خبر ها
پنجمین نشست چهرههای مخالف طالبان «ویانا» آغاز شد
![پنجمین نشست ویانا](https://gdb.rferl.org/35b2c694-b861-4748-b4fd-08dd4a80fec4_cx0_cy0_cw99_w250_r1_s.jpg)
پنجمین نشست چهره های مخالف طالبان «ویانا» امروز سهشنبه در شهر ویانا، پایتخت اتریش آغاز شد.
هدف از برگزاری این نشست یافتن نقشه راه آینده افغانستان اعلام شده است.
محمدالله افضلی مسئول رسانهای پنجمین دور نشست ویانا گفته است که احمد مسعود رهبر جبهه مقاومت و یاسین ضیا، رهبر جبهه آزادی امروز در این نشست سخنرانی خواهند کرد.
علی میثم نظری مسئول روابط خارجی «جبهه مقاومت ملی افغانستان در صفحه ایکس خود نوشته است در این نشست بیش از ۹۰ چهره سیاسی، نمایندگان احزاب و زنان حضور اشتراک کردند.
طالبان نشستهای قبلی ویانا را بیفایده خوانده و گفتهاند که در این اجلاس، تمام چهرههای آزمایششده گرد هم میآیند.
این نشست فردا نیز ادامه خواهد داشت.
بر اساس خبرگزاری مقاومت، انتظار میرود در این نشست موضوعاتی چون تشدید فشارهای بینالمللی بر طالبان، حمایت از حقوق زنان و اقلیتها و راههای تقویت مقاومتهای داخلی در مقابل طالبان مورد بحث قرار گیرد.
تاکنون چهار دوره از این نشستها با حضور شماری از سیاستمداران دورهٔ نظام جمهوری مخلوع افغانستان و برخی فعالان در ویانا، پایتخت اتریش برگزار شده است.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
روزا اوتونبایوا: محدودیتهای طالبان بر زنان، آسیبهای بلندمدت وارد کرده است
![روزا اوتونبایوا، نماینده ویژه سرمنشی سازمان ملل متحد در افغانستان (عکس آرشیف)](https://gdb.rferl.org/01000000-0a00-0242-4ce9-08db72e571b6_w250_r1_s.jpg)
روزا اوتونبایوا، نماینده ویژه سرمنشی سازمان ملل متحد و رئیس هیئت معاونت این سازمان در افغانستان، یوناما میگوید که محدودیتهای طالبان بر زنان و دختران افغان، آسیبهای طولانی مدت را به بار آورده است.
یوناما در شبکۀ اکس (توییتر سابق) نوشته که خانم اوتونبایوا، روز سهشنبه ۳۰ ماه دلو با هیئت سازمان همکاری اسلامی در کابل گفتوگوهای سازنده داشته است.
روزا اوتونبایوا همچنین گفته که نیاز به تعامل بیشتر و اقدامات عملی فوری در مورد وضعیت افغانستان وجود دارد.
طارق بخیت، معاون سازمان همکاری اسلامی و نمایندۀ این سازمان برای افغانستان در کابل است و با شماری از مقامات طالبان نیز ملاقات کرده است.
سازمان ملل متحد: بیش از یکمیلیون تن به خانههایشان در سوریه بازگشتهاند
![مهاجران سوریه در حال بازگشت به خانه](https://gdb.rferl.org/56e9c446-74d4-47ab-b577-08dd4a80fec4_w250_r1_s.jpg)
سازمان ملل روز سهشنبه ۳۰ ماه دلو اعلام کرد که پس از سرنگونی رژیم بشار اسد، بیش از یکمیلیون تن به خانههایشان در سوریه بازگشتهاند. این رقم حدود ۲۸۰ هزار پناهجوی سوریایی را نیز شامل میشود که از خارج به آن کشور برگشتهاند.
در اثر جنگ داخلی در سوریه که در سال ۲۰۱۱ با سرکوب وحشیانهٔ اعتراضات ضد رژیم اسد آغاز شد، بیش از نیممیلیون تن کشته و میلیونها تن دیگر از خانهها و مناطق اصلیشان آواره شدهاند.
