Linkuri accesibilitate

Cultura la frontieră | Cu Tatiana Niculescu – scriitoarea de biografii documentare, care încearcă să înțeleagă altfel istoria


Scriitoarea Tatiana Niculescu
Scriitoarea Tatiana Niculescu

Ne doream de mult o întâlnire cu Tatiana Niculescu. S-a întâmplat la un an de la lansarea podcastului „Cultura la frontieră”.

„Tatiana Niculescu este scriitoarea care a impus în literatura română contemporană genul biografiei”, cităm dintr-o prezentare a autoarei pe coperta uneia dintre cărțile ei, apărute majoritatea la Editura Humanitas: „Singur: Viața lui Mihail Sebastian” (2022); „Nepovestitele iubiri: 7 minibiografii sentimentale” (2021); „Seducătorul domn Nae: Viața lui Nae Ionescu” (2020); „Regele și Duduia: Carol II și Elena Lupescu dincolo de bârfe și clișee” (2019); „Ei mă consideră făcător de minuni: Viața lui Arsenie Boca” (2018); „Mistica rugăciunii și a revolverului: Viața lui Corneliu Zelea Codreanu” (2017 etc.); „Mihai I, ultimul rege al românilor” (2016 etc.); „Regina Maria: Ultima dorință” (2015 etc.); „Spovedanie la Tanacu” (2006 etc.), „Nopțile Patriarhului” (2009 și 2019), „Povestea domniței Marina și a basarabeanului necunoscut” (2013), „Tăierea fecioarelor” (2018), „Brâncuși contra SUA”, piesă de teatru (ebook, 2021).

Înainte de a deveni autoare de biografii, Tatiana Niculescu a fost jurnalistă la BBC și chiar a condus redacția în limba română a BBC World Service, când a făcut o investigație complexă pe marginea cazului Tanacu – o mănăstire unde a murit o tânără, în condiții dubioase. „Aștept primele 50 de pagini ale unei cărți”, i-a spus Gabriel Liiceanu și așa a apărut primul volum de non-ficțiune semnat de Tatiana Niculescu: „Spovedanie la Tanacu”, din care a rezultat un spectacol de teatru montat de Andrei Șerban la New York și un film regizat de Cristian Mungiu care a luat Premiul pentru Scenariu la Festivalul de la Cannes.

Discutăm cu Tatiana Niculescu despre romanul ei „Povestea domniței Marina și a basarabeanului necunoscut” (carte apărută la Polirom în 2013 și reeditată la Cartier în 2023). Este o scriere inspirată de o mătușă originară din Basarabia a autoarei și din poveștile bunicului ei matern.

„Noi, românii de o parte și alta a Prutului, știm încă foarte puține unii despre alții”, spune Tatiana Niculescu, amintind de meritul scriitorilor basarabeni de a scoate a iveală aspecte tragice ale istoriei secolului XX.

Biografiile documentare sunt o specie literară foarte bogată și foarte productivă în Anglia, acolo unde Tatiana Niculescu a locuit zece ani. O specie hibridă prin definiție, care unește faptul real, personajele reale cu un efort literar și de imaginație. Biografiile documentare însă nu trebuie confundate cu biografiile romanțate.

În „Englezul din Gara de Nord”, nu mai e vorba de un personaj istoric cunoscut, ci de un anonim – britanicul Brian Spencer dornic să ajungă în Ucraina, să ajute populația civilă.

„Mă interesează impactul istoriei mari asupra vieților anonime, felul în care îți poate determina destinul sau ți-l poate frânge un eveniment pe care nu l-ai decis în niciun fel – trebuie doar să faci ce poți mai bine ca să-i supraviețuiești”, spune Tatiana Niculescu.

Gazda podcastului „Cultura la frontieră”, Vitalie Ciobanu și scriitoarea Tatiana Niculescu
Gazda podcastului „Cultura la frontieră”, Vitalie Ciobanu și scriitoarea Tatiana Niculescu

Scrierea de biografii implică anumite riscuri. Și anume: un sentiment de apropiere de personajele portretizate, chiar dacă unele dintre acestea au jucat un rol nefast în istorie.

„Strădania mea în aceste cărți NU este nu prezint viețile acelor oameni din perspectiva posterității critice, când noi știm consecințele faptelor sau deciziilor lor. Eu încerc să le privesc viața cu ochii acelor persoane. În caz contrar, vom cădea fie în romanțare, în idealizarea și eroizarea personajului, fie în tabloidizare, când împărțim oamenii, lumea, în alb și negru, în bine și rău. Adică le-am pus etichete și-am încheiat discuția.”

Tatiana Niculescu nu evaluează evenimente și fenomene istorice, o interesează viețile oamenilor, negative sau pozitive. „Altfel, zice ea, ar însemna ca nimeni să nu mai scrie nicio biografie a lui Hitler sau a lui Stalin, sau a lui Mussolini, sau a lui Nero. Or, librăriile sunt pline de biografii ale acestor personaje, tocmai pentru a-i face pe oamenii care le citesc să înțeleagă și epoca, și cum se ajunge la dezastrele pe care le-au provocat.”

Oamenii politici de azi nu o tentează, cu o excepție: Maia Sandu – o femeie de curaj, care i se pare interesantă ca personaj.

Vă invit să priviți dialogul nostru cu scriitoarea Tatiana Niculescu, să-i citiți romanele și biografiile documentare. Este o lectură plină de învățăminte.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

XS
SM
MD
LG