Ștefan Gligor, citat de agenţia de presă IPN. În opinia lui, acest lucru nu se întâmplă în municipiul Chișinău, unde favoriţii cursei candidatul Partidului Socialiștilor Ion Ceban și cel al blocului ACUM Andrei Năstase lansează mesaje generale pentru alegători. „Republica Moldova este un stat în ruine, un stat afectat de o criză demografică gravă, afectat de moartea clinică a satului, fiind o țară agrară și în momentul în care alegi administrația publică locală vrei să vezi care sunt soluțiile, să vezi oameni vizionari care se bat pentru funcția de primar, consilier local nu de dragul ego-ului personal, dar de dragul soluționării problemelor”, crede Ștefan Gligor. Editorialistul Nicolae Negru este de părere că actualmente nu există o viziune clară, un proiect despre cum trebuie să arate orașul Chișinău. Despre candidați, Nicolae Negru spune că sunt mulți candidați unioniști și de dreapta care ar putea atrage, la acest scrutin, mai mulți alegători pasivi și într-un fel să reducă mult șansele reprezentantului socialiștilor de a câștiga Primăria din primul tur.
Editorialistul portalului nordnews.md Anatol Moraru consideră că în alegerile locale din 20 octombrie ne putem aștepta la un răsunător eșec al reprezentanților partidelor de dreapta din R. Moldova. Motivul ar fi că „unioniștii candidează aparte, liberalii aparte, nemaivorbind de micii politicieni și de partiduțe care chiar nu contează… iar formațiunile care au constituit Blocul ACUM… par să se risipească”, notează comentatorul. După părerea sa socialistul Ceban ar avea prima şansă să ajungă în fotoliul de primar de Chișinău. „Mă tem că, dacă la un moment aproape 900 de primari deveniseră peste noapte membri ai Partidului Democrat, la 21 octombrie ne vom trezi cu vreo 900 de primari socialiști în toată țara”, concluzionează Anatol Moraru.
Analistul politic român Iulian Chifu notează într-un editorial pe deschide.md că asistăm în această perioadă la o schimbare majoră de paradigmă în Republica Moldova. „E vorba despre constituirea Regimului Dodon! Regimul președintelui socialist, ostentativ pro-rus, dublat de un guvern de vitrină pro-european, cu oameni profesioniști și spălați folosiți pentru imagine internațională și pentru atragerea de legitimitate și fonduri europene. Dar tot despre Regimul Dodon e vorba, oricum am întoarce-o”, crede, între altele, Iulian Chifu.
Portalul noi.md pretinde că ar fi obţinut noi informaţii despre plecarea din ţară a fostului lider PD, Vlad Plahotniuc. Se mai precizează că la 14 iunie Plahotniuc a traversat, fără a fi supus unui control, frontiera cu Transnistria pe podul peste Nistru în regiunea satului Bîcioc, fiind așteptat de reprezentanții serviciilor speciale transnistrene, precum și de un grup din Ucraina în frunte cu șeful gărzii personale a lui Poroșenko – prieten apropiat și partener al lui Plahotniuc. În același mod, fără a fi supus vreunui control, el a traversat frontiera cu Ucraina. Aproape de miezul nopții Plahotniuc împreună cu persoanele care l-au însoțit a urcat la bordul unei curse charter și a zburat noaptea în Miami, acolo unde Plahotniuc se află până în ziua de astăzi, locuind într-o vilă mare pe malul oceanului. „Întreaga operațiune a fost realizată cu sprijinul serviciilor speciale ale SUA, stat care i-a oferit lui Plahotniuc anumite garanții. Dacă i-a fost garantată doar viața sau SUA i-au oferit lui Plahotniuc garanții că nu va fi persecutat de alte state, inclusiv Republica Moldova, va arăta timpul”, se spune în articol.
Creşterea preţurilor din acest an loveşte cel mai mult în pensionari şi păturile social-vulnerabile, constată expertul economic Veaceslav Ioniţă, citat de TVR Moldova. El precizează că în 2019 asistăm la o accelerare a inflaţiei, care va continua şi-n anul 2020, iar în luna august, preţurile au crescut în mediu cu 5,3% faţă de perioada similară a anului trecut. „Cea mai mare creştere a fost la produsele alimentare, care au crescut în această perioadă cu 8,1%. Anume majorarea preţurilor la produsele alimentare şi creează senzaţia de scumpire în rândul populaţiei, iar cei mai afectaţi sunt pensionarii şi păturile social-vulnerabile”, notează expertul. Ioniţă spune că în anul 2019 preţurile vor creşte mult mai mult decât indexarea pensiilor. Respectiv, chiar dacă pensia nominal a crescut, totuşi pensionarii vor putea procura în 2019 mai puţine produse alimentare decât în 2018.
Producția de zahăr moldovenesc scade vertiginos. Suprafețele cultivate cu sfeclă de zahăr s-au micșorat cu 30%, informează agora.md. Potrivit Uniunii Producătorilor de Zahăr, vânzările sunt afectate de costurile de producție ridicate, contrabanda realizată prin Transnistria și comerțul în bază de patente. „Din cauza eliminării cotelor pentru producția de zahăr în Uniunea Europeană, în ultimii ani, pe piața europeană există o ofertă în exces a acestui produs și o reducere semnificativă a prețurilor. Acest lucru a condus la o reducere a ofertei de zahăr din Moldova în cadrul cotelor euro preferențiale. Din cauza lipsei subvențiilor țintite și a celui mai mare preț pentru sfecla de zahăr din Moldova, competitivitatea zahărului intern pe piața europeană este problematică. Întreprinderile interne de profil se confruntă, de asemenea, cu mari dificultăți în ceea ce privește vânzarea zahărului din sfeclă pe piața internă, unde trebuie să „concureze” cu contrabandiști și comercianți de zahăr care activează în bază de patente”, se spune în articol.