Va vota Chișinăul din nou cu Andrei Năstase? – se întreabă Alexandru Damian într-un editorial pe cotidianul.md. El consideră că Andrei Năstase pornește în 20 octombrie ca favorit pentru a câștiga alegerile locale la Chișinău. „Deși avem aceiași actori principali, Ion Ceban și Andrei Năstase, tabla de șah s-a schimbat. A dispărut pionul PDM, Silvia Radu, care în 2018 arăta lipsa de simpatie de care se bucură democrații la Chișinău. Iar mașinăria acestora de vot este puternic afectată de fuga din țară a lui Plahotniuc”. Autorul mai crede că votul de la alegerile locale, și în special rezultatul de la Chișinău, vor fi un prim test important al blocului ACUM și o poză de moment a guvernării ACUM. „Performanța guvernării se va răsfrânge asupra rezultatului blocului ACUM în alegerile locale… Pentru ACUM, alegerile locale sunt prima șansă de a-și extinde influența în teritoriu, dezvoltând structuri puternice de partid și devenind un actor relevant la nivel local, dominat până acum de PDM și PSRM”, notează Alexandru Damian.
Deschide.md publică opiniile analiştilor politici Nicolae Negru şi Igor Boţan despre noul acord de colaborare semnat de blocul ACUM şi PSRM. „Este evident că acest acord este în interesul socialiștilor. Ei vor să dureze cât mai mult această coaliție, dar e paradoxal, nici Blocul ACUM nu are altă ieșire, fiindcă alegerile anticipate nu știu dacă i-ar favoriza”, crede editorialistul Nicolae Negru. Şi analistul Igor Boțan e de părere că PSRM este favorizat în această situație. „Care e alternativa semnării acordului?! Alegerile anticipate, dar cine e pregătit pentru alegerile anticipate, doar Partidul Socialiștilor. Ori ACUM rămâne la guvernare împreună cu socialiștii ori alegeri anticipate care în baza sistemului mixt le câștigă PSRM”, concluzionează Igor Boțan.
Analistul politic român Iulian Chifu consideră că obiectivul înțelegerii partidelor de la guvernare este păstrarea majorității parlamentare. „Asta presupune neacceptarea nici unei alianțe sau discuții cu opoziția – PDM și Partidul Șor (pe motive oligarhice, în fapt pentru evitarea opțiunilor alternative și încastrarea ACUM în guvernarea de către Dodon)”, precizează comentatorul într-un editorial pe deschide.md. El crede însă că Guvernul Maia Sandu devine un partid ostatic al Regimului Dodon, care trebuie să contribuie la instalarea, perpetuarea și consolidarea acestui regim. „Toate prevederile din acord vizând justiția sunt făcute să schimbe ceea ce există și să ducă la o formula corectă, competitivă, a raportului ACUM-PSRM. Însă limitările sunt departe de a fi piedici în preluarea controlului total al justiției de către Igor Dodon”, notează, între altele, Iulian Chifu.
Ziarul Naţional publică bilanţul fostului premier Ion Sturza la 100 de zile de guvernare ACUM-PSRM. „ACUM a avut mandat popular doar pentru dezmembrarea oligarhiei și începutul recuperării „valorilor pierdute”… şi nicidecum un „mariaj” politic de lungă durată cu PSRM”, consideră Sturza. El spune că acord de lungă durată semnat de componentele guvernării i-ar putea costa foarte scump pe cei din ACUM. Totodată fostul premier îndeamnă să nu criticăm sever actualul guvern. „Actualii - mă refer strict la ACUM - au preluat puterea pe „nemâncate", dar şi ca rezultat al efortului titanic în lupta cu cel mai hidos fenomen, oligarhia. Că a fost detronat „invincibilul Plahotniuc e meritul lor și, în primul rând, al Maiei Sandu și al lui Andrei Năstase. Dar știți cum se întâmpla, „revoluția” devorează revoluționarii, notează între altele Ion Sturza.
În primele 100 de zile ale noului guvern, condus de Maia Sandu, Moldova a reuşit să se îndepărteze de prăpastia defaultului şi a zdruncinărilor sociale, consideră expertul Ion Leahu, citat de TVR Moldova. „Există progrese în dezoligarhizare, deşi foarte modeste. Va fi extrem de dificil de rezolvat problemele legate de aprovizionarea cu gaze naturale, cu tarifele la energia electrică, cu complexul Chişinău Arena, cu Air Moldova, cu fostul stadion republican. Această listă a celor mai acute probleme din republică nu este completă”, precizează expertul. Leahu a mai menţionat că se înregistrează progrese în politica externă.
TVR Moldova publică reacţia Societăţii Române de Televiziune la anunţul postului de televiziune Canal 2 că renunţă la frecvenţa naţională care a aparţinut anterior postului de televiziune TVR Moldova. „Televiziunea Română a luat act de acest anunţ şi va face toate demersurile oficiale pentru a recupera frecvenţa naţională de emisie care să permită difuzarea programelor canalului TVR Moldova pe întreg teritoriul Republicii Moldova”, se spune în articol.
De la 17 octombrie, postul de televiziune Canal 2, controlat de magnatul fugar din Moldova, ex-liderul Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, va renunța la frecvența națională de emisie, titrează NewsMaker.md. Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente Petru Macovei consideră că astfel, Plahotniuc încearcă să economisească pentru a-și susține principalele televiziuni – Prime și Publika TV. „Frecvenţa a fost preluată ilegal acum 12 ani, a existat o decizie CEDO că părţile – România şi R. Moldova – trebuie să ajungă la un consens. S-a ajuns la o înțelegere de pe urma căreia a câştigat doar Plahotniuc care a promis că va retransmite programele TVR, dar nu şi-a onorat promisiunea”, aminteşte Macovei. el nu a exclus că frecvenţa ar putea fi preluată de un post apropiat socialiştilor şi preşedintelui Igor Dodon – Accent TV.
Concursul privind alegerea unui nou procuror general, la care au depus dosarele șapte doritori, a fost stopat. Anunțul l-a făcut premierul Maia Sandu, după ce parlamentarii au votat, în lectură finală, modificarea Legii Procuraturii. Experții juridici consideră că lucrurile nu se schimbă prin legi, ci prin acțiuni, informează TV8.md. Schimbarea modului de selectare a noului procuror general nu este suficientă pentru ca Procuratura să fie depolitizată, afirmă expertul Vladislav Gribincea, preşedintele Centrului de resurse juridice. „Noi putem să avem legi perfecte, dar dacă nu avem oameni buni care să le implementeze vor rămâne doar pe hârtie”.