در نشستی که در پاریس در اواسط ماه فبروری دایر شد، حدود ۲۰ کشور، ازجمله کشورهای عربی، ترکیه، بریتانیا، فرانسه، جرمنی، کانادا و جاپان، توافق کردند که «برای اطمینان از موفقیت پروسۀ انتقال رهبری در سوریه همکاری کنند.»
بشار اسد در ماه دسمبر گذشته در اثر حملهٔ شورشیان سرنگون شد و سیطرهٔ چنددههای خانوادهٔ او بر قدرت در این کشور شرق میانه پایان یافت.
رئیس جمهور پولند: ایالات متحده سربازانش را در اروپای شرقی کاهش نخواهد داد
![آندری دودا، رئیس جمهور پولند (عکس آرشیف)](https://gdb.rferl.org/9809af51-f9a6-46af-a840-d0d14d899653_w250_r1_s.jpg)
آندری دودا، رئیس جمهور پولند میگوید، تضمینهای امریکا را دریافت کرده که حضور نیروهای خود را در پولند و سایر مناطق در امتداد جناح شرقی ناتو، کاهش نخواهد داد.
آندری دودا روز سهشنبه ۳۰ ماه دلو همچنین گفت، برعکس امیدوار است که در اثر تلاشهایی که در حال حاضر رئیس امریکا انجام میدهد، جنگ در اوکراین پایان یابد.
ادارۀ دونالد ترمپ، رئیسجمهور ایالات متحده، تا هنوز هیچ برنامهای خروج نیروهای امریکایی را از آن منطقه اعلام نکرده، اما گفته که اروپا باید برای تامین امنیت خود بیشتر تلاش کند.
این موضع ادارۀ ترمپ، سؤالاتی را در مورد ادامۀ تعهدات واشنگتن در قبال شرکای ناتو آن ایجاد کرده است.
ایالات متحده پس از الحاق شبه جزیرۀ کریمیا با روسیه در سال ۲۰۱۴ میلادی نیروهای خود را به پولند اعزام کرد، اما پس از تهاجم گسترده روسیه بر اوکراین در سال ۲۰۲۲، استقرار این نیروها را افزایش داده و حضور طولانی مدت را در آنجا ایجاد کرده است.
اطلاعیۀ کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان؛ مهاجران افغان پیش از ۲۸ فبروری از اسلام آباد و راولپندی نقل مکان کنند
![پاکستان - مهاجران افغان (عکس آرشیف)](https://gdb.rferl.org/10867799-efd9-4576-ad9f-8d6eda5d1059_w250_r1_s.jpg)
کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، یو ان اچ سی آر، اطلاع داده است که تمامی مهاجران افغان باید پیش از ۲۸ فبروری ۲۰۲۵ از شهرهای اسلام آباد و راولپندی پاکستان نقل مکان کنند.
این سازمان در اعلامیهای سهشنبه ۱۸ فبروری گفت، برای آنعده از مهاجران افغان که نامههای مربوط به برنامههای اسکان مجدد یا سایر برنامههای نقل مکان را دارند، مهلت تعیین شده اخراج شان از اسلام آباد و راولپندی ۳۱ مارچ است.
در این اعلامیه تاکید شده که مهاجران افغان که دارای ویزه معتبر اقامت در پاکستان اند، از این اقدام مجزا اند و میتوانند به اقامت در این دو شهر ادامه دهند.
معلومات در مورد شمار مهاجران افغان که در اسلام آباد و راولپندی به گونه غیرقانونی زندگی میکنند، فراهم نشده است.
حکومت پاکستان هنوز رسماً در این مورد چیزی نگفته است اما سازمان بین المللی مهاجرت به تازگی گفت که روند اخراج پناهجویان افغان از اسلام آباد و راولپندی شدت گرفته است.
به گفتۀ این سازمان از ۱۶ جنوری تا ۳۱ جنوری امسال حدود ۱۰ هزار افغان از پاکستان به افغانستان بازگردانده شدند.
