Linkuri accesibilitate

Lege nouă pentru organizarea concertelor, meciurilor de fotbal sau a festivalurilor


Spectacolul „Tema pentru acasă”, montat de Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, prezentat în aer liber la Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”, Eco Resort Butuceni. 28 iunie 2025.
Spectacolul „Tema pentru acasă”, montat de Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, prezentat în aer liber la Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”, Eco Resort Butuceni. 28 iunie 2025.

Parlamentul a adoptat joi, în prima lectură, un proiect de lege care stabilește reguli pentru organizarea evenimentelor publice de tipul concertelor, meciurilor de fotbal sau procesiunilor religioase. Autoritățile susțin că noile prevederi vor completa „golul” din legislația privind întrunirile.

Inițiativa, elaborată de Ministerul de Interne și avizată pozitiv de Guvern, stabilește reguli noi atât pentru autorități, cât și pentru organizatori, în condițiile în care în R. Moldova au loc tot mai frecvent competiții sportive internaționale, festivaluri muzicale sau alte tipuri de evenimente în spații publice închise.

Din cele peste 18.000 de întruniri desfășurate anul trecut, în jur de 8.500 au avut caracter cultural-artistic, sportiv sau religios. Ministerul spune că, în lipsa unei legislații care să reglementeze aceste tipuri de evenimente, apar dificultăți la nivel de coordonare între autorități și organizatori, dar și de asigurare a securității.

Prevederile adoptate pe 10 iulie, la ultima ședință plenară a Parlamentului actual, interzic evenimentele care instigă la violență, discriminare, subminează securitatea națională sau pun în pericol ordinea publică.

Notificări și riscuri

Una dintre noutăți este că Inspectoratul de Carabinieri va evalua riscurile în cazul fiecărui eveniment, în termen de 48 de ore de la notificare. Gradul de risc - scăzut, mediu sau ridicat - va fi stabilit într-o ședință la care vor participa autoritățile, organizatorii și reprezentanții autorităților publice locale.

Un eveniment se va considera public dacă va aduna cel puțin 50 de persoane. Organizatorii acestuia vor trebui să anunțe primăria despre intenția de a-l desfășura, printr-o declarație prealabilă, cu informații despre locație, numărul de participanți și tipul evenimentului.

La evenimentele cu risc ridicat, cum ar fi meciurile de fotbal, organizatorii vor trebui să ia măsuri suplimentare: să angajeze firme de pază, să numească asistenți de securitate - „stewarzi”, să asigure controlul corporal și al bagajelor și prezența unui serviciu medical de urgență.

La Inspectoratul de Carabinieri va fi instituit punctul național de contact privind competițiile sportive, care va avea rolul de a coordona măsurilor de securitate. Participanții la evenimentele publice vor fi obligați să urmeze instrucțiunile agenților de securitate sau ale forțelor de ordine.

Pentru a deveni lege, proiectul ar trebui să fie adoptat în lectură finală de deputații viitorului Parlament, care va fi constituit în urma alegerilor din 28 septembrie.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG