Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a acordat astăzi un amplu interviu Europei Libere și postului public de televiziune, reprezentate ambele de Liliana Barbăroșie. Printre altele președintele, de profesie jurist, a vorbit despre recenta mărire a salariilor judecătorilor.
Nicolae Timofti: „Fără judecători bine asiguraţi material noi nu vom reuşi să avem o justiţie independentă. E vorba de un număr de 480 de judecători. Consider că statul este în stare să rezolve această problemă. Cum poate un judecător cu 3200 de lei să îşi asigure o viaţă decentă?”
Europa Liberă: Cum poate un profesor?
Nicolae Timofti: „Luăm cunoştinţă cu textul Constituţiei, Dvs. găsiţi acolo un capitol dedicat profesorilor? Este dedicat puterii judecătoreşti.”
Europa Liberă: Poate ar merita şi profesorii.
Nicolae Timofti: „Nu am nimic împotrivă. Noi discutăm posibilităţile statului de a îmbunătăţi condiţiile materiale şi ale profesorilor. O să fie cu timpul vă asigur. Dacă noi vom realiza planurile pe care le avem astăzi de integrare în UE o să avem acel nivel de dezvoltare economică care ne va da posibilitate să asigurăm şi învăţătorii, şi medicii, pe toţi cu salarii decente. Acum noi vorbim despre judecători ca omul să fie apărat fiindcă toţi au nevoie de justiţie. Au nevoie de o justiţie care ar activa cinstit, curat în interesul omului.”
Europa Liberă: În ultimele săptămâni avem două cazuri de judecători prinşi sau suspectaţi cu mită. Mulţi leagă aceste cazuri însă cu Vilnius. De ce ar trebui să credem că demascarea corupţilor din justiţie va continua şi după summit-ul de la Vilnius?
Nicolae Timofti: „Sunt sigur că va continua şi nu numai în domeniul justiţiei. În anii '90 au fost şase cazuri de tragere la răspundere a unor judecători care au fost implicaţi în acte de corupţie. Nu este o premieră. Pur şi simplu organele competente au început să lucreze.”
Europa Liberă: Aţi fost citat într-un interviu zicând că vom ajunge cu bine la Vilnius, chiar dacă s-ar putea întâmpla anumite surprize. După Vilnius însă, domnule preşedinte, vin alegerile. Aceste alegeri ar putea totuşi inversa opţiunile geopolitice ale Moldovei, pentru că ultimul sondaj, de exemplu, realizat de Institutul de Politici Publice a arătat că PCRM ar avea cam 53%. Vă întreb cineva va fi de vină dacă se întâmplă la alegeri debarcarea forţelor democratice şi proeuropene?
Nicolae Timofti: „Noi toţi o să fim vinovați. Noi, acei care vrem şi ne alegem drumul nostru şi planificăm viitorul nostru. Dacă noi vom fi răbdători şi înţelegători o să reuşim. Aş vrea ca toţi care susţin calea aleasă de Republica Moldova – integrarea europeană – să îi convingă pe cei din jur că este unica cale posibilă de a îmbunătăţi viaţa, de a ne schimba viaţa spre bine. Schimbări pozitive în folosul omului vor fi în timpul apropiat.”
Europa Liberă: Dacă totuşi modelăm o situaţie în care alegerile aduc la putere forţe antagoniste ideii de integrare europeană. Ce se va întâmpla cu Acordurile pe care urmează să le parafăm şi cu regimul non-vize care s-ar putea să se întâmple?
Nicolae Timofti: „Suntem convinşi că la putere vor rămâne acele forţe care promovează politica de astăzi. Că se vor schimba, aceasta este o presupunere în care eu nu cred. Dar dacă şi se va întâmpla o să sufere cetăţenii însăşi.”
Europa Liberă: Se speculează despre schimbarea sistemului electoral în unul mixt uninominal şi pe liste. Unii chiar cred că ar fi unica şansă. Veţi admite?
Nicolae Timofti: „Nu aş fi părtaşul că să se schimbe regulile de joc în timpul jocului. Noi trebuie să fim înţelegători, dar şi înţelepţi. Dacă situaţia impune pentru societate de a modifica o lege, inclusiv cea electorală, nu va fi nimic rău dacă va fi în beneficiul societăţii.”
Europa Liberă: La Vilnius ar fi foarte mare probabilitatea să fie adoptată o declaraţie comună. Aceasta ar putea fixa perspectiva europeană a ţărilor din Parteneriatul Estic. Totuşi aceasta nu va însemna statut de candidat. Dvs. v-aţi dori ca să obţinem acest statut de candidat în timpul mandatului Dvs. sau imediat după?
Nicolae Timofti: „Ar fi foarte bine ca noi să avem acest statut. Dar când discutăm cu partenerii noştri din UE ei ne cer să fim răbdători, consecvenţi şi cântăriţi în toate. Faptul că noi suntem doriţi în această familie sunt convins. Iată cazul cu vinurile, UE a venit în ajutorul nostru declarând că sunt ridicate cotele.”
Europa Liberă: Legat de revoluţia de catifea a comuniştilor, îl citez pe democratul Vlad Plahotniuc: „dacă vreţi să înţelegeţi mai bine ce fac comuniştii astăzi amintiţi-vă de campaniile de manipulare înainte de 7 aprilie.” Dvs. sunteţi preşedintele Consiliului Suprem de Securitate. Sunt informaţii că opoziţia ar pregăti ceva de felul lucrurilor care s-au întâmplat la 7 aprilie 2009?
Nicolae Timofti: „Până la moment opoziţia se încadrează în limitele legii. Vreau să îi previn să acţioneze în limitele legii, să nu încalce drepturile altor cetăţeni şi să o facă civilizat. Acei care vor încearcă să treacă limitele legii vor fi aduşi în limitele legii.”
Europa Liberă: Vă aşteptaţi la alte surprize din partea estică?
Nicolae Timofti: „Despre aceasta se vorbeşte. Rusia în fond nici nu ascunde că ar dori ca Republica Moldova să rămână în spaţiul pro-rusesc. Dar noi ne-am ales calea de integrare europeană pe care am declarat-o public. Presiuni vor fi. Noi le aşteptăm şi suntem gata să le înfruntăm. Sunt sigur că o să trecem peste ele.”
Europa Liberă: Despre trimiterea militarilor în misiunea din Kosovo vreau să vă întreb. Aţi trimis în Parlament o iniţiativă în acest sens. Înţeleg că se discută cu destulă patimă politică. Nu putea fi amânată până după Vilnius? ca să nu apară încă un subiect de gâlceavă, de exemplu, cu opoziţia, cu estul.
Nicolae Timofti: „Nu are legătură cu Vilnius. Republica Moldova are deja o practică în acest domeniu. În 2003, 2007 reprezentanţii Armatei noastre au avut misiuni pacificatoare în Irak, unde situaţia era mult mai complicată decât în Kosovo. Când a venit această propunere am considerat că nu putem să ne izolăm pe de plin de la viaţa în care trăim. De aceea am găsit de cuviinţă să vin cu această propunere şi sper că voi fi susţinut şi în Parlament.”