Linkuri accesibilitate

Cultura la frontieră | Cu Dragoș Turea sau despre curajul de a face film documentar


Cineastul Dragoș Turea, invitat al podcastului „Cultura la frontieră”, în studioul Europei Libere.
Cineastul Dragoș Turea, invitat al podcastului „Cultura la frontieră”, în studioul Europei Libere.

Dragoș Turea, născut în 1980, este un cunoscut cineast moldovean, realizator de film documentar.

Și-a făcut studiile la Facultatea de Comunicare Audiovizuală a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București. În 2006 și-a obținut licența în Arta Cinematografică, Regie Film și TV la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău.

În 2009, Dragoș Turea a devenit fondatorul studioului „Parmis Film Studio” – prima companie independentă de film documentar din Moldova – și tot atunci a început să lucreze asupra primului său documentar de lungmetraj: „Grădina Sovietică”.

Am început dialogul, întrebându-l pe Dragoș Turea despre familia de intelectuali din care provine: tatăl, Valeriu Turea, a fost un eminent ziarist și diplomat al Republicii Moldova, mama, Larisa Turea, este un cunoscut critic de teatru și film. Marin, fratele mai mare, este cineast, ca și Dragoș, iar Valeriu, mezinul, tinde și el să-și încerce forțele în același domeniu.

Dragoș Turea povestește despre expedițiile părinților săi prin satele Moldovei, pentru a colecta mărturii despre foametea organizată de sovietici în anii 1946-1947 și spune că a moștenit de la părinți grija și pasiunea pentru activități legate de recuperarea memoriei individuale și colective.

„Politicienii în general nu au nevoie de aceste mărturii, se feresc de asemenea lucruri, spune el. Și pe urmă genul acesta de istorii nu aduc neapărat voturi.”

Aici ajungem la o sintagmă foarte folosită odinioară: „reforma morală”, adică legea Lustrației și legea accesului la dosarele KGB. Totul a fost dat uitării. Este mai simplu să lași trecutul netulburat decât să asumi și să documentezi pentru viitor acele orori.

Discutăm despre „Grădina sovietică” – o coproducție Moldova-România, finanțat parțial și de Centrul Național al Cinematografiei de la Chișinău. A fost lansat în premieră mondială la Sarajevo Film Festival 2019 și este în continuare foarte solicitat. Dragoș Turea a lucrat zece ani asupra acestui subiect, intervievând mai mulți savanți din Moldova, implicați în acest experiment.

„Moldova a fost un mic Cernobîl agricol, spune Dragoș Turea, un poligon experimental. Semințele, înainte de plantare, erau tratate cu radiație, pentru a crește roada cu 30%.”

Majoritatea savanților din Moldova cu care a discutat Dragoș Turea nu mai sunt în viață, iar „Grădina sovietică” este unicul document care păstrează mărturiile lor și ne dă o imagine despre felul în care Moldova a fost folosită de sovietici pentru a-și atinge niște scopuri în confruntarea lor cu Occidentul, sacrificând vieți umane.

Noul proiect la care lucrează Dragoș Turea se numește „Arma supremă”. A fost un experiment sovietic cu echipament psihotronic pentru a influența psihicul uman. Se cunoaște practica din spitalele de psihiatrie sovietice, subiect tratat artistic în filmul „Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Miloš Forman.

„M-a interesat să relatez faptele, să captez această lume așa cum este ea, spune Dragoș Turea. Am avut norocul să găsesc niște oameni simpli și onești în Ucraina, care mi-au explicat cum funcționa acest utilaj de influențare psihică și chiar l-am testat pe mine însumi.”

Vorbim cu Dragoș Turea despre riscurile meseriei de cineast. Unul din primele documentare din Moldova independentă a fost „Masacrul inocenților”, despre războiul din Transnistria, realizat de regretatul Victor Bucătaru.

Pledoaria finală a interlocutorului nostru este despre curaj: „Să fii martorul unui subiect în desfășurare – asta a făcut Victor Bucătaru, care a riscat, a mers pe front. Să mergi și să filmezi în timp real, asta înseamnă documentar, aici e valoarea lui. Documentarul e o chestiune în care îți sacrifici resursele proprii fără să știi dacă vei fi vreodată răsplătit pentru asta. Autorii de film documentar nu sunt agreați, insistența lor deranjează.”

Vă invităm să priviți dialogul nostru cu Dragoș Turea și să descoperiți istoria pe care o trăim – aici și acum – în documentarele realizate de cineaștii moldoveni.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

XS
SM
MD
LG