تحقیق: افزایش تعداد مهاجرین در آلمان ارتباطی با افزایش جرم و جنایت ندارد
![موتر پناهجوی افغان که بیش از ۳۰ نفر را در شهر مونشن مجروح کرد- تصویر از آرشیف](https://gdb.rferl.org/7a61e434-1352-4b0c-a3ba-08dd4a814ce6_w250_r1_s.jpg)
یک تحقیق تازه از یک مرکز تحقیقاتی درجرمنی نشان میدهد که اکثریت مهاجران مقیم این کشور در جرایم عمده دخیل نیستند.
بر اساس تحقیقی که توسط مؤسسه ایفو انجام شده و بر اطلاعات ثبتشده پولیس بین سالهای ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۳ استناد دارد، هیچ ارتباطی بین افزایش تعداد مهاجران در یک منطقه و میزان جرایم ثبت شده در آن مشاهده نشده است.
ژان ویکتور علیپور، یکی از محققان این تحقیق گفته است که تناسب جرایم در میان پناهجویان نیز به همین صورت است.
این پژوهش در حالی انجام میشود که پنج روز به برگزاری انتخابات عمومی جرمنی باقی مانده است. موضوع امنیت، پس از وقوع چندین مورد خشونت توسط پناهجویان به یکی از مسائل اصلی این انتخابات تبدیل شده است.
در تازه ترین مورد یک پناهجوی افغان در شهر مونیخ با یک موتر مردم را زیر گرفت. در نتیجه این حمله بیش از ۳۰ نفر زخمی شدند که دو تن از آنها پس از انتقال به شفاخانه جان باختند.
مسابقات جام قهرمانان کریکت فردا در کراچی آغاز می شود
![بازی افغانستان با نیوزلند در آستانه جام قهرمانان - تصویر از آرشیف](https://gdb.rferl.org/2fed46d6-92aa-4a4c-89ca-3e6e42a3b700_w250_r1_s.jpg)
قرار است رقابتهای جام قهرمانان کریکت با حضور افغانستان فردا در شهر کراچی پاکستان آغاز شود.
در نخستین بازی، تیم میزبان پاکستان به مصاف نیوزیلند خواهد رفت.
افغانستان برای اولین بار در این رقابتها شرکت میکند و در گروه B به مصاف تیمهای قدرتمند افریقای جنوبی، بریتانیا و استرالیا بازی می کند.
تیم ملی افغانستان درنخستین بازی در برابر افریقای جنوبی، سپس در برابر بریتانیا و در نهایت در برابر استرالیا قرار خواهد گرفت.
این دوره از رقابتهای جام قهرمانان کریکت در دو کشور، پاکستان و امارات متحده عربی، برگزار میشود زیرا بازیکنان تیم هند از سفر به پاکستان خودداری کردند.
ایران دو شهروند بریتانیایی را متهم به جاسوسی کرده است
![کریگ و لیندزی فورمن تصویر از آرشیف](https://gdb.rferl.org/a18fbea9-4216-4f22-a673-08dd4a814ce6_w250_r1_s.png)
ایران دو شهروند بریتانیایی، کریگ و لیندزی فورمن را به جاسوسی متهم کرده است.
اصغر جهانگیر سخنگوی قوه قضاییه ایران امروز سه شنبه ۳۰ دلو با بیان موضوع گفته است که این زوج "تحت پوشش گردشگر" وارد ایران شده و "در چندین ولایت این کشور اطلاعات جمعآوری کردهاند."
رسانههای ایرانی روز ۲۴ دلو گزارش دادند که ایران دو شهروند بریتانیایی را که متهم به «جرایم امنیتی» هستند، بازداشت کردهاند.
وزارت خارجه بریتانیا بازداشت آنها را تأیید کرده است.
بر اساس اطلاعات منتشرشده در شبکههای اجتماعی لیندزی فورمن، این زوج در حال یک سفر جهانی با موتورسایکل بودند و مقصد نهایی آنها استرالیا اعلام شده بود.
وزارت خارجه بریتانیا هنوز در مورد این اتهام اظهار نظر نکرده است.
