Linkuri accesibilitate

R. Moldova și-a făcut un plan de aderare la UE. Peste 3.000 de acte europene urmează să fie adoptate până în 2029


Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, în cadrul unei conferințe de presă la Guvern, unde a vorbit despre lansarea evaluării legislației naționale – primul pas tehnic în procesul de aderare a R. Moldova la UE.
Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, în cadrul unei conferințe de presă la Guvern, unde a vorbit despre lansarea evaluării legislației naționale – primul pas tehnic în procesul de aderare a R. Moldova la UE.

Guvernul de la Chișinău a aprobat, pe 28 mai, programul național de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană pentru anii 2025-2029, care detaliază când și cum vor fi adoptate și puse în practică 3.117 acte europene, pregătind țara de integrarea în blocul comunitar.

„Eforturile din următorii 5 ani vor arăta cât de bine suntem pregătiți pentru aderare”, a declarat vicepremierul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, la ședința cabinetului de miniștri.

Potrivit ei, acest program este „principalul document de planificare și monitorizare a reformelor” care urmează să fie făcute de guvernarea de la Chișinău.

„Aderarea la UE nu este doar un proces birocratic, ci o transformare profundă a societății noastre, cu beneficii directe pentru fiecare cetățean. […] Nu facem aceste reforme pentru Bruxelles, ci pentru cetățenii noștri”, a mai spus negociatoarea-șefă a R. Moldova.

Programul este împărțit în șase domenii mari (numite „clustere”), în care urmează să fie făcute reforme:

  • Valori fundamentale - reforma justiției, consolidarea statului de drept, protecția drepturilor omului și lupta împotriva corupției;
  • Piața internă – libera circulație a bunurilor, serviciilor, capitalului și persoanelor, protecția consumatorilor;
  • Competitivitatea și creșterea economică – politici economice mai stabile, educație de calitate și oportunități de investiții în inovare;
  • Agenda verde și conectivitatea durabilă – politici care vor contribui la un mediu mai curat, servicii de transport mai eficiente și drumuri mai moderne;
  • Resurse, agricultură și coeziune - sprijin pentru dezvoltarea rurală, modernizarea agriculturii și acces la fonduri europene pentru fermieri și întreprinderi agroalimentare;
  • Relații externe – o politică externă mai sigură, cooperare internațională mai activă și integrarea în lanțurile globale de aprovizionare.

R. Moldova își propune să devină membră a Uniunii Europene până în anul 2030. Chișinăul a depus cererea de aderare în martie 2022, odată cu Kievul și Tbilisi, iar în iunie 2022 R. Moldova și Ucraina au obținut statutul de țări candidate la aderare.

În iunie 2024, s-a dat startul procesului de negocieri. În prezent, este în desfășurare etapa de „screening”, care presupune o analiză a modului în care legislația națională este aliniată la cea comunitară.

Autoritățile moldovene speră să deschidă în acest an primul capitol de negocieri (din totalul de 33) pentru aderarea la UE.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG