Adoptată în lectură finală cu votul a 61 de deputați PAS, legea stabilește, printre altele, că deciziile Consiliului Suprem de Securitate, structură condusă de șeful statului, vor fi obligatorii pentru autorități (și nu recomandări, ca în prezent), în măsura în care vizează securitatea națională.
Cei care vor refuza să le execute, vor putea fi pedepsiți, inclusiv cu până la 5 ani de închisoare, datorită unor schimbări introduse în Codul Penal.
Denumirea acestei structuri a fost schimbată, printr-un amendament înaintat deputatului PAS, Lilian Carp, în Consiliul Național de Securitate (CNS), fiind inspirată din practica statelor europene.
Adoptat în prima lectură pe 12 iunie, proiectul a primit un aviz „cu rezerve” din partea Guvernului, din cauza unui șir de prevederi ambigue și care, în opinia cabinetului de miniștri, lăsau cale liberă pentru abuzuri.
Executivul a atenționat că, în varianta inițială, proiectul nu spune clar cine va stabili dacă hotărârile consiliului vizează securitatea națională și nici cum vor putea fi trași la răspundere cei care nu le execută.
Opoziția a criticat inițiativa, invocând, în mod special, că președinta Maia Sandu și-ar revendica împuterniciri prea mari în zona puterii executive, într-un sistem de guvernare parlamentar, cum este cel din R. Moldova.
Anterior, deputatul socialist Adrian Albu a spus Europei Libere că legea este „autoritară”, iar formațiunea din care face parte, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), o va ataca la Curtea Constituțională, după ce va fi adoptată în lectură finală.
La aceeași ședință, majoritatea PAS a votat și legea prin care Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării trece în subordinea Președinției, fiind redenumit în Centrul pentru Comunicare Strategică și Contracarare a Dezinformării.
Autorii inițiativei susțin că asta va contribui la o „mai bună coordonare a politicilor publice” și va spori responsabilitatea și transparența.
Legea mai prevede că directorul centrului, numit de șeful statului, va fi și membru din oficiu al Consiliului Național de Securitate.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te