Linkuri accesibilitate

Cultura la frontieră | Cu Vasile Gribincea, un tânăr poet și eseist român din Basarabia în plină afirmare


Vasile Gribincea, poet, eseist și jurnalist cultural
Vasile Gribincea, poet, eseist și jurnalist cultural

Vasile Gribincea, născut în 1997 la Chișinău, este un tânăr poet, eseist și jurnalist cultural. Absolvent al Facultății de Litere al Universității din București, specializarea Română-Engleză, unde a făcut masteratul și unde în prezent își scrie doctoratul și predă seminare de literatură română.

De asemenea, este redactor la Muzeul Național al Literaturii Române din București. A colaborat cu poeme, studii, eseuri, cronici de carte și de film, interviuri în mai multe reviste din Republica Moldova și România.

Vasile Gribincea a publicat volumul de versuri „Coerența labirintică. Volum Alternativ/Continuu (Cartier, 2023), cu care a obținut Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și alte prestigioase premii de o parte și alta a Prutului. Primele șapte poeme din această carte au apărut în „Contrafort” – revistă în care interlocutorul nostru a susținut mai mulți ani rubrica „Jurnal de București”.

„Poezia este o căutare a sinelui profund, are valoarea „trăirii atente”, sensibile, și reprezintă în cele din urmă produsul a ceea ce face viața cu noi”, spune Vasile Gribincea. A contat mult pentru el întâlnirea cu poezia lui Emilian Galaicu-Păun, scriitor care i-a devenit mentor, prieten și redactor de carte, semnând și o prezentare pe coperta a patra a volumului „Coerența labirintică...”

„Structura mea intimă este polivalentă și unul din aparentele paradoxuri ale acestei poezii e că deși lecturile, acumulările și-au făcut lucrarea, inclusiv în dedicații și-n asimilări intertextuale, ea este îndatorată în mai mare măsură unor poeți de dincolo de arta versului. Este înrâurită, de pildă, de muzica lui Alfred Schnittke, de filmele lui Krzysztof Kieślowski și Andrei Tarkovscki... lista e mai lungă.”

Despre multitudinea de interpretări și filiații pe care o trezește poezia sa, spune Vasile Gribincea: „Șansa poeziei mele este că lasă alegerea să lucreze în libertatea fiecărui om care se întâlnește cu această carte, îi permite să-și construiască propriul sistem de referințe.”

Evocăm influența lui Gellu Naum asupra formării sale. „Zenobia” – un frumos roman de dragoste, pe care tânărul nostru interlocutor l-a descoperit la un moment dat – și vorbim despre participarea lui Vasile Gribincea la Festivalul internațional de poezie Gellu Naum, organizat de Muzeul Național al Literaturii Române la inițiativa poetei și prozatoarei Simona Popescu, căreia Vasile Gribincea i-a fost student. Experiența apropierii de poezia lui Gellu Naum i-a indus ideea de a-și face debutul în literatură cu o carte de poezie.

Discutăm despre volumul „Pe unde a trecut a făcut lumină” Tudor Vianu – 125”, coordonat de prof. Mircea Martin și îngrijit de Vasile Gribincea sub auspiciile Muzeului Național al Literaturii Române, cu autori și autoare care acoperă un arc temporal de șase decenii.

Discutăm despre scriitorii-profesorii lui Vasile Gribincea de la Universitatea București: Simona Popescu, Mircea Cărtărescu, Ion Bogdan Lefter, Ioana Pârvulescu, Mircea Vasilescu, Ion Manolescu, Liviu Papadima ș.a. Sunt oameni, profesori care dincolo de conținuturi intelectuale i-au transmis o atitudine de seriozitate și dedicație, spune Vasile Gribincea.

Vorbim despre bibliotecile universitare din care s-a nutrit, despre anticariatele bucureștene cu magnetismul lor aparte, adăpostind cărți rare și valoroase.

Vasile Gribincea este autorul unei antologii din poezia lui Dorin Tudoran, intitulată „Calea. Nemărginirea se reînnoiește”, apărută la Editura Cartier în 2023. Este o poezie de care se simte puternic atașat. „O antologie este menită să deschidă o discuție, nu să o închidă, idealul unei antologii este acela de a favoriza continuitatea legăturii cu un autor, spune interlocutorul nostru, de a ajuta publicul să descopere poeme mai puțin cunoscute din creația acestuia.”

Vă invităm să priviți acest interviu, apreciind „șansa culturii de a face parte din firescul vieții de toate zilele”, cum spune Vasile Gribincea – un tânăr și foarte talentat scriitor, care face cinste literaturii române din Basarabia.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

XS
SM
MD
LG