Anunțând tarifele în Rose Garden de la Casa Albă, Trump a spus că 2 aprilie este „ziua eliberării Americii” și va rămâne în memorie pentru totdeauna ca „ziua în care industria americană a renăscut, ziua în care America și-a luat destinul în propriile mâini și ziua în care am început să facem America bogată din nou”.
După ce a spus că, timp de decenii, SUA au fost timp „jefuite, prădate, violate și exploatate de țări apropiate și îndepărtate, de prieteni și de inamici deopotrivă”, Trump a prezentat un grafic cu tarifele pe care le introduce. Aceste includ taxele de 20% pentru importurile din UE, de 34% pentru cele din China, de 46% pentru bunurile provenind din Japonia, de 32% pentru cele din Taiwan și de 25% pentru cele din Coreea de Sud.
Vor avea taxe speciale la exporturile în SUA alte aproape 15 țări, inclusiv Marea Britanie, India, Brazilia și Elveția. În fiecare caz, Trump a spus că tarifele SUA ar fi putut fi mult mai mari, dar a ales tarife „reciproce și prietenoase”, la jumătate față de cele impuse Americii de partenerii comerciali ai SUA.
Cum vor ajuta America tarifele
Trump a declarat că tarifele impuse de alte țări și „barierele comerciale colosale” au dus, în multe cazuri, la închiderea piețelor internaționale pentru produsele fabricate în SUA și pentru produsele agricole americane, contribuind astfel la deficite comerciale uriașe și la o datorie publică în creștere.
Tarifele ar trebui să schimbe situația, iar țările care doresc acces pe piața americană „vor trebui acum să plătească pentru acest privilegiu”. Tump a spus că asta a promis americanilor în campania sa prezidențială de anul trecut „iar azi această promisiune… a fost respectată”.
El crede că noile tarife vor aduce beneficii fermierilor americani, muncitorilor calificați, lucrătorilor din industria auto și vor îmbunătăți economia în ansamblu. Multe mari corporații, a anunțat Trump, au promis deja că își vor aduce fabricile și își vor reloca producția în SUA.
„Locurile de muncă și fabricile se vor întoarce masiv în țara noastră și deja vedeți asta. Vom impulsiona puternic baza noastră industrială internă,” a spus Trump, continuând: „Vom forța deschiderea piețelor externe, vom elimina barierele comerciale străine, iar, în cele din urmă, mai multă producție internă va însemna o concurență mai puternică și prețuri mai mici pentru consumatori”.
Primele reacții
Numeroși economiști au avertizat însă că aceste tarife ar putea încetini economia globală, ar putea amplifica riscul unei recesiuni și ar putea duce la o scumpire a costului vieții cu mii de dolari anual pentru familiile americane de rând, invers decât spune Trump.
Ministrul britanic de finanțe, Rachel Reeves, s-a numărat printre primii oficiali care au reacționat la anunțul lui Trump, spunând că „războaiele comerciale nu fac bine nimănui”.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că tarifele universale impuse de Trump sunt o lovitură majoră pentru economia mondială și a declarat că UE este pregătită să ia măsuri de răspuns, în cazul în care discuțiile așteptate ale europenilor cu Washingtonul pe marginea acestei chestiuni nu dau rezultate.
„Finalizăm deja primul pachet de contramăsuri ca răspuns la tarifele impuse pentru oțel”, a spus ea într-o declarație dată citirii pe 3 aprilie la Samarkand, în Uzbekistan, înaintea unui summit privind parteneriatul UE-Asia Centrală.
Asociația Europeană a Furnizorilor din Industria Auto a declarat că tariful de 25% pentru vehiculele europene pe piața SUA, mai mare decât pentru alte produse europene, este „eronat și dăunător”, inclusiv pentru cetățenii americani.
„Impunerea unor tarife pentru importurile auto riscă să afecteze competitivitatea și capacitatea de export a unei industrii care depinde de lanțuri de aprovizionare și piețe internaționale integrate pentru a funcționa cu succes”, a transmis asociația într-un comunicat.
Această măsură marchează o respingere a „ordinii comerciale globale bazate pe reguli” și o „îndepărtare de la baza pe care s-a construit valoarea economică globală și prosperitatea în multe regiuni ale lumii”, a declarat și Hildegard Mueller, președinta asociației industriei auto din Germania.
Bursele asiatice s-au deschis pe 3 aprilie în scădere, după ce Stephen Miran, un consilier economic de rang înalt de la Casa Albă, a recunoscut că noile tarife vor provoca „perturbări pe termen scurt”.
„Dar ceea ce urmărește președintele este o transformare pe termen lung și o îmbunătățire a durabilității, sustenabilității și corectitudinii economiei americane în raport cu restul lumii”, e explicat Miran la televiziunea Fox Business.
Efecte vizibile deja
Temerile legate de tarife au încetinit deja activitatea industrială la nivel global. Piețele financiare au fost volatile în ultimele zile, pe măsură ce investitorii așteptau anunțul. Acțiunile americane au pierdut aproape 5 trilioane de dolari în valoare de la începutul lunii februarie.
Trump a spus că noile tarife anunțate de el pe 2 aprilie vor intra în vigoare începând cu 3 aprilie (ora Washingtonului). Casa Albă a precizat că un set separat de taxe vamale la importurile de automobile, anunțat de Trump săptămâna trecută, va intra în vigoare tot pe 3 aprilie.
Președintele american impusese deja tarife de 20% pentru toate importurile din China și tarife de 25% pentru toate importurile de oțel, aluminiu, dar și alte produse-cheie folosite în industrie.
După discursul său din Rose Garden, Trump a semnat și două ordine executive privind noile politici tarifare.
„O să vă amintiți de ziua de azi”, a spus el. „Va fi o zi la care, sper, vă veți uita înapoi peste ani și veți spune: da, a avut dreptate. A fost una dintre cele mai importante zile din istoria țării noastre”.
După Reuters și AP
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te