یونان یک موزیم تازه آثار باستانی با هزینه ۹۳ مییلون یورویی میسازد
![موزیم اکروپولیس یکی از مهمترین موزیمهای آثار تاریخی تمدن یونان باستان-تصویر از آرشیف](https://gdb.rferl.org/dd8aac2f-49db-4325-4895-08dd4a80b3ca_cx0_cy9_cw0_w250_r1_s.jpg)
مقامات یونان اعلام کردند که یک موزیم تازه آثار باستانی در بندر پیرائوس نزدیکی آتن پایخت این کشور، با هزینه ۹۳ میلیون یورو ساخته می شود.
این موزیم که بزرگترین پروژه فرهنگی یونان است و با حمایت مالی اتحادیه اروپا سال آینده افتتاح خواهد شد، ۲۵۰۰ اثر باستانی کشفشده از اعماق دریا را به نمایش میگذارد.
لینا مندونی، وزیر فرهنگ یونان گفت که این ساختمان ۲۶ هزار مترمربع وسعت خواهد داشت و در بزرگترین بندر یونان واقع شده که تاریخ غنی دریانوردی این کشور را نمایش خواهد داد.
در دوران باستان، پیرائوس بندر اصلی آتن بود و کشتیهای این شهر از آنجا به سراسر بحر مدیترانه سفر میکردند.
مقامات امریکایی و روسی در مورد پایان جنگ اوکراین در عربستان سعودی گفتگو میکنند
![مارکو روبیو و سرگی لاوروف وزیران امور خارجه ایالات متحده امریکا و روسیه](https://gdb.rferl.org/2edd49d8-e282-4907-a281-8628f26efeb4_w250_r1_s.jpg)
مقامات بلندپایه روسیه و ایالات متحده در پایتخت عربستان سعودی مذاکرات را درباره تقویت روابط دوجانبه و پایان دادن به جنگ اوکراین آغاز کردهاند.
مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده و سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه با هیئت همراه شان امروز در ریاض نشست خود را آغاز کردند.
هدف این مذاکرات فراهم کردن مسیری برای برگزاری نشست سران میان دونالد ترمپ رئیسجمهور امریکا و ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه عنوان شده است.
ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین روز گذشته اعلام کرد که مقامات اوکراینی در این مذاکرات شرکت نخواهند کرد و تأکید کرد که در صورتی که کییف در این مذاکرات نقشی نداشته باشد، کشورش نتایج آن را نخواهد پذیرفت.
رئیسجمهور ترمپ در اوایل ماه فبروری جاری درباره جنگ روسیه و اوکراین گفت که او و آقای پوتین توافق کردهاند این جنگ سه ساله را هرچه زودتر از طریق مذاکرات پایان دهند.
یک مقام طالبان: بیش از دو هزار قیراط زمرد پنجشیر را فروخته ایم
![](https://gdb.rferl.org/902ba1a1-de77-401b-a64f-08dd4a814ce6_cx0_cy16_cw0_w250_r1_s.jpg)
یک مقام محلی طالبان از فروش بیش از دو هزار قیراط زمرد از معادن ولایت پنجشیر به تاجران داخلی خبر داده.
این در حالی است که برخی منتقدان نگرانیهایی را در مورد شفافیت این معاملات ابراز میکنند.
مولوی محمد قاسم امیری، رئیس معادن و پترولیم طالبان در پنجشیر، روز دوشنبه، ۳۰ دلو با انتشار اعلامیهای گفت که ۲۰۳۰ قیراط زمرد از طریق مزایده و با حضور هیئتی از کمیته نظارت این اداره به فروش رسیده است. به گفته او، این سنگهای قیمتی به مبلغ بیش از ۴۹ هزار دالر امریکایی به تاجران داخلی فروخته شدهاند.
امیری افزود که ده درصد از عواید این فروش به خزانه حکومت طالبان واریز شده است. اما او نگفته که از این پول برای چه اهدافی کار گرفته خواهد شد.
برخی از ناظران و فعالان بخش معادن نسبت به نبود شفافیت در روند استخراج، معیارهای مزایده و فروش سنگهای قیمتی ابراز نگرانی میکنند.
در حال حاضر، هفتصد معدن زمرد در ولایت پنجشیر تحت کنترول طالبان قرار دارد.