„Chişinăul nu e Moscova” este editorialul semnat în Ziarul de Gardă de Petru Grozavu. Una din concluziile sale e că pe durata celor trei luni de la instalarea noii majorități parlamentare, „valul schimbărilor” a da peste noi mai mult dinspre Moscova decât dinspre Bruxelles și Washington. Iar socialiștii și Dodon, șantajând Blocul ACUM cu desființarea Alianței, au pus mâna pe toate instituțiile-cheie în stat, consolidându-se enorm la nivel național… „Practic, Dodon este peste tot, cu excepția Primăriei Chișinău – singura redută, rămasă nepângărită în anii de independență de către stânga pro-rusă… Lupta pentru Chișinău, pe care socialiștii au pierdut-o în trei rânduri, va fi de data asta la cuțite. Și Rusia va căuta să sprijine acest efort al lui Dodon și al socialiștilor, pentru că interesele lor sunt aceleași… Chișinăul pentru noi e mai mult decât Moscova.
UE consideră că R. Moldova a făcut paşi serioşi pentru a implementa reforme vizând întărirea democraţiei şi a statului de drept, de la venirea la putere a noului guvern susţinut de majoritatea formată din PSRM şi blocul ACUM, informează mold-street.com cu referire la un raport al Comisiei Europene. Potrivit documentului în urma schimbării guvernului în iunie 2019, Moldova merge mai decisă pe calea implementării reformelor, ceea ce va permite cetăţenilor să beneficieze pe deplin de Acordul de Asociere. Ca răspuns, Comisia a reluat asistenţa de sprijin bugetar şi a semnat trei acorduri de finanţare în valoare totală de aproape 55 de milioane de euro. „Suntem pregătiţi să intensificăm în continuare sprijinul şi sfaturile noastre financiare ca răspuns la agenda de reforme robusta a Guvernului”, a precizat Comisarul european pentru extindere şi vecinătate, Johannes Hahn.
Jurnalistul Vitalie Călugăreanu se arată nedumerit de ce Guvernul asumat de blocul ACUM îi ridică lui Dodon mingea la fileu pe domeniul politicii externe. „De ce îi creează pârtie spre Bruxelles și spre tribuna ONU? Este oare, în spatele acestui gest, un raționament calculat și consultat cu prietenii externi ai țării, în interesul național al Moldovei, ori e vorba de infantilism politic exprimat prin neconștientizarea „pericolului Dodon” de către Maia Sandu și Andrei Năstase?”, se întreabă jurnalistul într-un editorial pe cotidianul.md. „Faptul că Dodon a preluat inițiativa în domeniul politicii externe, acompaniat de PAS și PPDA, în care electoratul pro-european a investit ultima speranță, este la fel de periculos ca și extinderea bazinului electoral al PSRM. Chiar și cu câteva procente”, notează, între altele, Vitalie Călugăreanu.
Editorialistul Ziarului Naţional Nicolae Negru crede că Chișinăul, exprimându-și intenția de a „normaliza” relațiile cu Federația Rusă, nu face decât să se poziționeze pe o treaptă inferioară, reabilitând, astfel, „Rusia agresivă, revanșardă”. „În procesul „normalizării relațiilor cu Rusia”, Chișinăul se situează pe poziția celui „vinovat”… Reverențele pe care le face în fața lui Putin Dodon și, de la un timp, Nicu Popescu, apucându-se să dreagă ceea ce ar fi stricat guvernarea precedentă… pune din start Republica Moldova în stare de inferioritate… iar Rusia, la rândul ei, dă dovadă acum de „generozitate”, ne „iartă” și e dispusă să verse peste capul nostru toate beneficiile posibile”, notează editorialistul. „Niciun politician responsabil nu își dorește deteriorarea relațiilor cu Rusia, dar dacă te pornești să le „normalizezi” așezându-te în genunchi în fața ei, aceasta se numește altfel”, mai crede Nicolae Negru.
Viitoarea vizită a Maiei Sandu la Moscova nu trebuie privită cu mari așteptări, consideră comentatorul politic Igor Volnițchi, citat de agenţia de presă IPN. „Trebuie să se țină cont de faptul că politica externă… trebuie să se bazeze pe respectul reciproc și pe încredere. Dacă acești doi factori nu vor exista, atunci orice politică externă pur și simplu nu va oferi rezultatul așteptat”, crede analistul. Deputatul blocului ACUM Oazu Nantoi e de părere că dialogul dintre Rusia și Republica Moldova trebuie să se formeze pe bază de respect reciproc. Iar deputatul socialist Bogdan Țîrdea crede că vizita prim-ministrei la Moscova va amplifica rezultatele pozitive obținute în relația cu Federația Rusă.
Publika.md îl citează pe fostul secretar de stat la la Ministerul Apărării Dumitru Mînzărari cu declaraţia că Rusia nu are de gând să-şi scoată forţele militare de pe teritoriul Republicii Moldova. „Este greșit să crezi că poți merge de 10 ori la Moscova, asigura Rusia de prietenie, şi să aştepţi că Rusia îşi va schimba calculele şi interesele faţă de regiunea transnistreană. Aceste calcule trebuie schimbate de acasă, prin acţiuni care ridică costurile Rusiei pentru continuarea susținerii Tiraspolului. Astfel de acţiuni vor întări poziţia de negociere a R.Moldova, şi atunci vom putea observa şi schimbări în poziţia rusă”, crede expertul. El mai consideră că iniţiativa Rusiei ruse prezentată ca „distrugerea unor muniţii la Cobasna” este doar un pretext, un paravan de fum pentru a ascunde acţiunile ruse de întărire a prezenţei sale militare în Transnistria. Una din recomandările sale către guvern e propunerea de a distruge munţiile după iniţiativa anterioară, creată în cadrul OSCE, la standarde internaționale care sunt mult mai calitative ca cele ruseşti.
Editorialistul Petru Bogatu se întreabă pe deschide.md cine va sta în opoziție față de guvernarea ACUM-PSRM. „PDM reprezintă pentru moment singura opoziție politică reală în Parlament…numai că Partidul Democrat, din cauza trecutului său, nu este în stare astăzi nici să mobilizeze întregul electorat unionist și pro-european, nici să contribuie la coagularea dispersatelor forțe de dreapta într-o amplă mișcare de rezistență în fața revanșei ruse și antioccidentale”, notează Bogatu. El consideră că e nevoie de solidarizarea dreptei unioniste și pro-occidentale. „Numai într-o competiție politică autentică se poate naște o nouă opoziție democratică redutabilă… Și prima probă de foc va fi, neîndoios, scrutinul local de la toamnă”, punctează Petru Bogatu.