La împlinirea a 11 ani de la introducere călătoriilor fără vize în UE pentru cetățenii R. Moldova, autoritățile de la Chișinău au spus pe 28 aprilie că moldovenii au vizitat UE în această perioadă în număr mare, dar au comis încălcări puține și nu au abuzat de regimul liberalizate de vize.
Date statistice publicate de ministerul moldovean de Externe arată că, în ultimii 11 ani, aproape 2,7 milioane de cetățeni moldoveni au călătorit fără vize în UE și au făcut peste 18 milioane de asemenea călătorii.
S-a înregistrat doar un procent mic, de 0,5–0,7%, de șederi ilegale (peste perioada maximă de 90 de zile în decurs de 6 luni), iar rata refuzurilor de intrare a fost de doar aproximativ 0,3–0,4%, potrivit Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex).
Ministerul de Externe a spus într-un comunicat că liberalizarea regimului de vize a dus la strângerea legăturilor, inclusiv a „contactelor interumane”, iar cetățenii moldoveni au dat dovadă de „comportament responsabil”.
Ministrul Mihai Popșoi a spus mai devreme Europei Libere că R. Moldova respectă mai departe criteriile impuse de UE la liberalizarea regimului de vize și nu riscă vreo penalizare.
UE vrea să poată suspenda mai ușor regimul fără vize cu 61 de țări
UE are regim de călătorii fără vize cu zeci de țări, inclusiv toate țările din Balcanii de Vest care aspiră la aderarea la UE, precum și R. Moldova, Georgia și Ucraina. Dar examinează o propunere legislativă pentru a-l putea revoca mai simplu, de la toamnă.
Esența propunerii este să se extindă lista de criterii care pot servi drept temei pentru suspendarea călătoriilor fără viză, adică să nu fie strict criterii tehnice.
Mecanismul actual de suspendare, în vigoare din 2018, poate fi declanșat în cazuri de abuz clar, de exemplu, dacă crește prea mult numărul celor care depășesc limita de 90 de zile sau care folosesc liberalizarea călătoriilor pentru a solicita azil în UE.
Legislația examinată acum va permite suspendarea regimului liberalizat de vize cu țările care își vând cetățenia străinilor în schimbul investițiilor sau țărilor care comit „încălcări și abuzuri grave ale drepturilor omului” sau nu respectă hotărârile instanțelor internaționale.
R. Moldova nu se află în acest moment în niciuna dintre aceste situații. Dar un alt criteriu pe care UE intenționează să-l introducă prevede că regimul de călătorii fără vize poate fi suspendat în cazul țărilor care au o politică a vizelor diferită de cea a UE, cu alte cuvinte nu impun vize țărilor pentru care UE practică vizele.
Dacă UE introduce legislația nouă, R. Moldova se poate pomeni potențial în conflict, de exemplu, în ceea ce privește călătoriile fără viză ale cetățenilor Federației Ruse.
Dar Chișinăul va trebui să impună vize cetățenilor ruși și pe măsură ce avansează pe cale aderării la UE, pentru că are obligației de a se alinia treptat politicii externe și altor norme ale blocului comunitar.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te