Linkuri accesibilitate

Măsurile anticorupţie în aşteptarea votului din Parlament


Oleg Efrim
Oleg Efrim

Ministrul justiţiei, Oleg Efrim, răspunde întrebărilor Valentinei Ursu.


Europa Liberă: Vă presează timpul, vă presează Bruxelles-ul, dar şi societatea din interior ca să urgentaţi această reformă în domeniul justiţiei. Încercaţi să racordaţi legislaţia deocamdată. E suficient?

Oleg Efrim: „Tot ceea ce facem la Ministerul Justiţiei şi ce face Guvernul este în baza strategiei aprobată în 2011 şi în baza planului de acţiuni. Nu există nici un fel de presiuni. Noi suntem în calendarul pe care ni l-am propus. Toate aceste acţiuni se realizează potrivit agendei pe care ne-am propus-o şi suntem în termenul respectiv.”

Europa Liberă: Vorbiţi de termeni tehnici mai degrabă, decât de rezultate concrete care să fie convingătoare pentru societate că lupta cu corupţia dă rezultate.

Oleg Efrim: „Ce înseamnă rezultate în domeniul acesta? Sau când veţi considera că lupta cu corupţia dă rezultate?”

Europa Liberă: Dvs. cum consideraţi?

Oleg Efrim: „Trebuie să observaţi dinamică şi să observaţi că se întâmplă lucruri care nu au fost niciodată în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Este adevărat, doi judecători sunt trimişi pe banca acuzaţilor.

Oleg Efrim: „Şi asta sunt doar două din exemple. Lupta cu corupţia nu înseamnă doar arestarea judecătorilor. Aceste lucruri se întâmplă şi în alte domenii. Există activităţi de prevenire a corupţiei. În sistemul judecătoresc s-au întâmplat foarte multe lucruri din punct de vedere al răspunderii disciplinare. Sunt judecători care au fost concediați pentru abateri. Această dinamică se observă. Sigur că urmează să se reflecte şi în percepţia oamenilor despre corupţie. Ministerul Justiţiei îşi face meseria. Noi elaborăm legi şi le promovăm. Urmează să ne îngrijim ca aceste legi să fie aplicate. Aceasta este sarcina tuturor autorităţilor pe terenul cărora sunt puse aceste funcţii.”

Europa Liberă: Credeţi că sunt justificate aceste nemulţumiri din partea societăţii precum că aţi insistat pe majorarea salariilor pentru cei care lucrează în domeniul justiţiei?

Oleg Efrim: „Întotdeauna vor fi oameni nemulţumiţi de politicile pe care le promovează Guvernul. Doar că această majorare a salariilor, care a fost acceptată de Guvern la iniţiativa Preşedintelui Republicii Moldova, face parte din acea strategie de reformă a justiţiei, alături de măsurile drastice de prevenire a corupţiei. Eu le calific ca fiind drastice şi mă bucur că comisia juridică a Parlamentului astăzi le-a propus plenului să le examineze. Urmează să venim şi cu majorarea corespunzătoare a salariilor. Toate acestea, în complex, vor duce la atingerea obiectivelor pe care ni le-am trasat. Ştiu că Parlamentul a acceptat să le examineze în regim prioritar. ”

Europa Liberă: De ce e nevoie să fie examinate în regim prioritar? Pentru Vilnius?

Oleg Efrim: „Pentru că este important şi este o problemă care macină întreaga societate. Aceasta arată voinţa Guvernului şi a actualei clase politice de a soluţiona problemele în societate, inclusiv corupţia care este o problemă recunoscută de toată societatea. Din momentul ce o lege este publicată în Monitorul oficial ea devine instrument pentru CNA, Procuratura Generală, instanţele de judecată, MAI, pentru toţi cei care aplică legea.”

Europa Liberă: Asta ar însemna ce?

Oleg Efrim: „Că ceea ce se conţine în aceste proiecte reprezintă instrumente: confiscarea extinsă a averilor dobândite ilicit, răspunderea penală pentru dobândirea ilicită a averilor, utilizarea mecanismelor de testare a integrităţii profesionale, majorarea sancţiunilor pentru infracţiuni de corupţie, extinderea până la 15 ani a ocupa funcţii publice în cazul în care ai fost condamnat pentru infracţiuni de corupţie, utilizarea poligrafului pentru candidaţii la funcţia de judecător şi procuror şi multe altele care se conţin în aceste iniţiative.”
XS
SM
MD
LG