Linkuri accesibilitate

O jurnalistă rusă, acuzată pentru criticarea războiului, fuge în Franța, în secret


Jurnalista din Rusia, Ekaterina Barabaș, în timpul unei ședințe de tribunal (fotografie de arhivă)
Jurnalista din Rusia, Ekaterina Barabaș, în timpul unei ședințe de tribunal (fotografie de arhivă)

O jurnalistă din Rusia, Ecaterina Barabaș, inculpată în legătură criticile aduse războiului purtat de Rusia Ucrainei și plasată în arest la domiciliu în așteptarea procesului, a fugit în secret în Franța.

Barabaș, care este și critic de film, a apărut pe 5 mai la o conferință de presă de la Paris organizată de „Reporteri fără Frontiere”, alături de directorul acestei organizații internaționale pentru libertatea presei, Thibaut Bruttin.

Jurnalista a spus că a traversat mai multe granițe folosind canale secrete aranjate de activiști și a petrecut două săptămâni ascunsă înainte de a reapărea la Paris.

Bruttin a declarat că evadarea jurnalistei „a fost una dintre cele mai periculoase operațiuni în care a fost implicată organizația”, după ce Rusia a înăsprit legislația în martie 2022, introducând pedepse pentru cei care ăi critică „operațiunea specială” în Ucraina.

Jurnalista care a lucrat pentru Radio France Internationale și a fost invitată ocazional la programele serviciului rus al RFE/RL, a fost arestată pe 25 februarie, când se întorcea acasă de la un festival de film de la Berlin și acuzată de răspândirea de știri false despre armata rusă.

Autoritățile ruse au dat-o în căutare după ce poliția a verificat apartamentul din Moscova a lui Barabaș, pe 13 aprilie, și nu a găsit-o.

Vorbind în conferința de presă de la Paris, jurnalista a spus că a traversat mai multe granițe folosind canale secrete aranjate de activiști și a petrecut două săptămâni ascunsă înainte de a reapărea la Paris.

În conferința de presă de la Paris, Barabaș a spus că, în Rusia, i-a rămas mama în vârstă de 96 de ani, pe care nu a putut să o contacteze când a fugit. „Tocmai am înțeles că nu o voi mai vedea niciodată”, a spus jurnalista.

Vorbind despre presa din Rusia, ea a spus că în Rusia nu au mai rămas jurnaliști care practică jurnalismul: „Nu există jurnaliști ruși (...). Jurnalismul nu poate exista sub totalitarism”.

După Serviciul rusesc al RFE/RL, AP și AFP

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG